Raluca Abrihan

O firmă din Timişoara lucrează la realizarea unei bio-imprimante 3D care să salveze bolnavii de cancer. Proiect de peste 5,6 milioane lei

Thumbnail

Firma timşoreană producătoare de imprimante 3D, Symme3D, se alătură unui consorţiu european pentru a lansa un proiect de dezvoltare a unor bio-imprimare 3D pentru a crea componente de organe umane care să-i ajute pe bolnavii de cancer şi în pe special cei care suferă de disfuncții pancreatice. Proiectul este în valoare 5,63 milioane de lei.

Compania LTHD Corporation SRL (compania principală în asocierea în participațiune) s-a alăturat unui consorțiu european în calitate de coordonator de proiect, al cărui scop este să creeze o bio-imprimantă 3D, o potențială soluție pentru pacienții care suferă de disfuncții pancreatice. Acestui proiect s-a alăturat şi firma timişoareană Symme3D.

Experiența în cercetarea, producerea, dezvoltarea și comercializarea de imprimante 3D 100% românești a facilitat intrarea companiei romanești în consorțiu, alături de alte trei organizații germane, aderând la un scop comun—dezvoltarea tehnologiei care stă la baza imprimării bio sustenabile și a creării organelor pe baza bio-imprimării 3D. Intenția adresării acestei provocări este de a crea un pancreas viabil pentru transplant – spun reprezentanţii startup-ului din Timişoara.

Consorțiul European compus din Inova DE GmbH, LTHD Corporation SRL, Advanced Simulation and Design, GmbH (ASD) și Universitatea Karls Ruprecht din Heidelberg a inițiat proiectul 3D PIVOT, finanțat în cadrul programului Eurostars. Proiectul a luat naștere în luna iulie a acestui an și va aborda subiectul vast și în continuă dezvoltare al pieței de imprimare 3D, precum și o inovație care crează un model de organ uman pe baza acestei tehnologii.

Proiectele câștigate reprezintă un mare pas înainte în misiunea noastră de a continua îmbunătățirea și de a valida tehnologia gândită și construită de noi cu 95% resurse proprii. Este o oportunitate imensă de a schimba lumea în timp ce primim o experiență inegalabilă, într-o industrie extrem de complexă și dificilă cum e cea de construcție a utilajelor medicale. Parteneriatele cu Universitatea din Heidelberg, cunoscută mondial pentru avangardismul progresist cu care tratează proiecte importante în sănătate, precum și cu cele două companii cu experiență infinit mai mare decât noi, ne motivează și mai mult să continuăm munca pluridisciplinară în vederea schimbării acestei lumi în mai bine” - Călin Brandabur, fondator și CEO Symme3D, VP of Product Development 3D Division LTHD Coporation SRL

Pentru a desfășura cercetările de bază, proiectul „Pivot 3D—bio-imprimare 3D pentru organe vascularizate producătoare de insulină după rezecția tumorală” se va adresa, cu preponderență, pacienților care suferă de cancer pancreatic. Obiectivul pe termen lung este cel de a lua în considerare toți pacienții care suferă de disfuncții pancreatice, spre exemplu persoanele care suferă de diabet. Viziunea proiectului este de a extinde această tehnologie la toate celelalte organe umane cu scopul de a salva mai multe vieți prin efectuarea de transplante.

Jumătate din echipa Symme3D LTHD este mobilizată în vederea realizării acestui proiect, fiind formată din electroniști, dezvoltatori software, designeri industriali, ingineri mecanici și doctori în matematică. Aceștia se ocupă de întreaga parte de concepere și producție inginerească a utilajului medical, iar echipa de comunicare se ocupă de diseminarea informațiilor și actualizarea publică a progresului.

Pentru a atinge obiectivele acestui proiect, consorțiul se bazează pe modificările treptate ale tehnologiilor deja existente, precum si conceperea unor noi tehnologii de depunere aditivă, atât la nivel de hardware, cât și la cel de software. Dacă acest consorțiu va reuși să demonstreze că sistemul poate defini și crea structuri organice funcționale, capabile să producă insulină pentru pacienți, proiectul ar realiza atât un pas unic în direcția bio-imprimării, cât și un pas monumental în tratarea pacienților care suferă de diabet.

Desfășurarea proiectului are loc până la sfârșitul lunii iunie a anului 2021, iar până atunci, consorțiul va realiza o prezentare a produsului inovativ.

Proiectul este susținut de Eurostars (E! 12021) și de agențiile naționale de finanțare BMBF Germania și UEFISCDI Romania, valoarea totală a proiectului ridicându-se la suma de 5,63 milioane lei dintre care 3.31 milioane lei reprezintă finanţarea obținută de la Bugetul de Stat, precum și o co-finanţare în valoare de 2,31 milioane lei.

Symme3D este o companie românească specializată în producția de imprimante 3D ultra-performante, desktop și industriale.

Citeste aici povestea Symme3D

Parallax

Vizualizari
2047
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri