Adi Iacob

VIDEO Cel mai tânăr programator român, premiat la Dublin pentru invenţia lui: O centură LED inteligentă

Thumbnail

Cel mai tânăr programator român, Andrei Tudor, are doar 9 ani, iar invenţia lui a fost premiată la o compeţiţie dedicată tinerilor pasionaţi de IT, la Dublin, în Irlanda. El a creat o centură pentru biciclişti şi pietoni, ce afişează mesaje luminoase (LED) şi poate fi controlată cu ajutorul unei aplicaţii.

Produsul este încă în stadiu de prototip şi micul inventator ne spune că nu ştie dacă ar fi o idee de succes pentru un startup, dar că i-ar plăcea ca invenţia lui să fie folosită de cât mai multă lume.

“Am creat banda mai mult pentru mine pentru că îmi place să merg cu bicicleta şi m-am gândit că mi-ar fi de folos. Apoi m-am înscris cu ea în competiţia de la Dublin şi am câştigat”, povesteşte Andrei, care a participat anul acesta la The Coolest Project, competiție internațională dedicată tinerilor programatori, care a avut loc în Irlanda. A fost desemnat câştigător la categoria Evolution.

Centura realizată de el poate afişa mesaje de semnalizare şi text în format LED (light-emitting diode, adică diode emițătoare de lumină), este conectată la o aplicaţie ce te ajută să creezi mesajele, să setezi intensitatea şi culoarea luminii.

"Cum a apărut pasiunea pentru tehnologie? Din plictiseală. Părinţii mă duceau la bunici la ţară unde nu prea aveam ce face aşa că m-am gândit să fac ceva invenţii pe acolo. Apoi, tata mi-a luat un microcontroler, pe care l-am pierdut. Am plâns după el, dar am primit pe urmă o placă de dezvoltare Ardunio. N-am folosit-o aici (n.red. la inveţia premiată în Irlanda) pentru că era mult prea mare”, explică Andrei.

Micul programator face parte din echipa CoderDojo o mișcare internațională inițiată în Irlanda în anul 2011, cu scopul de a oferi copiilor un context în care să poată învăța programare într-un mediu deschis, informal, prin sesiuni regulate, toate având loc în afara programelor școlare.

Dojo-urile sunt inițiate, coordonate și desfășurate de voluntari. În România sunt create în prezent peste 40 de Dojo-uri. CoderDojo București Nord este susținut de Telekom Romania.

Copiii pot face aici un atelier de Arduino, unde învață tainele electronicii asistate pe calculator, care se bazează pe un microcontroller conceput pentru a interacționa cu mediul prin intermediul unor senzori și sisteme de acționare, un atelier de Java Minecraft, unde îndrumați și asistați să înțeleagă mecanismele de programare implicate în foarte popularul joc Minecraft şi un atelier de Algoritmică, unde învaţă tainele algoritmilor din matematică și din informatică.

“Am învăţat multe la CoderDojo, dar şi singur, acasă, de pe YouTube, iar când vrei să înveţi ceva de pe YouTube întotdeauna să înveţi de pe mai multe surse şi să combini”, spune Andrei Tudor.

El se pregăteşte acum de olimpiada de matematică pentru clasa a 5-a (chiar dacă abia din toamnă va trece în clasa a patra).

Parallax

Vizualizari
2688
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Florin
Chis
Felicitari si mult succes.
Sunt curios unde circula cu bicicleta, la noi in tara este interzisa circulatia pe bicicleta copiilor pana la 14 ani pe drumurile publice, parcuri, piste pentru biciclete. Nu au suficient discernamant se zice, dar invata programare, au si inventii, preocupari legate de siguranta in trafic.
Lovely Romania :-)

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri