Claudiu Zamfir

Un startup românesc realizează un simulator pentru îngrijirea bolnavilor de Alzheimer, alături de universități din Elveția și Olanda

Thumbnail

Un startup de tehnologie românesc spune că a fost cooptat de universități din Elveția și Olanda într-un proiect internațional în care realizează un simulator pentru îngrijirea mai eficientă a persoanelor care suferă de maladia Alzheimer.

Un consorțiu internațional de experți interdisciplinari, din care face parte și startup-ul românesc de tehnologie Father, lansează un instrument inovator în îngrijirea medicală: un joc de simulare prin care rudele persoanelor care suferă de Alzheimer pot învăța să le îngrijească eficient, demn și cu dragoste, acasă.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Father Equipment, publicației StartupCafe.ro, Spitalul Universitar din Geneva, Universitatea din Geneva (Elveția) și Universitatea din Twente (Olanda), alături de organizațiile Alzheimer Netherlands, Vilans (Olanda) și Connectar (Belgia), sprijinite tehnic de companiile Connected Care (Olanda) și Father Equipment (România) au creat POSTHCARD (PersOnalized SimulaTion Helping Caregivers to Cope with AlzheimeR Disease).

Aceasta este o platformă care funcționează ca un depozit excelent de resurse și un forum online pentru comunicare, ambele dedicate aparținătorilor care au în îngrijire pacienți cu Alzheimer. În centrul platformei se află un simulator care îi învață pe aparținători să adopte cele mai eficiente strategii de îngrijire la domiciliu a unei persoane care suferă de boala Alzheimer.

Simulatorul POSTHCARD este construit ca o poveste despre familia unui bolnav de Alzheimer, în care sunt reproduse situațiile dificile cu care este de așteptat să se confrunte o persoană care îngrijește de o rudă cu această boală.

„Jucătorul” preia controlul unui personaj care locuiește cu un bolnav de Alzheimer și, prin opțiunile de joc, poate explora diferite strategii de îngrijire. În fiecare scenă a simulatorului, „jucătorul” are posibilitatea de a alege dintr-o paletă variată de interacțiuni cu bolnavul, experimentând efectele fiecărei interacțiuni și învățând astfel cum este cel mai eficient să relaționeze cu cel afectat de boală.

„Am lucrat într-o echipă de parteneri ale căror competențe s-au completat de minune. Ne-am mișcat foarte bine, astfel că, după primul an de muncă, putem deja să prezentăm o variantă MVP (minimum viable product) a simulatorului. La începutul anului viitor, vom demara o testare la scară, în urma căreia vom putea dezvolta produsul, astfel încât în 2020 să fie gata pentru intrarea pe piață.

Boala Alzheimer este o problemă crescândă pentru societatea noastră. Însă în timp ce investim (cum e și normal) mult efort pentru a îmbunătăți viața și sănătatea pacientului, deseori aparținătorul care îl îngrijește pe pacient este o victimă tăcută și ignorată a acestei situații de viață.” - a declarat dr. Frédéric Ehrler, coordonatorul proiectului, reprezentant al Spitalului Universitar din Geneva, citat de comunicatul startup-ului Father.

„Deși POSTHCARD nu este destinat în principal recreerii (fiind încadrat în genul «serious game», adică acel tip de joc al cărui scop principal este educația pentru o situație de viață reală), totuși simulatorul poate servi și ca recreere, fiindcă firul său narativ și scopul lui final aduc și satisfacție jucătorului, la pachet cu instruirea” – a spus Răzvan Crăciunescu, reprezentant Father România.

Startup-ul Father Equipment SRL a fost înființat la București, în anul 2015, cu obiectul principal de activitate fabricarea de instrumente și dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigație. În anul 2017, a avut o cifră de afaceri de 64.200 de lei și un profit de 4.200 de lei, conform datelor extrase de Termene.ro.

Acționarii firmei sunt doi frați: Frederik-Samujel Nistor (90%) și Erik Daniel Nistor (10%).

La un moment dat, firma Father a fost inclusă și într-un proiect pe fonduri europene, prin Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013. În cadrul proiectului Step by Step in Business, realizat de organizația ADRA România, startup-ul era înscris cu un proiect de cercetare, dezvoltare și producție a unui dispozitiv de ghidare pentru nevăzători.

Parallax

Vizualizari
746
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri