Raluca Abrihan

Competiţie IT pentru elevele din România pasionate de inteligenţa artificială

Thumbnail

Microsoft România organizează în decembrie Alice envisions the future, Girls in AI Hackathon - un eveniment AI (inteligenţa artificială) care își propune să ofere elevelor din România resursele necesare pentru a-și dezvolta abilitățile de care au nevoie pentru profesiile viitorului. Cine se poate înscrie.

Alice envisions the future, Girls in AI ajunge și la București

Pentru prima dată în România, adolescentele cu vârsta între 14-18 ani sunt invitate să participe la o serie de întâlniri, workshop-uri și activități practice, care au ca numitor comun Inteligența Artificială.

Evenimentul va avea loc în perioada 14 și 15 decembrie.

În cadrul celor două zile de Girls in AI Hackathon, tinerele pasionate de tehnologie vor parcurge o serie de provocări prin care să își dezvolte o gândire logică și creativă, alături de aptitudinile unei gândiri computaționale, prin intermediul inteligenței artificiale. Tinerele participante vor utiliza AI pentru a găsi soluții la probleme globale de actualitate, din sfera Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite: Promovarea egalității între femei și bărbați, Reducerea inegalităților, Sănătate și bunăstare și Acțiuni climatice. Pentru realizarea ideilor vor avea alături mentori specialiști din zona de tehnologie și afaceri, dar și arhitecți de proiect din partea Microsoft, care să le îndrume.

Alice envisions the future, Girls in AI Hackathon este un eveniment structurat pe 5 piloni centrali:

  • Gândirea în proiectare (design thinking)

  • Ateliere și mentorat axate pe tehnologie (tech workshop and mentorship)

  • Mentorat de afaceri (business mentorship)

  • Construirea prototipului (Protoype imagining and building)

  • Abilități de prezentare (presentation skills)

Pentru a se bucura de o experiență completă, elevele vor avea ocazia să dobândească cunoștințe direct de la profesioniști în AI, cu adevărat pasionați și implicați în acest domeniu. Violeta Luca, General Manager, Microsoft România, se va alătura în cele două zile de eveniment pentru a vorbi despre rolul fundamental al educației STEM în modelarea viitorului și importanța implicării tinerelor în profesiile STEM pentru a combate lipsa de diversitate, riscul de restrângere a perspectivelor și limitarea inovațiilor din viitor. Kostas Loukas, General Manager, Public Sector, CEE, Microsoft va încuraja participantele să depășească barielele cu privire la diferențele de gen, atunci când vine vorba de implicarea femeilor în profesiile STEM și să își exprime deschis ideile pentru a contribui la modernizarea societății. În sesiunea AI on the Horizon: Creativity, Insights and Impact, prezentată de Dmytro Turchyn, fetele vor afla mai multe despre cum pot folosi Inteligența Artificială în cadrul Microsoft.

Care sunt pașii pentru înscriere?

Tinerele se pot înscrie la eveniment până pe 10 decembrie prin completarea formularului disponibil pe site-ul evenimentului. Înscrierea constă în trimiterea unui video de maximum 2-3 minute, în limba engleză, în care acestea răspund la două întrebări care tratează subiecte de interes ale societății moderne:

  • Pentru ce situație sau provocare ai dori să vii cu o soluție bazată pe inteligență artificială, având în vedere următoarele domenii: sectorul guvernamental, sistemul de sănătate sau cel de educație.

  • Imaginează-ți că prezinți ideea unui oficial sau unei companii guvernamentale pentru a primi fondurile necesare și a o implementa. Fii creativ pentru a-i convinge.

Fiecare fată care acceptă această provocare trebuie să apară în video. Ele pot folosi atât instrumente, cât și recuzită la propria alegere, pentru a-și expune cât mai bine ideea.

În urma aplicațiilor primite, juriul va decide cine va participa anul acesta la Alice envisions the future, Girls in AI Hackathon, ediția București. În evaluarea aplicațiilor, juriul va ține cont de:

  • măsura în care ideea bazată pe AI poate rezolva o provocare cu care se confruntă astăzi sectorul guvernamental, sistemul de sănătate sau de educație; 

  • creativitatea ideii;

  • abilitățile de prezentare și relevanța argumentelor aduse în susținerea ideii propuse;

  • nivelul de limbă engleză, având în vedere că Hackathon-ul se va desfășura în limba engleză. 

Cunostințele de programare NU sunt obligatorii. Evenimentul susține tinerele ambițioase, care privesc viitorul cu optimism, pentru a-și exprima cu încredere ideile și potențialul, oferindu-le acestora perspectivele necesare pentru a-și pune soluțiile în practică. Participarea la eveniment este gratuită, însă locurile sunt limitate.

Călătoria lui Alice în jurul lumii

Cine este, de fapt, Alice? Alice este o adolescentă curioasă, inteligentă, care privește viitorul cu optimism. Ea are idei multe în care crede, dar are nevoie de resurse tehnice pentru a le pune în practică. Alice este viitoarea colegă în cadrul Microsoft, viitoarea specialistă în cercetare care schimbă medicina sau viitoarea inventatoare care revoluționează sistemul educațional. Pe scurt, Alice este tânăra ambițioasă din prezent, care devine femeia puternică din viitor. Un viitor pentru a cărui evoluție se va implica prin idei curajoase.

Prima ediție Alice envisions the future s-a desfășurat în cadrul unui Bootcamp de 4 zile, organizat în Atena (August, 2018), Girls in STEM, la care au participat aproape 200 de fete din peste 20 de țări. Ediția pilot a avut ca temă principală Inteligența artificială și impactul pe care îl are în ceea privește procesul de digitalizare. Zeci de echipe, îndrumate de profesori, s-au inscris cu câte un proiect pe acest subiect. Ca urmare a succesului din această ediție, evenimentul a fost organizat sub formă de Hackathon în primăvara și vara anului 2019 în mai multe orașe din Statele Unite, precum: New York, San Francisco și Seattle.

Tinerele au învățat direct de la profesioniști Microsoft și specialiști în AI despre impactul pe care tehnologia îl are în găsirea celor mai potrivite soluții din diverse domenii. De la sistemul de sănătate, la educație sau încalzirea globală, fetele au gândit și construit proiecte care, prin intermediul AI, pot contribui la dezvoltarea societății.

Parallax

Vizualizari
1466
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri