Raluca Abrihan

Idei de afaceri: Doi tineri au creat un magazin online cu proiecte modulare pentru grădini

Thumbnail

Doi tineri au lansat o platformă digitală dedicată proiectelor modulare de grădini, de unde cei care vor să îşi amenajeze curtea sau grădina pot cumpăra proiecte care le oferă de la design până la indicaţii legate de plantarea arbuştilor şi altor plante decorative. Cât au investit în acest startup şi cum cred ei că pot să aibă succes în faţa firmelor mari de arhitecţi peisagişti.

Alexandru Pripiș, de profesie arhitect peisagist, şi Bianca Dobrescu, web designer, au lansat o platformă digitală dedicată proiectelor modulare de grădini, Planting Puzzle, în urma unei investiții de aproximativ 20.000 de euro, pe care estimează că o vor amortiza în circa 9-12 luni, timp în care vor să ajungă la circa 300 de clienţi.

“În urmă cu 12 ani, un profesor ne-a spus încă din primele ore de pe băncile facultății că a-ți face o grădină nu este pentru toate buzunarele. Acest lucru nu s-a schimbat cu timpul, ci, din contră: amenajarea cu gust a spațiului din jurul casei a devenit un serviciu din ce în ce mai exclusivist. Noi ne-am hotărât să venim în întâmpinarea acestei probleme prin implementarea proiectului Planting Puzzle, încrezători că va deveni în cel mai scurt timp un reper în peisagistica rezidențială și nu numai”, explică cofondatorul Planting Puzzle, Alexandru Pripiș.

În momentul de față aceia care vor să își amenajeze grădina o pot face pe cont propriu, de obicei conduși de dorința de a nu investi prea mult, ori apelează la serviciile unui arhitect peisagist pentru un proiect personalizat, dar care se traduce în prețuri mai mari și timp îndelungat de dezvoltare.

“Cei din prima categorie ajung de cele mai multe ori sa consume mai mult timp și bani decât cei care plătesc un specialist. Sunt nenumărate cazurile în care cineva încearcă pe cont propriu să-și amenajeze grădina, ca după un an-doi de experimentat, de plante care le mor sau nu se dezvoltă bine din cauza asocierilor nepotrivite între specii sau din cauza alegerii unor specii greșite pentru condițiile fizico-climatice specifice zonei lor, să fie nemulțumiți de aspect. În cele din urmă mulți dintre aceștia apelează într-un final la ajutorul unui specialist”, adaugă Alexandru Pripiș.

Prin urmare, Planting Puzzle este o soluție intermediară. „Noi suntem aici să umplem golul dintre opțiuni. Cei care își doresc o grădină frumoasă și-o pot construi achiziționând modulele noastre, la prețuri accesibile, într-un timp foarte scurt și fără să aibă nevoie de vreo documentare aprofundată. Noi dăm toată documentația necesară pentru a amenaja grădina, chiar și pe cont propriu”, spune Bianca Dobrescu.

Proiectele de grădini sunt în general scumpe fiindcă dezvoltarea lor durează mult. Folosirea mai multor software-uri în paralel, migala de a așeza fiecare plantă în parte la locul ei și cunoștințele necesare pentru crearea unei compoziții echilibrate sunt doar câteva dintre aspectele pe care le rezolvă, în câteva minute, Plantingpuzzle.com – mai susţin cei doi fondatori.

Mai precis, în scenariul unei grădini medii cu suprafață de 400 de metri pătraţi poți amenaja cu șase proiecte modulare pe care să le multiplici (în diferite poziții) la un preț mediu total de 470 de euro, în timp ce pentru un proiect unicat pe piața de acum, un specialist poate taxa cu circa 800-900 de euro, pe aceeași suprafață și cu aceeași documentație oferită. Iar timpul poate face diferenţa, în contextul în care pe platforma noastră ai proiectul la o distanță de câteva clickuri, în timp ce un proiect unicat se dezvoltă în aproximativ patru săptămâni – a mai subliniat Alexandru.

Momentan, în magazinul online 40% dintre module au prețurile sub 50 de euro, 25% au prețuri cuprinse între 50 și 100 de euro, în timp ce 34% depășesc 100 de euro.

Proiectul ţinteşte atât clienții privați, dar și pentru firmele de construcții, arhitectură sau design.

“Atunci când am început lucrul la platformă, am avut în minte și firmele de proiectare conexe sau de construcții. Dacă ești arhitect și clientul pentru care faci proiectul de casă își dorește și amenajarea grădinii, nu mai ai nevoie de personal specializat. Trebuie doar să intri pe site, iar în câteva minute poți avea mai multe variante de grădină pentru a le prezenta clientului tău, iar costurile se reduc considerabil”, punctează Bianca.

VIDEO Cum funcționează platforma

Utilizatorul accesează pagina de magazin, de pe plantingpuzzle.com, iar din bara de filtre poate regla cat mai specific ce proiecte să îi fie afișate. Fără ajutorul altcuiva, oricine poate găsi proiectele cele mai potrivite pentru orice spațiu de amenajat: dacă ai o grădină umbrită sau în plin soare, dacă vrei să amenajezi un colț de curte, să plantezi de-a lungul gardului ori vrei ceva central, dacă vrei plante verzi tot timpul anului, cu frunze căzătoare sau cauți o amenajare cu ierburi decorative, poți alege în funcție de lungimea amenajării dorite dar și în funcție de culorile preferate care să predomine în grădină. Practic, alegi, descarci, construiești.

Fiindcă se adresează întregii Europe, în bara de filtre se regăsește și opțiunea selectării zonei climatice din care face parte utilizatorul, pentru că plantele care trăiesc bine în Portugalia spre exemplu, nu trăiesc în condițiile climatice din Polonia sau Ungaria. Momentan toate proiectele din magazin sunt potrivite climei din țara noastră, dar cei doi plănuiesc să crească numărul de proiecte şi să le diversifice.

De asemenea, în viitor, ei spun că vor să-şi extindă business şi spre zona de comercializare a plantelor pe care le recomandă în proiectele modulare.

Parallax

Vizualizari
2718
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri