Adi Iacob

Activistul Remus Cernea, antreprenor pe Start-Up Nation: Street food green-vegan

Thumbnail

Remus Cernea susține că va deschide primul proiect antreprenorial green-vegan din România, finanțat prin Start-Up Nation. Activistul român spune că proiectul antreprenorial pe care l-a demarat împreună cu sora lui, Magda Cernea, care este doctor în științe medicale și psiholog, va oferi street food 100% vegetal, în cadrul unor puncte de vânzare fixe ori mobile alimentate prin panouri fotovoltaice. 

Potrivit antreprenorului, în competiția Start-Up Nation, proiectul s-a clasat pe locul 310 din 33.514 de proiecte depuse, adică în primele 1% cele mai bune aplicații conform criteriilor de departajare.

"După parcurgerea etapelor procedurale, contractul de finanțare a fost semnat la Constanța pe 10 iulie iar, în august, și contractul pentru creditul punte acordat de către Banca Transilvania. Suma alocată proiectului va fi de aproximativ 40.000 de Euro. Mai sunt câțiva pași de realizat până la debutul propriu-zis al activității, dar suntem pe drumul cel bun. Activitatea și dezvoltarea companiei o voi realiza împreună cu sora mea, Magda Cernea, care este doctor în științe medicale și psiholog, urmând a angaja prin concurs și personalul necesar derulării activităților," explică activistul român.

Proiectul

Prin acest proiect antreprenorial, Remus Cernea susține că este reunit conceptul de business green (0 emisii - panouri solare) cu cel de de vegan (0 animale ucise) cu scopul ca, "pe lângă profit, să reafirme ideea că ar trebui realizată cât mai repede o tranziție a economiilor noastre către activități antreprenoriale cu un impact cât mai redus asupra mediului".

"Noi le-am gândit inițial ca niște rulote. După ne-am schimbat ideea, dar deja proiectul a fost aprobat cu rulote. Așa că vom începe astfel, însă putem amplasa și niște căsuțe după o perioadă de timp  dacă reușim să ne extindem.

Când am gândit ideea cu rulote, ne-am gândit tocmai la faptul că este posibil să o amplasăm undeva unde poate nu e locul potrivit și să o putem muta. Dar, ideile care au apărut ulterior ne-au făcut să realizăm că dacă amplasăm într-un loc o rulotă, oricum trebuie să facem un contract pe un an - minim. Așadar, avantajul gândit inițial pe care l-ar fi dat rulotele dispare. Ne-am gândit că ulterior, după ce implementăm proiectul, putem amplasa niște căsuțe - spații fără roți", explică Remus Cernea.

Întrebat de StartupCafe.ro dacă vor proceda la fel ca majoritatea firmelor de street food ― participarea la evenimente, festivaluri, etc, Remus Cernea spune că în prima fază nu vor aborda acest model de business.

"Probabil că primul spațiu va fi amplasat în zona unui mall cu care discutăm acum și o să vedem cum se desfășoară lucrurile. (...) Proiectul Start-Up Nation nu este pe București. Nu vă pot spune acum locația pentru că nu avem contractul semnat, dar primul spațiu va fi la un mall gigant din țară", spune Remus Cernea.

Linia de produse

"În prima fază vom testa. E bine să testezi produsele și să vezi ce merge, ce are succes. Dar în esență, vor fi produse de street food cu care oamenii sunt foarte obișnuiți: clătite, salate, sandvișuri, gogoși, dar 100% vegetale. 

O să căutăm furnizori (n.r. de ingrediente) care să ne asigure niște standarde cu privire la calitate. (...) Pe acești producători va trebui să-i găsim totuși aproape de zona în care ne vom amplasa spațiile. Una e să fii amplasat în Constanța, de exemplu, și să ai un furnizor din Oradea. Asta îți va aduce niște costuri suplimentare. (...) Trebuie să găsim furnizori de ingrediente în proximitatea noastră și să ne asigurăm că pot să livreze în mod constant lucrurile pe care le solicităm," spune antreprenorul. 

Idee testată pe o platformă de crowdfunding

Remus Cernea a testat ideea sa de afacere și pe o platformă de crowdfunding, unde a reușit să strângă donații de aproximativ 1500 de dolari.

"Am testat ideea proiectului, la începutul acestui an, și am fost bucuroși să vedem că am reușit să atragem pe site-ul Indiegogo donații de 1555 dolari de la persoane care, în principiu nu vor fi beneficiare directe ale produselor pe care le vom realiza dar care au ținut să susțină o idee", spune antreprenorul.

Thumbnail

Pregătirea proiectului

"Un lucru mai puțin cunoscut este acela că înainte de a deveni cunoscut opiniei publice prin activitățile mele civice și politice, am dezvoltat mai multe proiecte antreprenoriale obținând în anul 2003 Premiul IT al României acordat la Palatul Cotroceni. Iar în ultimul an am urmat mai multe cursuri de antreprenoriat în valoare de multe mii de euro care ne vor ajuta să dezvoltăm afacerea urmând o direcție bine articulată. Printre altele, am fost beneficiarul unei burse educaționale Startupers.Club de 3.000 de Euro începând cu noiembrie 2018. Da, antreprenoriatul se învață, intuițiile și instinctul de a face business nefiind totdeauna suficiente pentru a construi afaceri de succes.

(...) Proiectul nostru a fost elaborat în toamna anului 2018 pentru a fi înscris în programul Start-Up Nation. Suntem convinși că tot mai multe inițiative antreprenoriale vor îmbrățișa același mod de a privi business-ul. Dovadă că, între timp, până și inovatorul antreprenor Elon Musk a confirmat în luna iunie 2019 că mașinile Tesla Model Y și Model 3 vor fi 100% vegane, renunțându-se total la pielea de proveniență animală începând cu 2020", a afirmat Remus Cernea.

Parallax

Vizualizari
4049
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri