Adi Iacob

Ce idei de startup-uri fintech mai au românii: Blockchain și multibanking

Thumbnail

Inovarea tehnologică în domeniul serviciilor financiare, cunoscută în prezent sub numele de fintech, ia amploare și în România. Numeroși antreprenori români lansează afaceri care își propun să furnizeze servicii financiare prin utilizarea de software-uri și tehnologii moderne, concurând direct cu băncile si alte companii din domeniu.

De la transferurile de bani, la tehnologii de plăți, factoring sau criptomonede, startup-urile fintech folosesc tehnologia pentru a crea soluții cu costuri reduse pentru clienți. 

Blockchain

De exemplu, unul dintre trendurile actuale este folosirea tehnologiei blockchain. Blockchain este un sistem alternativ de înregistrare a tranzacțiilor, funcționând ca un registru digital, ce grupează datele în „block-uri”. Acestea sunt interconectate criptografic într-un lant ordonat, menținând datele înregistrate anteriror și ulterior și determinând astfel ca orice modificare adusă, să se propage asupra întregului lanț și să fie deci ușor detectabilă.

Fintech-ul InstantFactoring lansează o aplicație pentru înregistrarea și verificarea facturilor tranzacționate pe piața din România bazată pe tehnologia blockchain, potrivit unui comunicat de presă remis StartupCafe.ro.

Oricine poate verifica acum dacă o factură/creanță a fost deja cesionată evitându-se astfel fraudele prin cesionarea multiplă. Totodată, orice companie/instituție, indiferent de mărime și capacitate financiară, poate înregistra facturile care au făcut obiectul unei astfel de tranzacții - în blockchain, beneficiind de costuri reduse. Se pun astfel bazele unei piețe transparente în vânzarea-cumpărarea de creanțe de la persoane juridice. 

“Una dintre principalele probleme în zona de factoring este verificarea că o anumită factură nu a fost deja achiziționată de un alt jucător din piață. Până acum, acest risc era eliminat prin interogarea Arhivei Electronice a Garanțiilor Reale și Mobiliare (AEGRM). Pentru facturile/tranzacțiile de valoare mică însă, costurile înregistrării creanței la această autoritate sunt prohibitive, ajungând până la 120 RON per tranzacție înregistrată și ulterior radiată, ceea ce făcea ca pentru anumite tranzacții AEGRM sa nu fie folosit”, declară Elisa Rusu, CEO Instant Factoring. 

Echipa InstantFactoring poate procesa multiple solicitări de factoring simultan, cu costuri operaționale semnificativ reduse față de procesul tradițional, făcând astfel posibilă și finanțarea unor facturi de valori mici, proces care nu este profitabil în sistemul jucătorilor clasici de factoring.

Prin platforma sa fintech lansată acum 4 luni, firma ajută întreprinderile mici și microîntreprinderile să transforme instant în cash facturile cu încasare la termen, furnizându-le o soluție de accelerare a cashflow-ului și a capitalului de lucru. Banii sunt viraţi în contul clientului în maximum 24 de ore de la cerere, pentru facturi de până la 10.000 lei, la un cost de 3% pe lună din valoarea totală a facturii.  

Unificarea mai multor aplicații financiare într-una singură

Unul din factorii care complică felul în care ne folosim banii este că avem mai multe conturi bancare, credite, asigurări și alte produse financiare diferite, de la diverși furnizori, fiecare cu aplicația lui, cu propria experiență digitală, mai mult sau mai puțin prietenoasă.

FINQ este o aplicație mobilă românească, gratuită, care înlocuiește folderul de aplicații financiare de pe telefonul tău și te ajută să îți administrezi mai ușor banii, într-un singur loc, printr-o experiență multibank simplă și prietenoasă, potrivit unui comunicat de presă remis StartupCafe.ro.

„Chiar dacă avem mai multe nevoi financiare – să ne ținem banii pe care îi câștigăm, în siguranță la bănci, să controlăm pe ce îi cheltuim ca «să nu sărim calul», să plătim mai ușor și să reușim să economisim, nu știu de ce totul ar trebui să fie atât de complicat. Creditul la o bancă, salariul la alta, asigurarea la altă companie, un teanc de carduri în buzunar. Tehnologia trebuie să ne ajute aici”, spune Cosmin Cosma, unul dintre co-fondatorii FINQware.

Primele discuții între fondatori au apărut odată cu reglementarea europeană PSD2, o reglementare care oferă utilizatorilor de servicii bancare posibilitatea de a-și administra informațiile de cont și posibilitatea de a iniția plăți, în mod sigur și eficient, prin alți furnizori decât băncile la care au deschise conturile.

“Ne-am dat seama că este o oportunitate, nu pentru că va permite accesul nostru la datele bancare, ci mai degrabă utilizatorul, la fel ca în GDPR, are dreptul să facă ce își dorește cu datele sale. Acest lucru creează locul unor jucători care interconectează relația dintre utilizatorul final și furnizorul de servicii bancare”, a spus Cosmin Cosma.

Utilizatorul va putea să își facă toate plățile din aplicația FINQ, indiferent la ce bancă are deschis contul. De asemenea, va putea să își rezolve noi nevoi financiare, deschizând un cont nou de economii sau luând un credit de nevoi personale. Practic, va putea face “cherry pick” de produse financiare, fiindcă va putea selecta cele mai potrivite servicii și produse financiare de pe piață pentru nevoile și situația lui specifică.

FINQ a atras deja atenția fondurilor de investiții, fiind selectat de către un accelerator unde a primit o ofertă de finanțare de la GapMinder, fondul de investiții românesc. 

De asemenea, proiectul FINQ a participat în cadrul acceleratorului fintech Elevator Lab, unde a fost selectat ca “Local Hero” și unde au primit un premiu de 2.000 euro pentru susținerea proiectului.

Parallax

Vizualizari
2104
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Bogdan
Sturza
Salut, am facut o aplicatie cu care poti face documente online: devize, facturi, concedii etc. Feedbackul este binevenit. https://www.tabella.ro

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri