Claudiu Zamfir

Ilan Laufer spune că pleacă 2 ani în SUA să-i ajute pe antreprenorii români să-și extindă afacerile acolo

Thumbnail

Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a anunțat, luni, că va pleca 2 ani în Statele Unite pentru a acorda sprijin unor firme mici și mijlocii românești să se extindă acolo, în cadrul unui nou proiect de internaționalizare: Smart Start USA.

Potrivit lui Lauferl, Smart Start USA urmărește finanțarea și facilitarea accesului unui număr de cel puțin 10.000 de IMM-uri și antreprenori din România pe piața Statelor Unite ale Americii, anual.

„Lansăm un program care nu va mai depinde de niciun ministru, de niciun prim-ministru sau de alte instituții relevante. Voi face tot ce ține de mine, inclusiv mă mut în Statele Unite pentru 2 ani, ca să aibă succes acest proiect” - a spus Laufer, în conferința de lansare a proiectului său.

El a explicat, pentru StartupCafe.ro, că înscrierea în program se va putea face online, pe o platformă aflată încă în construcție, dar care urmează să fie operaționalizată într-o săptămână sau două, la adresa: http://www.uscommercialdiplomacy.com/ .

Antreprenorii IMM din România vor completa un formular online destul de complex, cu date detaliate despre afacerile lor, pentru ca apoi Laufer, prin firma sa de consultanță, să aprobe intrarea în programul de extindere a afacerilor în SUA.

Adresa americană declarată de Laufer pentru frma sa este în statul Florida, în sud-estul SUA. Google Maps indică o adresă într-un mic centru de birouri din Miami, Aventura.

Ilan Laufer spune că firmele acceptate în programul său nu îi vor plăti la început comisioane, dar vor semna un contract în care sunt prevăzute onorarii de succes pe care antreprenorul le va achita firmei de consultanță a fostului ministru după stabilirea propriu-zisă a afacerii în SUA.

„Există un context favorabil pentru România de a dezvolta o relație economică mai bună cu SUA. Consulatul SUA de la București emite undeva între 35.000 și 40.000 de vize de turism pe an (românilor n.r.). Vize de investitori E2 - acceași viză cu care o să plec și eu - sunt emise între 50 și 70. Vă dați seama ce discrepanță avem între numărul românilor care ajung acolo și numărul românilor care doresc să dezvolte o afacere!” - a mai spus fostul ministru pentru Mediul de Afaceri.

El crede că principalele probleme care îi împiedică pe antreprenorii români să pătrundă în America sunt:

 • Lipsa cunoașterii oportunităților pe care piața SUA le oferă,
 • Lipsa unei soluții integrate
 • Lipsa serviciilor personalizate,
 • Lipsa expertizei reale antreprenoriale și diplomatice,
 • Costuri ridicate,
 • Lipsa cunoașterii oportunităților de pe piața SUA.

Programul, care ar urma să demareze propriu-zis, cu primele activități, în septembrie 2018, va cuprinde:

 • Un road-show pentru promovarea pilonului economic al parteneriatului strategic România-SUA,
 • 30 de evenimente mari în principalele orașe din România,
 • 300-800 de antreprenor vor participa la fiecare eveniment  și vor afla oportunitățile pieței SUA,
 • Peste 10.000 de antreprenori pe an se vor familiariza cu oportunitățile pieței SUA.
 • Platformă care va oferi acces la informații relevante pentru evaluarea oportunităților și pașilor în implementare.

Ulterior, Smart Start USA ar urma să cuprindă:

 • 5-10 evenimente tematoce în SUA,
 • Evenimente sponsorizate,
 • 30 de evenimente tematice pe an, în România și alte țări din Europa de Est.

La lansarea programului Smart Start USA au fost prezentați ca parteneri oficiali din bănci ca Piraeus Bank (bancă cu capital american), Banca Transilvania, BCR, Eximbank. De asemenea, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM și Fondul Român de Contragarantare au fost enumerate printre partenerii programului, alături de US Commercial Service (al Guvernului SUA) și de Camera de Comerț și Industrie a României.

Potrivit lui Laufer, IMM-urile care vor intra în program vor putea obține credite bancare de 50.000-100.000 de dolari.

Parallax

Vizualizari
3561
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri