Claudiu Zamfir

O firmă IT pentru fermieri, fondată de un inginer român, a luat 7 milioane de euro, finanțare

Thumbnail

O firmă IT care dezvoltă tehnologii pentru afacerile agricole (agtech), fondată în Elveția de un grup de antreprenori printre care se află și un inginer român, a obținut recent o investiție de circa 7 milioane de euro.

Firma Gamaya a fost înființată în anul 2015, la Lausanne și a fost inclusă, un an mai târziu, în topul celor mai atractive startup-uri elvețiene pentru investitori, clasament realizat de revista elvețiană de business Bilan. Afacerea este de fapt un spin-off realizat la Politehnica federală de la Lausanne (École polytechnique fédérale de Lausanne), unde, în anul 2015 inginerul Dragoș Constantin își făcea doctoratul.

Dragoș Constantin, Igor Ivanov și Yosef Akhtman au fondat atunci Gamaya, firma dezvoltând tehnologii destinate agriculturii de precizie. Ei ajută fermierii să monitorizeze atent și să ia decizii pentru dezvoltarea optimă a culturilor, folosind tehnologii sofisticate: imagistică pe drone și sateliți, senzori, inteligență artificială. Inovația lor principală este în domeniul imagisticii hiperspectrale (hyperspectral imaging), care colectează și procesează informații de-a lungul întregului spectru electromagentic.

Dragoș a fost și director tehnic (CTO) al firmei Gamaya până în ianuarie 2019. Specializat în tehnologii de inteligență artificială (AI) și machine learning, inginerul a făcut studii în Franța, Germania și Elveția. Pe lîngă limba română, Dragoș Constantin vorbește engleza, franceza și germana. Din 2019, el este manager de produs în domeniul AI și machine learning la Nexthink, o companie IT care a strâns investiții de peste 150 de milioane de dolari.

De asemenea, în firma elvețiană Gamaya mai este implicat un român: programatorul Vlad Lăpădătescu. Născut în România, el a studiat în Franța și a activat în cerectare la Caltech (SUA) și la celebrul laborator multi-național CERN, situat în Elveția (Geneva).

Thumbnail
Sursa: gamaya.com

Gamaya este condusă de Yosef Akhtman, ca director general (CEO).

Pe 19 iulie 2019, agtech-ul elvețian a anunțat că a obținut o rundă de investiții de 7,8 milioane de franci elvețieni (circa 7 milioane de euro). Finanțarea este o extindere a unei runde de investiție de serie B de anul acesta, de 4,2 milioane de franci, în datorii convertibile, ceea ce ridică runda la 12 milioane de franci (circa 10 milioane de euro).

Runda de finanțare a fost condusă de compania indiană Mahindra & Mahindra, unul dintre cei mai mari producători de mașni și utilaje agricole din lume. La runda de finanțare au mai aprticipat și investitori mai vechi: fondurile de investiții ICOS Capital și VI Partners.

Gamaya va folosi banii pentru activitățile comerciale și prezența în piețele-țintă. De asemenea, firma va continua să investească în construirea unei infrastructuri informatice industriale.

În cei 4 ani de existență, Gamaya a obținut finanțări de cel puțin 14 milioane de euro în total.  

Principalul investitor din cea mai recentă rundă de finanțare, Mahindra & Mahindra, este implicat deja în domeniul agriculturii digitale. Unul dintre proiectele sale aflate în dezvoltare este aplicația MyAgriGuru, o platformă care oferă fermierilor informații importante pentru luarea deciziilor de zi cu zi.

Un alt serviciu digital al companiei indiene este Trringo, o platformă folosită de fermieri pentru a închiria utilaje agricole pe perioade limitate, când au cea mai mare nevoie, în funcție de sezonalitate.

Parallax

Vizualizari
6029
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri