Adi Iacob

Studenții antreprenori de la sat: Firme de catering țărănesc pentru nunți în mediul rural

Thumbnail

Firme de catering țărănesc pentru nunți tradiționale, botezuri și chiar înmormântări — aceasta este ideea de antreprenoriat lansată de un profesor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, pentru studenții său care locuiesc în mediul rural.

Avram Fițiu, conferențiar doctor la Facultatea de Agricultură a USAMV Cluj-Napoca spune că, mai demult, satul românesc s-a mobilizat și s-a organizat astfel încât putea aproviziona, din resursele proprii ale țăranilor, evenimente de familie, iar banii nu ieșeau din comunitate, ci rămâneau pe plan local, scrie Mediafax.

„Dacă ne uităm, astăzi, la mediul rural românesc, în materie de servicii agro-alimentare, mare parte din nunțile, botezurile și înmormântările care au loc aici sunt aprovizionate de firme de catering de la oraș. Dar nu a fost întotdeauna așa, pentru că, de-a lungul istoriei, satul românesc s-a mobilizat și s-a organizat astfel încât să poate aproviziona, din resursele proprii ale țăranilor, o nuntă, un botez sau o înmormântare. Era o acțiune socială, dar și una de natură economică, deoarece se mobilizau resursele comunității, iar banii nu ieșeau din sat, ci rămâneau pe plan local.

Astăzi, în ultimul sat din România, când este un eveniment de familie, banii ies din sat și merg la oraș, iar satul românesc este epuizat pe toate căile și i se ia tot ce are valoros, cultura, tradițiile, și nu i se dă nimic în schimb”, explică Avram Fițiu.

Potrivit acestuia, în noul context în care lucrurile devin rare, iar mâncarea țărănească a devenit o raritate și este căutată, este loc de o afacere, pentru cei care vor să ofere lucruri rare și valoroase.

„Pentru satul românesc, care se găsește în profundă agonie socială, cu reperele fundamentale pierdute sau dezechilibrate, propunem o soluție economică salvatoare, și anume, înființarea de firme de catering de către tineri antreprenori din mediul rural pentru nunți țărănești tradiționale, botezuri și înmormântări. 

Avem o mare oportunitate în România pentru mii de nunți tradiționale în care țăranii se pot organiza, la fel ca în Germania sau Franța, și să își deschidă propriile servicii de catering. Doar nu vom lăsa firmele de la oraș să ne vândă mâncare din supermarket pentru o nuntă tradițională? Nu ar fi logic și nu ar fi normal. Ar fi înființate astfel de structuri, mai ales în zone cu pensiuni agroturistice, unde s-ar obține, în plus, aprobări pentru bucătării de catering și ar fi oferite meniuri având la bază produsele alimentare provenind de la țărani”, spune profesorul universitar.

El a subliniat că există în mediul rural românesc o mare varietate de produse tradiționale, fiind vorba de peste 100 de feluri diferite de mâncare pentru un sat, numai că acestea nu sunt recunoscute și atestate la nivel european.

Profesorul susține că astfel de firme de catering pentru nunți tradiționale ar avea o serie de avantaje pentru satul românesc și anume faptul că se pot face economii financiare mari prin îmbrăcămintea tradițională ce trebuie scoasă din lăzile de zestre sau relansând afaceri de artizanat tradițional în satul românesc, se pot face economii prin creșterea vițeilor, porcilor, păsărilor necesare pentru furnizarea cărnii de pe masa nuntașilor, evitându-se îmbolnăvirea acestora cu carne chimizată din supermarket.

„De asemenea, se pot face mari economii financiare prin furnizarea de brânzeturi din producția proprie, prin cultivarea de cereale pentru pâinea de pe masa nuntașilor, prin cultivarea de plante și arbori ornamentali specifici pentru împodobirea steagului, caselor mirilor și a căminului cultural, prin furnizarea de ulei și oțet din producția proprie, prin cultivarea de legume din grădinile proprii, prin furnizarea de siropuri și sucuri din producția proprie, prin producția proprie de țuică, vin sau murături”, a precizat cadrul didactic de la USAMV Cluj-Napoca.

În opinia acestuia, nunta țărănească tradițională poate reprezenta baza reconstruirii de entități economice și sociale în satul românesc, prin noi familii ce se așează în sat, dar poate reprezenta și baza revenirii în țară a milioane de români plecați să lucreze în străinătate.

„Nunta tradițională țărănească poate să reprezinte și o soluție culturală, dacă se cuplează cu evenimente agro-culturale, care pot fi relansate, cum ar fi Măsurișul, Dragobetele Sânzienele, Tânjeaua, plecarea oilor în munte de Sfântul Gheorghe, coborârea oilor din munte de Sfântul Dumitru, Festivalul Strugurilor, al Cireșelor, Cartofului sau al Țuicii”, spune Avram Fițiu.
 

Parallax

Vizualizari
1538
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri