Adi Iacob

Rapperii antreprenori: De la muzică la tehnologie sau haine

Thumbnail

Muzica reprezintă o industrie de miliarde de dolari la nivel global. Genul muzical hip-hop s-a dezvoltat începând cu anii 1970 în New York și a modelat în multe moduri cultura, influențând domenii precum industria modei. Pe lângă genul muzical pe care îl abordează, artiștii precum Dr. Dre și Jay-Z mai au ceva în comun. Mulți dintre ei sunt antreprenori, iar afacerile lor ajung în spații diferite precum moda, sportul, băuturile racoritoare sau tehnologia, scrie Entrepreneur.com.

Artiștii activează în zona de antreprenoriat, de la parteneriate cu marile companii, cum ar fi cazul albumului lui Jay-Z — Magna Carta (lansat în parteneriat cu Samsung), la producția de tehnologie, precum compania de produse audio Beats, fondată de Dr. Dre și Jimmy Iovine.

Jay-Z — Construiește-ți brandul prin colaborare

Shawn Corey Knowles-Carter, cunoscut ca Jay-Z, este un rapper, producător de discuri și antreprenor american. În 2017, Forbes a estimat averea sa netă la 810 milioane de dolari.

La început, artistul și-a construit cariera cu ajutorul colaborărilor, apărând ca invitat pe alte piese hip-hop.

Jay-Z a folosit aceste relații ca o piatră de temelie pentru a-și crea un nume mai puternic pentru el însuși, obișnuind să cânte în deschiderea altor rapperi la spectacole mari și a colaborat și cu artiști din afara genului său.

În prezent, Jay-Z este coproprietar al lanțului de baruri sportive 40/40 Club, a fost acționar la echipa de baschet din NBA — Brooklyn Nets și este partener în afacerea cu îmbrăcăminte Rocawear. De asemenea, a fost CEO-ul casei de discuri Def Jam Recordings, cofondator la Roc-A-Fella Records (casă de discuri) și fondatorul companiei de divertisment Roc Nation. 

Dr. Dre — Folosește influența

Andre Romelle Young, cunoscut sub numele de scenă Dr. Dre, este un compozitor de muzică și antreprenor american. În 2017, Forbes a estimat averea sa la 740 de milioane de dolari.

Unul dintre cele mai mari puncte de cotitură în cariera sa a fost anul trecut, când Apple a anunțat că achiziționează compania Beats. 

În 2006, producătorul de înregistrări audio Jimmy Iovine, îmreună cu Dr. Dre au format un parteneriat pentru a fonda o afacere cu căști și difuzoare.

Jimmy Iovine a apelat la influența artistului în domeniul muzical pentru a obține o cotă de piață cât mai mare cu produsele Beats.

Dr. Dre a înțeles posibila oportunitate și rolul său în afacere, iar astfel compania a fost creată. 

Odată cu achiziția de 3,2 miliarde de dolari a Apple din 2017, Dr. Dre a dovedit competențele sale în materie de antreprenoriat.

Kanye West — Gândește-te la mai multe verticale în afaceri

Kanye West este un rapper, producător muzical, creator de modă și antreprenor american. 

În afară de faptul că a vândut 21 de milioane de exemplare ale albumelor sale (6 la număr), câștigând 21 de premii Grammy, controversatul artist de 39 de ani a fondat o casă de discuri, a lansat diverse branduri de modă, a regizat câteva filme de scurt metraj și a creat o nouă platformă pentru muzică alături de Jay-Z.

Totuși, în februarie 2016, artistul a anunțat că este îndatorat cu 53 de milioane de dolari, cerând în același timp o investiție de 1 miliard de dolari pentru ideile sale — încă neanunțate la acel moment, scrie BusinessAdvice.co.uk.

Kanye West a devenit faimos ca rapper, dar numai după ce și-a făcut deja un nume în muzică ca producător.

Eforturile lui West, ca designer de modă includ colaborări cu Nike, Louis Vuitton, și A.P.C. atât pe partea de îmbrăcăminte cât și pe cea de încălțăminte.

Cel mai de succes proiect al artistului este YEEZY, care a rezultat din colaborarea începută în 2013 cu Adidas. De asemenea, West este fondatorul companiei de conținut creativ DONDA.

Artistul a mai dezvăluit în trecut planurile de a deschide o franciză de restaurante cu burgeri în orașul său natal Chicago. Intenția a fost de a lansa un lanț de zece restaurante "Fatburger", însă numai două au fost deschise în cele din urmă (ulterior au fost închise în 2011).

Deși unele afaceri ale sale nu au reușit să reziste, faptul că a experimentat noi idei de afaceri și și-a păstrat mintea deschisă cu privire la noi oportunități de a obține venit, îl face pe Kanye West un antreprenor de luat în seamă.

Surse: Entrepreneur.comForbesBusinessAdvice.co.uk

 

 

Parallax

Vizualizari
686
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri