Raluca Abrihan

Antreprenor şi investitor IT: O mare problemă a antreprenorului român şi 3 sfaturi pentru fondatorii de startup-uri

Thumbnail

Antreprenorii din România se confruntă cu o problemă pe care o avea şi mediul antreprenorial din Suedia în anii '90 şi care mai poate fi întâlnită pe alocuri şi azi printre oamenii de afaceri suedezi, explică Nicklas Bergman, antreperenor, tech investor şi vizionar al domeniului tehnologiei. Trei sfaturi pe care le dă celor care vor să lanseze un startup.

Antreprenorii din România se confruntă cu o problemă pe care o avea şi mediul antreprenorial din Suedia în anii '90 – o teamă foarte mare de eşec. Încă mai există acestă teamă, dar probabil la un alt nivel. Trebuie să învăţaţi că este în regulă să eşuezi şi să o iei de la capăt. Şi atât acolo cât şi aici nu există încă un loc clar al antreprenorului în sistem – spune Nicklas Bergman, invitat la Bucureşti la Microsoft Business Summit 2018.

Cum putem să facem companiile să inoveze mai mult?

Este o provocare pe care o avem la nivelul tuturor ţărilor europene. Dar cred ca cel mai bun sfat pentru oricare dintre aceste ţări este să nu încerce să fie bune la toate. Fiecare trebuie să îşi găsească o zonă de interes majoră. Spre exemplu, aici în România aveţi o cultură extraordinară o zonei de haking (exceptând partea ilegală a acestui domeniu) – astfel se poate crea un ecosistem foarte important pe zona de securitate ciberentică.

Daţi-vă timp pentru a afla care sunt domeniile care vă pot aduce succesul – a mai adăugat antreprenorul.

Faptul că suntem cunoscuţi pentru outsoucing în zona de IT nu este un lucru de ignorat, susţine el. Chiar şi ţări care fac mai mult outsourcing decât România, ca de exemplu India, încearcă să devină tot mai inovatoare, să aducă mai multă valoare în toate domeniile. Iar asta sunt se întâmplă şi aici. Dar, bineînţeles nu este un lucru uşor.

Partea interesantă în România este că din punct de vedere al salariilor este mai aproape de Europa de Est, dar din punct de vedere cultural, ţara voastră este mai aproape de Vest decâti oricare dintre ţările vecine României.

Trei sfaturi pentru cei care construiesc startup-uri:

  1. Este în regulă să faceţi greşeli. Dar trebuie să învăţaţi din ele.

  2. Cea mai bună finanţare pe care o puteţi obţine este cea de la client, nu de la un fond de investiţii. Concetraţi-vă pe vânzări şi pe clienţi. Ascultaţi-vă clienţii! Prea multe startup-uri se străduiesc să se vândă fondurilor VC şi nu clienţilor.

  3. Să aveţi în firmă un om foarte priceput la partea financiară, contabilă. CFO-ul (chief financial officer) este foarte important.

Parallax

Vizualizari
2853
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri