Claudiu Zamfir

Un startup finanțat de Bill Gates vrea să revoluționeze domeniul energiei solare

Thumbnail

Un startup finanțat de miliardarul american Bill Gates poate revoluționa domeniul energiei solare: a realizat un sistem care generează temperaturi foarte mari cu ajutorul Soarelui.

Startup-ul Heliogen folosește inteligența artificială și un sistem de oglinzi amplasate pe câmp pentru a reflecta razele Soarelui astfel încât să genereze căldură extremă, de peste 1.000 de grade Celsius, transmite CNN.

Tehnologia, cunoscută drept energie solară concentrată, nu este nouă, dar Heliogen o îmbunătățește substanțial. De ceva vreme, această tehnologie este folosită în Oman pentru a produce energia necesară forajelor pentru petrol.

În schimb, sistemul Heliogen poate tripla temperatura obținută până acum prin energie solară concentrată. Astfel, inovația va putea fi folosită și în producția de ciment și de oțel, scrie The Guardian.

După petrol și cărbune, producția de ciment este cea de-a treia cea mai mare sursă de emisii cu efect de gaze de seră la nivel mondial. Astfel, Heliogen ar putea conduce la reducerea poluării.

Startup-ul susține că tehnologia sa, HelioHeat, poate să ajungă la 1500 de grade Celsius. Aceasta este temperatura necesară extragerii hidrogenului din molecula de apă, ceea ce va putea să ofere energie nepoluantă pentru încălzirea locuințelor sau alimentarea automobilelor și a fabricilor.

Heliogen a fost fondat, la Lancaster, California, de Bill Gross, inginer și antreprenor american cu experiență. Printre finanțatorii proiectului se numără miliardarii Bill Gates și Patrick Soon-Shiong.

Parallax

Vizualizari
4759
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri