Raluca Abrihan

Profil de antreprenor: Cine este Jeff Bezos (Amazon), şeful unei companii de 1.000 de miliarde dolari

Thumbnail

Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, devine şi mai bogat după ce Amazon, compania fondată de el a ajuns la o valoare de 1.000 de miliarde de dolari. Iată cele mai interesante lucruri despre viata si pasiunile antreprenorului.

Grupul fondat de Jeff Bezos a depășit pragul simbolic de 1.000 de miliarde de dolari, după ce prețul acțiunii a atins 2.050,27 dolari pe Wall Street, la scurtă vreme după ce Apple a ajuns la acelaşi prag.

Jeff Bezos lansa în 1994 compania Amazon, care a intrat pe piaţă ca magazin online de cărţi şi a devenit în câţiva ani cel mai mare retailer din lume. Averea lui este estimată acum la circa 167 de miliarde de dolari. El deţine 78,9 milioane de acţiuni în grupul Amazon.

În urmă cu 22 de ani, Jeff Bezos, absolvent al Princeton University, renunţa la un job bine platit din domeniul financiar, mai exact pe Wall Street, pentru a lansa un magazin online de cărţi, căruia voia să-i dea numele “Cadabra”. O altă opţiune de nume pentru site ar fi fost “Relentless”, dar avocatul firmei l-a făcut însă să se răzgândească şi să aleagă Amazon.com. Doar că azi, dacă accesezi Relentless.com, surpriză! vei ajunge tot pe pagina Amazon.

Thumbnail
sursa: BusinessIsider

Cine a fost Bezos inainte să fie cel mai bogat om din lume:

 • mama lui era încă o adolescentă cand l-a năcut pe Jeff Bezos, avea doar 16 ani, la 12 ianuarie, 1964. Iar numele primit la naştere a fost Jeffrey Preston Jorgensen.
 • Jeff avea putin peste un an când părinţii lui au divorţat. Tatăl lui biologic era vânzător într-un magazin şi avea abia 19 ani cand cei doi s-au despărţit.
 • mama s-a recăsătorit cu un cubanez, care la adoptat pe Jeff când acesta avea 4 ani. De la tatăl adoptiv primeşte numele de familie Bezos.
 • vacanţele de vară şi le petrecea la ferma bunicilor, în Texas, unde era obişnuit să lucreze cu animalele.
 • cand era copil a colătorit destul de mult impreuna cu bunicii, cu o rulotă, prin Canada şi prin SUA.
 • una dintre dorintele lui in copilarie era să ajungă să călătorească în spaţiu şi era extrem de fascinat de povestea misiunii Apollo 11.
 • in adolescenta a lucrat pe timpul verii la un fastfood McDonalds, în Miami, unde făcea mancare.
 • prima aventură antreprenoriala a apărtu in liceu, când alături de iubita lui de atunci, a organizat o tabara de vară educaţională pentru elevi de clasa a patra, a cincea şi a şasea, iar printre lecturile pe care le recomanda s-au numărat: “Aventurile lui Gulliver”, “Stăpânul inelelor”, sau “David Coperfield”.
 • după ce a fost admis la Princeton a primit oferte de job din partea Intel, Bell Labs sau Andersen Consulting, pe care le-a refuzat. In schimb s-a alăturat unui startup numit FITEL. Era al 11-lea angajat al startup-ului, dar în scur timp a fost numit director de dezvoltare şi director de relaţii cu clienţii, in cadrul firmei.
 • A părăsit startup-ul după doi ani şi s-a angajat ca manager de produs la Banker Trust, dupa care la fondul de investiţii D.E. Shaw Co.
 • în 1993 s-a căsătorit cu o colegă, MacKenzie Tuttle
 • un an mai târziu îşi lasă jobul de pe Wall Street şi pleacă la Seattle unde lansează un magazin online de cărţi, ce avea să devină mai târziu Amazon.
 • primul depozit era mic şi cu rafturi improvizate, făcute din uşi de garaj. În primă fază, la fiecare comanda înregistrată de magazinul online, suna un colopoţel in biroul Amazon, dar au fost nevoiţi să renunţe la acest obicei după câteva săptămâni, având în vedere creştere importantă a vânzărilor.
 • în prima luna de la lansare au vândut cărţi în toate cele 50 de state americane şi în alte 45 de ţări din lume. Prima carte vândută se numea: “Fluid Concepts & Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanism of Thought”, de Douglas R. Hofstadter, o carte care încă se mai găseşte pe site.
 • Bezos şi soţia lui au trei fii şi o fiică adoptată (din China). Cel mai mare dintre băieţi a fost ultimul dintre colegii săi de clasă care care nu a avut un smartphone decât foarte târziu.
 • Printre altele, a finanţat şi sprijit fundaţii care susţin mariajele între persoane de acelaşi sex.
 • a surprins pe toată lumea când a cumpărat cu banii jos, ziarul Washington Post, în valoare de 250 de milioane de dolari, în 2013.
 • pentru a se simţi mai aproape de visul lui din copilările, Bezos a înfiinţat o firma de servicii pentru zborurile spaţiale, Blue Origin (în 2002), iar în 2013 a finanţat o misiune de salvare din ocean a unor motoare de rachete F-1 din era Apollo, o parte dintrele s-au descoperit ulterior a fi chiar din misiunea Apollo 11, care i-a dus pe lună pe Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins.

Surse: cnbc.commsn.com

Citeşte şi:

Lecţii de afaceri de la cel mai bogat om din istorie, şeful Amazon

Cum a ajuns Amazon să aibă 563.000 de angajați

 

 

Parallax

Vizualizari
7883
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri