Raluca Abrihan
O firmă din Oradea, producătoarea unui sistem hardware modular folosit de mari companii din industrii precum medicală sau frama pentru a-şi monitoriza şi creşte producţia, a fost acceptat într-un program de startupuri co-finanțat de statul polonez şi primeşte o invesţitie de început de 65.000 de dolari. Află povestea startup-ului orădean şi ce aşteptări are de la programul polonez.
Octavic PTS este un startup ce produce un sistem ce oferă management vizual în fabrici și ajută la îmbunătățirea prioritizării și gestionării problemelor. Firma dezvoltă atât partea hardware cât și cea software la sediul aflat în Oradea. Încă de la început, din 2016, colaborează cu Universitatea Tehnică din Danemarca pentru dezvoltarea sistemului.
Obiectivul lor principal este să furnizeze soluții pentru Industria 4.0 si sa ajute organizațiile de producție sa își eficientizeze procesele.
Paul Harfas, absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicţaii, din cadrul Politehnicii din Timişoara şi Felix Blaga, absolvent Automatizari, tot la Timişoara şi al unui masterat la Danish Technical University, au venit cu ideea acestui produs în urmă cu patru ani. Ideea a apărut ca urmare a unor probleme observate de noi in zonele de productie cu care am avut contact. Mai concret, lipsa de informaţie asupra timpilor de ciclu de producţie şi asupra tipologiilor de defecte observate în industria de electronică automotive şi mase plastice – spune Paul Harfas.
Startup-ul a fost admis într-un program de startupuri hardware co-finanțat de statul Polonez, alături de 3 companii din USA, una din Canada și una din India. Polonia are un buget 25 miliarde de euro pentru atragerea și finanțarea startupurilor în domeniul hardwareului și softwareului. Selecția startupurilor a avut ca și criterii de bază: inovație, un produs care este gata de pus în producție, validat pe piața și eligibil pentru a fi finanțat de Venture Capitals. Promotorii acestui program sunt cei de la Brinc.
Brinc este unul dintre cele mai mari acceleratoare de hardware din lume, cu programe care se desfășoară în Hong Kong, Shenzen, Bahrain, Barcelona și recent în Poznan, Polonia.
Din 2014 acceleratorul a început să investească în lansările IoT & Connected Hardware. Altfel spus, este un accelerator hardware ultra-hands-on care susține antreprenorii ce doresc să deblocheze potențialul produselor electronice de consum, IoT, Industrial IoT, SaaS și Big Data prin soluții conectate.
Printre acestea se numără o finanțare equity-free de 65.000 dolari si faptul că vor petrece până la 2 săptămâni în Hong Kong și Shenzhen, unde vor învăța despre producție, pentru a se pregăti pentru producția în masă a produselor lor și pentru a vizita fabrici locale proeminente.
De asemenea Brinc va pune la dispoziție cel puțin 5 companii germane cu conducere poloneza pentru a asigura o finanțare ulterioară și prin crearea unei baze pentru prototiparea rapidă în Poznan.
În urma programului Brinc Polonia, cei de la Octavic vor să dezvolte o prezență pe plan mondial, implementând sistemul în companii de manufacturing pentru a le ajuta să gestioneze operațiunile din hala de producție în timp real, pentru a fi mai productive într-un mod simplu și inteligent – spun fondatorii companiei.