Claudiu Zamfir

Un startup care face grădini de apartament a obținut o finanțare de 11 milioane de dolari

Thumbnail

Un startup din Estonia, care face grădini și ferme de legume și zarzavaturi pentru apartamente și birouri, a obținut o rundă de investiții de 11 milioane de dolari de la un grup de investitori printre care se numără un lanț de magazine Ikea și deținătorul brandurilor de electrocasnice Rowenta, Tefal și Moulinex.

Startupul eston Click & Grow spune că va folosi finanțarea obținută marți pentru extinderea pe piețele internaționale și pentru popularizarea conceptului de grădinărit hiper-local.

Afacerea a fost deschisă în anul 2009 de antreprenorul eston Mattias Lepp, care a beneficiat de programul de accelerare YCombinator din SUA.

„Fiind unul dintre pionierii grădinăritului hiper-local, am fost un motor  al gărdinilor interioare inteligente, care și-au câștigat astfel locul potrivit în rândul ustensilelor de bucătărie. Acum lucrăm la următoarea bornă, să vedem cum va putea avea agricultura hiper-locală un impact asupra durabilității lanțului alimentar și asupra  reducerii risipei de hrană", a declarat Mattias Lepp.

Startupul vine pe piață cu ghivece inteligente, care asigură iluminatul și hrănirea optime pentru plantele crescute în apartamente. Afacerea introduce însă un întreg concept pe toate fazele producției de legume: pământ special, nutrienți, semințe, accesorii de grădinărit. Tot acest lanț ar trebui să-i ajute pe orășeni și pe corporatiști să-și cultive în apartamente și birouri legume proaspete, bio, pline de vitamine.

Pentru clădirile de birouri, firma a scos pe piață și „ferme inteligente” de interior, care pot avea dimensiunile unui șifonier. Dispozitivele  pot fi și mai mari, pentru companii specializate în producerea de legume și zarzavaturi în așa-numitele ferme urbane, un concept din ce în ce mai popular.

Thumbnail
Click&Grow Smart Farm

Click & Grow spune că are peste 450.000 de clienți în întreaga lume, piețele sale principale fiind acum SUA, urmată de Uniunea Europeană și Singapore.

Pe lângă bani, cei 3 investitori care au pus pe masă finanțarea de 11 milioane de dolari vin și cu canale de vânzări, brand și cunoștințe prețioase.

Ingka Group este unul dintre cei mai mari retaileri de  mobilier din lume, operând 367 de magazine sub licență IKEA.

De asemenea, SEB Alliance este ramura de investiții de capital de risc a grupului francez SEB, foarte puternic pe piața electrocasnicelor, deținând branduri ca Rowenta, Moulinex, Tefal. SEB, care este prezent în 150 de țări, a devenit partaner de distribuire și de co-branding pentru produsele startupului eston Click & Grow.

În fine, fondul eston de capital de risc United Angels VC a pus pe picioare și a dezvoltat și alte startupuri cunoscute din Estonia, unul dintre ele fiind Taxify, care în România rivalizează cu Uber în domeniul transportului în regim de ridesharing.

În total, Click & Grow a strâns investiții de circa 17 milioane de dolari.

Parallax

Vizualizari
3031
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri