Raluca Abrihan

Mihai Marcu, MedLife: Voi investi în startup-uri inovatoare

Thumbnail

Investiţiile în zona de tehnologie sunt printre cele mai importante, susţine fondatorul MedLife, Mihai Marcu, care spune că va crea un fond de private equity în următorii ani pentru investiţii în startup-uri inovatoare. Ce fel de afaceri îl interesează pe antreprenor şi ce trebuie să ştie cei care vor să primească finanţare.

Cine nu investeşte în robotică şi proiecte tehnologice nu se va ridica la aşteptările noii generaţii, este de părere antreprenorul Mihai Marcu: Bookingul va fi peste tot în lume, platforme precum cea a Uber, companii virtuale, sharing economy, acestea sunt domenii care merită atenţie pentru că noua generaţie cere mereu altceva. Cu siguranţă voi investi într-un startup de acest gen.

Drept urmare, un prim plan ar fi acela de a lansa un fond de private equity, dedicat startup-urilor aflate la nivel de scale up (afaceri cu produse sau servicii care sunt deja pe piaţă şi au clienţi, dar au nevoie de fonduri pentru a se extinde şi în special pentru a-şi creşte baza de clienţi, pentru a scala).

Cred că merită să investim în zona de private equity. Cred că aş putea face parte, pentru început, dintr-un proiect mai mic din acest domeniu.

România nu cred că este pregătită să facă investiţii private equity pe scară largă, ma interesează afaceri la nivel de scaleup. Cred că putem ajuta antreprenorul român cu cifra de afaceri între 2 şi 5 milioane de euro, la care să ne alăturăm cu capital.

Acest proiect este unul de viitor, sper ca într-un an-doi să pot să găsesc managerii de care am nevoie şi oamenii care să mă ajute să duc la capăt un astfel de proiect – a mai spus Mihai Marcu, într-un interviu pentru StartupCafe.ro.

Ce aşteptări are de la startup-urile care vor investiţii:

  • domeniul în care activează să fie unul atractiv
  • fondatorii să facă anumite concesii de guvernanţă (n.r. - structura de actionariat și administrare a firmei), să înteleagă că afacerea lor nu mai este “un one man show”
  • echipa este foarte importantă, fondatorii să poată să atragă oameni buni în jurul lor
  • să aibă un plan pe termen lung, nu cred în privirea pe ce se întâmplă imediat, în acest an. Dacă nu au gândit şi la ce s-ar putea întâmpla şi peste trei ani, vor pierde meciul.

Antreprenorii cu vârste în jur de 30 de ani, care au proiecte inovatoare, pot schimba lucrurile şi vor salva mediul de afaceri românesc, iar ei nu sunt puţini. Acolo trebuie să punem umărul şi acolo se fac şi bani – a mai subliniat antreprenorul.

Când lansezi o firmă la bursă

Nu cred că un startup ar putea să ajungă să se listeze la bursă. Un scaleup, sau un business într-o fază mai avansată se poate gândi la aşa ceva, dar sunt şi firme mari care încă nu sunt pregătite de aşa ceva. Bursa înseamnă guvernanţă, o structură financiară echilibrată, un angajament faţă de investitor, pentru că anumite tipuri de profit, cu vizibilitate şi predictibiliate pentru investitori, iar acest lucru se face prin guvernanţă, prin advisori şi prin structuri elaborate şi aşezate.

Nu aş sfătui un manager care foloseşte mai mult telefonul decât mailul în management să îşi listeze afacerea – a mai spus Mihai Marcu, organizator al evenimentului Romanian Business Leaders.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru antreprenorii şi sefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este ca România să devină o ţară mai bună pentru afacerile responsabile şi, în felul acesta, o ţară mai bună pentru români.

Parallax

Vizualizari
1985
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri