Video. Un ardelean din Țara Oltului pariază în afaceri pe porcii ”premium”: Mangalița și Bazna

Un producător agricol din comuna sibiană Racovița procesează de câțiva ani carnea unei rase de porc pe care fermierii români au cam abandonat-o după 1989. David Limbășan vinde preparate din Mangaliță, deocamdată, în piața producătorilor din Sibiu și susține că are deja clienți stabili și mulțumiți de calitatea și gustul produselor sale.

 
 

Mangalița, o rasă pură de porc pe care o creșteau gospdarii din vestul țării, era apreciată pentru calitatea cărnii și, în special, a grăsimii considerată mai sănătoasă decât slănina raselor de porc hibride.  

Carnea de Mangaliță e folosită, se pare, cu succes la preparatele crud-uscate datorită conținutului mai scăzut de apă și ar fi fost folosită la vechea rețetă a  Salamului de Sibiu.

 
 

Deși Mangalița produce mai multă slănină decât carne – unul dintre motivele pentru care producătorii ar fi renunțat la rasă – grăsimea ar avea totuși mai puțin colesterol.

Efectivele de Mangaliță sunt încă foarte scăzute în gospodăriile românești ceea ce face din creșterea lor, deocamdată, mai degrabă o afacere de nișă, la nivel local, atât pentru fermieri cât și pentru micii procesatori.

David Limbășan, producător agricol din comuna Racovița, Sibiu, a văzut în rasa Mangalița o oportunitate. StartupCafe.ro l-a întâlnit la o conferință Euractiv pe tema fondurilor europene pentru agricultură și a aflat că fermierul mai are un pariu: porcul Bazna, o rasă la fel de interesantă pentru care, ca și în cazul Mangaliței, autoritățile de la Ministerul Agriculturii pregătesc deja un program special de sprijin financiar.

 

David Limbășan: Din păcate nu pot să mă adresez și pieței din București, mă adresez doar pieței locale pe care am format-o în urmă cu cinci ani.

 
 

Procesez porcul Mangalița, de vreo doi ani de zile, procesez porcul Bazna și, pe viitor, va fi inclusă și această rasă de porc în procesare.

Mă adresez doar pieței locale din Sibiu, piață pe care am format-o în urmă cu cinci ani de zile. Cresc acești porci de 7 ani de zile și vreau să spun că este fabulos ce se poate face din acest porc.

 
 


StartupCafe.ro: Ce înseamnă ”fabulos” în termeni de business?

David Limbășan: Fabulos înseamnă că vin clienți foarte mulțumiți. Fac niște rețete pe care eu n-aș prefera să le zic ”tradiționale”, le-aș zice din secolul trecut, pentru că le fac exact cum se făceau în secolul trecut: sare fără iod, fără nitriți...clienții sunt foarte mulțumiți și le aduc aminte de gustul copilăriei lor.

StartupCafe.ro: Ați accesat fonduri europene, cum a fost experiența?

David Limbășan: Da, sunt beneficiarul măsurii 1.4.1 (n.r – măsură din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR, 2007-2013, sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență cu finanțare de până la 15.000 de euro, în două tranșe), prin grupul de Acțiune Locală (GAL) Țara Oltului, o măsură destul de bună, la vremea respectivă era o chestie extraordinară să accesezi fonduri europene.

Acum totul e mult mai simplu, sunt într-un program de parteneriat în cadrul măsurii 16.4, avem 95 de puncte și așteptăm să facem acel lanț scurt între noi, producătorii, o asociere între mai mulți producători, din mai multe domenii, și să venim în atenția consumatorului cu ceea ce facem noi. (...)

Participând la această conferință mi se pare totul mult mai simplu, dar mai trebuie să și muncim...

Doina Limbășan, manager de proiecte GAL Țara Oltului: Dl Limbășan și-a depus proiectul împreună cu alți 22 de potențiali beneficiari în cadrul (sub) măsurii 431.2 – strategii de dezvoltare locală.

Din cele 22 de proiecte selectate pe măsura 1.4 a fost selectat și proiectul dânsului și îmi pare bine că la GAL Țara Oltului am putut realiza un proiect de succes pe rasa de Mangaliță.

Dânsul, în continuare, dezvoltă o altă măsură 16.4, pe lanț scurt.  În momentul actual avem și noi sesiuni deschise, chiar recent am închis o sesiune pe măsurile 6.2 și 6.3, pe proiecte agricole;

Mai avem 34.000 de euro din tot bugetul alocat pe măsurile de agricol, suntem primii pe țară, la GAL-uri, la nivel de contractare și am încercat să dăm beneficiarilor șansa să își realizeze în timp util proiectele pe care au dorit să le implemementeze pe GAL Țara Oltului.

StartupCafe.ro: Dacă sunt orășean și vreau să mă reântorc la sat (...), ce șanse am, ce mă sfătuiți să fac?

David Limbășan: În primul rând trebuie să-și dorească să muncească; la țară nu ai ce face dacă nu ai dorința de a munci. Am mai spus-o de multe ori: noi avem o comoară extraordinară, satul românesc, și dacă noi am reuși să îl populăm, toate gospodăriile și toate grajdurile care stau goale, la ora actuală, la nivel național, noi ar trebui să importăm foarte puțină mâncare de dincolo, spre deloc.

Pe cei care doresc să o facă, noi o să-i consiliem și o să-i ajutăm...în primul rând prin gustul produselor pe care noi le facem, o să-i ajutăm să le facă și ei și să redescopere dragostea față de Romania.

StartupCafe.ro: Îmi spuneați că încep bucureștenii să cumpere pământ, pe la sat...

Doina Limbășan: Da, în zona noastră care se află la piciorul munților Făgăraș, începând de la Negoiu până la muntele Suru, constat că foarte multe persoane, nu numai din București ci și din alte zone ale țării, sunt interesate de zona noastră, de la Arpaș încoace, vor să-și cumpere anumite terenuri pentru a-și dezvolta o mică afacere, în ideea că vin la aer curat, într-o zonă cât de cât naturală, să spunem.