Adi Iacob

Doi români vor să ușureze munca nutriționiștilor cu ajutorul unui asistent virtual

Thumbnail

Doi tineri români au creat un start-up prin care doresc să ajute dieteticienii și nutriționiștii șă comunice cu pacienții lor și să le ajusteze planurile nutriționale în timp real.

Dragos Gurgui, care lucrează de peste 10 ani în domeniul securității cibernetice (Bitdefender) și Laurențiu Nicolae, consultant web, au creat NutritIO, o aplicație software de tip SaaS (software as a service).

Cu un buget sub 1000 de euro, Dragoș și Laurențiu au cooptat până în prezent pe platforma lor 890 de nutriționiști/dieteticieni și 1800 pacienți.

Antreprenorii ne-au povestit cum au început, cu ce bani și ce planuri de viitor au.

StartupCafe.ro: Cu ce vă diferențiați de alte aplicatii din nișa pe care o reprezentați? Cu ce veniți nou pe piață?

Laurențiu Nicolae: În România am fost prima aplicație de acest fel, iar în afară mai sunt astfel de aplicații dar noi vrem să acoperim toată gama de servicii IT de care are nevoie un nutriționist sau o clinică de nutriție. Nu ne limităm la un soft care poate doar să ajute dieteticianul să genereze planuri nutriționale ci îl ajutăm să comunice eficient cu pacienții, să colecteze feedback de la ei și să le transmită informații cum ar fi planul nutrițional, planuri de sport, informații educaționale despre nutriție într-o manieră prietenoasă iar pe viitor vrem să îi ajutăm să poată face programări cu ușurință, să poată avea un site de prezentare și articole doar din câteva click-uri și să poată accepta plăți online de la pacienții lor.

StartupCafe.ro: Cum ați ajuns să dezvoltați o astfel de aplicație?

Laurențiu Nicolae: Acum 2 ani și ceva stăteam de vorbă cu o prietenă, care este medic specialist pe diabet și boli de nutriție, despre o altă idee pe care o aveam legată tot de nutriție. Am întrebat-o ce folosește pentru a genera planuri nutriționale și ne-a spus "creionul și hârtia". Am vorbit și cu alți nutriționiști și am realizat că mare parte dintre ei folosesc Excel, căutări pe Google de genul "how many calories in a banana" sau pur și simplu creionul și hârtia. 

Am decis să punem pe pauză proiectul despre care vorbeam și am început să lucrăm la o platformă pentru nutriționiști și dieteticieni.

StartupCafe.ro: Care au fost pașii parcurși pentru a lansa aplicația?

Laurențiu Nicolae: Am cules feedback de la câțiva nutriționiști și am construit un MVP al aplicației. Am dat-o unui singur nutriționist și am cules câteva runde de feedback în care ne-a spus ce ar mai trebui să implementăm și ce să corectăm până când am ajuns la o formă stabilă. Am adăugat alți câțiva nutriționiști și am cules feedback de la ei și am continuat acest ciclu până acum.

StartupCafe.ro: Câți bani s-au investit la început? Din ce surse - economii, credit de la banca, investiții

Laurențiu Nicolae: Aplicația a fost bootstrapped - suntem doi co-fondatori amândoi cu background tehnic și am construit aplicația în timpul nostru liber. Nu am contorizat niciodată timpul pe care l-am investit, dar dacă am fi lucrat acel timp pentru clienți cu siguranță am putea vorbi de câteva zeci de mii de euro bune. Investițiile financiare pe care le-am făcut au fost sub 1000 euro la început și au venit din economiile noastre.

StartupCafe.ro: Care este modelul de business? Cum monetizați aplicația?

Laurențiu Nicolae: Nutriționiștii plătesc un abonament lunar pentru utilizarea platformei.

StartupCafe.ro: Cam cum arata in momentul de fata cifrele NutritIO?

  • 890 conturi de nutriționiști/dieteticieni
  • aproximativ 1800 pacienți

StartupCafe.ro: Care sunt planurile pe termen scurt, dar si pe termen lung cu privire la NutritIO?

Laurențiu Nicolae: Pe termen scurt - să ne extindem în afara României - am început să promovăm varianta internațională a aplicației. Pe termen lung vrem să automatizăm mare parte a proceselor repetitive ale nutriționiștilor și să adăugăm instrumente de promovare pentru nutriționiști astfel încât să ajungem aplicația de referință pentru nutriționiști și dieteticieni la nivel internațional. Vrem să adăugăm opțiuni în platformă pentru nutriție clinică și nutriție pediatrică.

StartupCafe.ro: Cum arata echipa NutritIO?

StartupCafe.ro: Ce canale de promovare folosiți?

Laurențiu Nicolae: Cel mai important canal de promovare de până acum a fost parteneriatul pe care îl avem cu școlile de nutriție din România (studenții masterului de nutriție de la UMF București, studenții facultăților de nutriție și dietetică de la UMF Târgu Mureș și UMF Cluj, școlile Fitness Scandinavia și ABC Fitness, studenții de la UMF Timișoara). Oferim aplicația gratuit studenților pe toată perioada studiilor, considerăm că cineva care nu face bani din această profesie (încă) nu ar trebui să plătească. De asemenea oferim gratuit aplicația și ONG-urilor sau oamenilor care fac voluntariat ca nutriționiști.

De asemenea, am început să producem conținut pentru nutriționiști și să îl promovăm pe site-urile noastre și pe Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn. Scriem despre partea tehnică a nutriției, sfaturi de promovare on-line a nutriționiștilor, trenduri și mituri în nutriție prezentate de către alți nutriționiști iar pe viitor vrem să producem și conținut video.

O altă sursă importantă de utilizatori dar și de credibilitate a fost participarea la conferințe de nutriție. 

StartupCafe.ro: Ce buget (procente) alocați lunar/anual pe zona de marketing?

Laurențiu Nicolae: Am început acum o lună să alocăm buget pentru marketing iar până acum sumele au fost destul de mici, câteva sute de euro.

StartupCafe.ro: Ati mai dezvoltat alte aplicatii/afaceri in trecut?

Laurențiu Nicolae: Am testat multe aplicații în trecut, inclusiv pe zona medicală cum ar fi Remote MediHelp (o platformă pentru medici care lucrează în zone izolate) sau MediFlare (o aplicație pentru cabinete medicale și altele), dar au eșuat toate. Am făcut multe greșeli prin intermediul cărora am învățat foarte mult despre antreprenoriat și credem că eșecurile din trecut au fost necesare, ne-au rafinat și ne-au întărit.

StartupCafe.ro: Aveți colaborări până în momentul de față?

Laurențiu Nicolae: Da, școlile de nutriție pe care le-am enumerat și nutriționiști individuali. Suntem pe care să semnăm cu câteva clinici.

StartupCafe.ro: Ati obtinut investiții/finanțări până în momentul de față? Sunteți în căutarea unor investitori?

Nu am obținut investiții până acum, iar singura finanțare pe care am primit-o a fost de la Startarium, incubatorul din care facem parte anul acesta, iar suma a fost de 6000 euro. Vrem să căutăm activ un investitor după ce mai creștem puțin, dar știm că o investiție necesită o relație strânsă înainte — așa că dezvoltăm de acum relații bune cu posibili investitori pentru a ne cunoaște reciproc.

 

Citește și VIDEO 5 startup-uri și-au prezentat ideile de afaceri în fața unor antreprenori români de succes

Parallax

Vizualizari
2477
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri