Claudiu Zamfir

BERD: Compania de tehnologie din România UiPath, cel mai interesant exemplu de investiție

Thumbnail

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prin intermediul a 15 fonduri de capital de risc, a investit în circa 170 de firme din Europa Centrală, iar „cel mai interesant exemplu a fost succesul extraordinar al companiei de tehnologie din România UiPath”, a declarat Jurgen Rigterink, prim-vicepreședinte al BERD, recent, la un forum la Londra.

Oficialul BERD a menționat că în acest moment banca a plasat 250 de milioane de dolari în 15 fonduri de investiții de capital de risc care au acumulat în total circa 920 de milioane de euro din piață.

La mijlocul anului 2018, aceste fonduri de capital de risc au investit aproximativ 500 de milioane de euro în circa 170 de companii din regiunea Europei Centrale.

Cel mai interesant exemplu a fost succesul extraordinar al companiei de tehnologie din România UiPath. În 2015, aceasta avea venituri mai mici de 1 milion de dolari. Doi ani mai târziu a avut venituri mai mari de 100 milioane de dolari și a fost evaluată la 3 miliarde de dolari. În data de 30 aprilie a acestui an, UiPath a confirmat faptul că a finalizat o a patra rundă de finanțare, de 568 de milioane dolari, la o evaluare de 7 miliarde de dolari a companiei, după investiție”, a spus Jurgen Rigterink, la Central European Investment Forum, care a avut loc la Londra, pe 12 iunie.

Și, veți întreba, ce face UiPath de fapt? Fondată de doi români, astăzi este o companie globală de software care dezvoltă o platformă pentru automatizarea proceselor cu roboți software (RPA). În timp ce întreaga lume discută despre revoluția Fintech pentru care țările baltice au devenit atât de cunoscute, exemplul UiPath din România arată că în Europa Centrală există multe alte companii de succes foarte inovatoare”, a mai spus el.

Mai departe, BERD vrea să lanseze un proces care să permită țărilor și antreprenorilor din Europa Centrală să se dezvolte, să se extindă și să profite de acest potențial. „Google și WhatsApp sunt două exemple de lideri mondiali de pe piața - talentul lor sa născut în țările BERD. Scopul nostru este de a celebra succesul global care iese din Pardubice (oraș din Cehia - n.r.), mai degrabă decât din Palo Alto”, a mai afirmat prim-vicepreședintele BERD.

Povestea UiPath

Compania de softare UiPath a fost înființată în anul 2005, la București, de Daniel Dines (foto) și Marius Tîrcă, doi IT-iști români care au lucrat la mari companii din SUA și s-au întors în țară pentru a face propriile afaceri.

"Povestea UiPath a început la sfarşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizari în procese de business", povestea Daniel Dines, într-un interviu HotNews.

În 2005 a revenit în Romania, a început prin a oferi consultanță software la diverse companii pentru a putea să finanțeze dezvoltarea de produse proprii. "Era foarte greu atunci, practic nu avem nicio idee despre cum se face un produs, ce înseamnă să-l comercializezi. Pur și simplu am sărit în Ocean. Bineînțeles că am făcut toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie început", povestește fondatorul UiPath.

Dines a văzut atunci în viitor - automatizarea avea sa marcheze definitiv modul în care oamenii își desfășoară munca la interfața cu sistemele digitale.

Pentru a finanța proiectul, Dines a pornit prin a oferi consultanță software și a dezvoltat, alături de Marius Tîrcă, actualul director de tehnologie al UiPath, un produs inițial din care o componentă a avut succes și a fost cumparată și integrată de companii mari precum IBM și Microsoft în produsele proprii. O aventură pivotantă, pe care Dines și o mână de programatori prieteni au început-o într-un apartament din Delea Veche și au purtat-o până în 2012, când lucrurile s-au copt cu adevărat pentru RPA.

2013 a fost anul în care UiPath a căpătat tracțiune, ieșind pe piață cu un produs matur, o platformă de automatizare "enterprise", care este folosit astăzi în corporații din întreaga lume.

Timp de trei ani, până în 2015, compania s-a hrănit din fonduri proprii, sprijinită de un flux de numerar pozitiv. Tot atunci business-ul s-a extins cu birouri în SUA. Pentru a susține ritmul de creștere, în august 2015, UiPath a accesat o primă rundă de investiții de tip "seed" de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

Ce înseamnă robotica software

Absolut toate corporațiile au foarte multe procese de business care presupun muncă umană repetitivă. Sau cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini. Noi dezvoltam un software care știe, vede, alte aplicatii software și poate să fie instruit, în același mod ca și un om, să folosească aplicațiile de pe computer. Există echipe de oameni care antrenează acești roboți pentru diverse procese de business - explică Dines, în interviul pentru HotNews.ro.

UiPath este o companie romanească cu sediul central in Statele Unite și birouri în șase țări, specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (ex: Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.

Parallax

Vizualizari
1935
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri