Adi Iacob

A renunțat la jobul din corporație și a deschis o florărie cu propriile economii: Care sunt cele mai bune luni pentru afacerile cu flori

Thumbnail

După 5 ani petrecuți într-o corporație, o ieșeancă a ales drumul antreprenoriatului. Alina Miculescu și-a pus economiile la bătaia și a deschis cu 5000 de euro o florărie. În prezent, ea deține 2 spații de vânzare, un atelier, magazin online și își comandă singură florile de pe bursa din Olanda.

“Nu sunt de profesie florist sau peisagist sau agricultor. Am lucrat 5 ani într-o companie multinațională din Iași, iar după ce mi-am dedicat 7 zile din 7, 12-14 ore pe zi făcând doar chestia asta, am ajuns într-un punct în care financiar eram ok, dar nu aveam timp de mine. (…) Aveam niște bani și am căutat singură spațiu și l-am amenajat cu prietenele mele. (…) N-am avut angajați la o bună bucată de timp pentru că habar nu aveam ce să le cer când nici eu nu știam «cu ce se mănâncă»”, explică Alina Miculescu, propritara florăriilor Tulip din Iași.

Thumbnail
Alina Miculescu

Potrivit antreprenoarei, în 2017, Tulip a avut o cifră de afaceri de 225.000 euro. “În fiecare an am avut o creștere de 20-25%, asta și prin faptul că ne-am extins ca și puncte de lucru, dar și pentru că am mers și în direcția online”, spune Alina.

Magazinul online este realizat pe platforma de e-commerce Magento, iar în prezent, vânzările pe internet reprezintă aproximativ 20% din cifra de afaceri a florăriilor.

Pentru transportul comenzilor (atât online, cât și offline), Tulip deține 2 mașini, iar în martie, decembrie și lunile mai aglomerate, firma colaborează cu o firmă de delivery.

Cele mai bune luni pentru afacerile cu flori

“În august e o lună așa și așa. Dacă te raportezi la vânzările din punctele fizice, e o lună ca aprilie — neinteresantă. Dar dacă iei în calcul că în august, jumătate de lună ai post și în post spre exemplu catolicii nu au o problemă în a-și organiza evenimentele și îți acoperi acea jumătate de lună din post cu evenimentele lor; a doua parte a lunii august este a ortodocșilor, când toată lumea se însoară și petrece. Deci se echilibrează cumva prin prisma evenimentelor care au loc: nunți, botezuri. Cea mai bună lună este martie, dar cred că pe toți floriștii dacă i-ați întreba cred că ar spune același lucru preferăm să muncim tot timpul anului mai mult decât o facem de obicei, decât să muncim ca nebunii atunci. Pentru că e o perioadă scurtă de timp, cu un volum foarte mare de muncă. Următoarea lună în top este septembrie cu începutul școlii, Sfânta Maria (…) E mult de povestit, că dacă e o lună în care ai sfânt de bărbat, nu e ceva senzațional; dacă e în schimb sărbătoare cu sfânt de femeie e altă treabă, explică Alina Miculescu, proprietara Tulip.

Thumbnail

De unde își procură florile

“Primăvara colaborăm foarte mult cu producătorii locali. Aici în Iași sunt câteva sere care produc lalele, zambile și toamna crizanteme. În prima parte a anului de obicei apelăm la piața locală. (…) Dar în restul anului le comandăm direct de pe bursa din Olanda — avem în momentul de față un volum suficient de mare încât să ne putem permite să comandăm singuri florile de la ei. Când volumul era mai mic dădeam comenzile la depozitele din Iași. Dar ne loveam de probleme precum multiplul de ambalare”, a menționat antreprenoarea. 

Alina Miculescu spune că de multe ori s-a lovit de problema multiplului de ambalare. De exemplu, avea nevoie de 10 bucăți dintr-o anumită specie, însă distribuitorii erau obligați să cumpere o cantitate predefinită, de 40/80 de bucăți.\

Thumbnail

“Bursa se închide marți. Noi avem acces la acea platformă în fiecare săptămână de vineri sau sâmbătă, până marți la ora 12. (…) Transporturile ajung în Iași joia. Totuși, joia nu știi niciodată ce îți rezervă pentru că transportul poate fi la 5 dimineața sau la ora 10 seara. Sunt lucruri legate de restricții, timpul petrecut la vamă sau evenimentele care pot apărea pe drum. Deci joia este ziua în care nu știi niciodată ce ai de făcut”, spune Alina. 

Dacă florile pățesc ceva pe drum, se pozează și se trimit dovezile în imagini furnizorului care își asumă paguba, explică propritara Tulip.

Thumbnail
Thumbnail

 

Parallax

Vizualizari
6739
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri