Raluca Abrihan

Aplicaţie de pontaj, făcută de o mică firmă IT din Alba: Cum funcţionează – ce trebuie să facă angajatorul şi angajaţii

Thumbnail

Un startup din Alba a creat o aplicaţie prin care angajatorii să poată monitoriza mai simplu şi mai rapid timpul lucrat de angajați, iar pe aceştia să îi scape de grija condicii şi a pontajelor. Cum funcţionază aplicaţia, dezvoltată cu investiţii de circa 60.000 de euro.

Aplicaţia iFlow este un proiect pornit de antreprenorii Radu Oprea și Marius Pădureanu. Cei doi au pus bazele startup-ului tagDiv (Electronista SRL) în 2010, firmă producătoare de software, din județul Alba și unul dintre cei mai mari producători de teme de news pentru WordPress, din România.

Aplicația a apărut ca o necesitate pentru compania lor, spun cei doi fondatori. În 2017, tagDiv avea peste 10 angajați, iar fondatorii firmei, la fel ca mulți antreprenori din România care nu au departamente de resurse umane, se luptau cu administrarea timpului de lucru al angajaților și toate hârtiile care trebuiau produse conform legislației. Ne doream eficientizarea procesului și evidența exactă a orelor lucrate de angajați. O perioadă, cu mult efort, am reușit să facem asta manual cu tabele în Excel – spun ei.

”Dacă vrei să ții evidența orelor suplimentare, a învoirilor și concediilor ai de ales între două variante:

  • Te duci în Excel sau Google Sheets - te vor urmări în permanență întrebări despre numărul de zile libere rămase și orele suplimentare, iar pontajul trebuie făcut manual, cu grijă.

  • Alegi una dintre soluțiile actuale care practic sunt făcute pentru contabili. Te obligă și pe tine, și pe toți angajații tăi, să dai click pe un buton de fiecare dată când ajungi la serviciu, pleci sau intri în pauză. În plus, nu este o soluție completă care să te scape de problemele de HR: dacă vrei să vezi o adeverință mai veche pe care ai emis-o sau un concediu medical, tot trebuie să mergi la dulapul cu acte și să-l cauți.

Pentru companiile care au angajați care lucrează în teren cum ar fi agențiile imobiliare, firmele de curățenie sau servicii de service pentru clienți este și mai complicat. Ei au nevoie, în plus, să țină și evidența orelor lucrate pentru fiecare client în parte.

Ne-am dorit să construim o soluție care să automatizeze cât de mult se poate din aceste procese, ajutând managerii să se concentreze mai mult pe aspecte vitale ale afacerii lor, nu pe întocmirea de documente”, explică Marius Pădureanu - co-fondator tagDiv.

Cei doi antreprenori spun că au ajuns la concluzia că tradiționalele softuri de pontaj sunt construite să producă o condică digitală de prezență și să genereze acte contabile și de salarizare, cum ar fi condica contabilă, state de plată și chiar facturi şi nu să rezolve managementul HR. În plus, sunt instalate local pe PC și nu pot fi accesate de întreaga echipă.

Aşa că în luna februarie a anului trecut au început dezvoltarea aplicaţiei iFlow, în care au investiti până acum 60.000 de euro.

Aplicația are în spate tehnologii ca HTML5, CSS, PHP, MySQL, Vue.js, aceasta rulează pe pe serverele dezvoltatorului de soft, dar este accesibilă prin toate browser-ele pentru desktop și mobile.

Cum funcționează aplicaţia

iFlow aduce toți salariații companiei într-un singur loc și, ca administrator, îți dă posibilitatea să ai oricând imaginea de ansamblu a timpului lucrat al echipei tale. Fiecare dintre useri are propriul cont, iar conturile se sincronizează - continuu, în mod automat - într-o interfață ușor de folosit și de înțeles, explică Radu Oprea, co-fondator tagDiv.

Ce trebuie să facă administatorul

  • Creează un cont pe iflow.ro.

  • Invită angajații în aplicație. Îi repartizează pe echipe (dacă este cazul) (SI)

  • Stabilește programul de lucru al companiei (SI)

  • Opțional - definește ”evenimente” (intervale de timp lucru) specifice companiei cum sunt “muncă pe teren”, ”muncă la sediul clientului”, ”deplasare în interes de serviciu”, ”înfățișare la instanță” etc. (SI)

  • Aprobă sau respinge cererile angajaților (utilizare curentă)

  • Generează rapoarte atunci când e necesar, imprimă și semnează documente. (utilizare curentă)

Ce trebuie să facă angajatul

  • Îți adaugă o fotografie (SI)

  • Adaugă cereri de concediu, învoire sau ore suplimentare (utilizare curentă)

  • Self-service: Își poate verifica datele centralizate despre timpul lucrat și zilele de concediu de odihnă disponibile ori de câte ori dorește. (utilizare curentă)

Această aplicaţie permite: serviciu de import automat sau manual a datelor existente, evidența concediilor, evidența orelor suplimentare și a învoirilor, condică automată (în curs de implementare), registru intrări-ieșiri online - utilizarea camerelor foto ale telefoanelor mobile pentru fotografierea documentelor în scopul arhivării lor electronice ((în curs de implementare), eliberarea automată a adeverințelor, contorizarea timpului petrecut pe teren sau a timpului lucrat pentru un client, adunarea tuturor datelor despre angajați într-un singur loc, rapoarte pe toate datele colectate – pontaj, condică, raport tichete de masă, raport ore suplimentare.

Aplicaţia este disponibililă online, momentan, gratuit şi sunt peste 50 de firme care şi-au creat cont pentru a o testa.

Din punct de vedere financiar, targetul pentru finalul celor 12 luni de la lansare e ca startup-ul să devină autosustenabil – au mai declarat fondatorii startup-ului, care se gândesc la introducerea unei taxe fixe pentru fiecare angajat nou introdus în sistem, dar iau în considerare și dezvoltarea de soluții personalizate pentru platformă, la cererea companiilor.

Începând de anul trecut, toate firmele trebuie să țină la locul de muncă și evidența începerii orelor de lucru ale salariaților, conform unei modificări a Codului Muncii.

”Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru” - prevede art 119 din Codul Muncii, modificat de Guvern, prin Ordonanța de urgență 53/2017.

Parallax

Vizualizari
6140
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri