Claudiu Zamfir
Miliardarul britanic Richard Branson, care suferă de dislexie, povestește că, în copilărie, era catalogat la școală drept leneș și prost pentru că se chinuia să țină pasul cu colegii săi, la învățătură, având probleme cu citirea sau scrierea.
Un luptător împotriva discriminării, antreprenorul britanic, fondator al grupului de transport și entertainment Virgin, și-a rememorat anii copilăriei, într-un articol publicat recent pe blogul companiei.
„Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm noi, dislexicii, este modul în care oamenii ne percep, pornind de la capacitatea noastră de a scrie sau a dactilografia - mai ales acum când deseori comunicăm pe telefoane în loc să vorbim față în față. Când eram la școală am fost adesea etichetat leneș și prost, pentru că mă chinuiam să țin pasul. În clasă, pentru mine, cuvintele arătau ca o harababură pe tablă”, a mărturisit miliardarul britanic.
„Au trecut mai mult de 50 de ani de atunci și încă sunt la fel de slab la ortografie cum eram la școală. Dar nu sunt singur; mulți dislexici se luptă cu ortografia (întotdeauna mă derutează faptul că și cuvîntul dislexie este atât de greu de citit - norocul meu cu autocorrect-ul)”, mai afirmă el.
Richard Branson crede că n-ar trebui să-i judecăm pe alții pentru greșelile de scriere.
„Este fascinant cât de mult îi judecăm pe ceilalți pentru capacitatea lor de a scrie - când, în realitate, de cele mai multe ori, acest lucru are un efect redus asupra capacității noastre de a face munca eficientă. Dacă primiți un e-mail pe care nimeni altcineva nu îl va vedea în afară de dvs. și de destinatar, contează atât de mult? A fi clar și concis este mai important pentru mine! Dificultățile mele au modelat Virgin ca firmă- îmi place comunicarea clară și directă și avem o cultură incluzivă care seamănă mai mult cu o familie decât cu o afacere”, a mărturisit Richard Branson.
Antreprenorul britanic Richard Branson (69 de ani), care are o avere de peste 5 miliarde de dolari, este foarte implicat în investiții și acțiuni de sprijinire a antreprenorilor debutanți. Printre altele Branson a lansat Virgin Startup, o organizație non-profit care oferă împrumuturi, dar și sfaturi prețioase antreprenorilor englezi care își lansează startup-uri.
Omul de afaceri dislexic îi inspiră inclusiv pe antreprenorii români cu experiența sa de business și de viață, „ambalată” în cărți: