VIDEO Cursuri gratuite de IT pentru copii, la un hub Microsoft din București

Asociația E-Civis, cu sprijinul Microsoft, a lansat RoboHub, un spațiu dedicat cursurilor de robotică si programare care își propune să deschidă drumul spre tehnologie și spre o gândire analitică copiilor din familiile dezavantajate din București și zonele adiacente.

 
 

În cadrul RoboHub (situat pe Str. Mihai Eminescu 19-21) vor avea loc în fiecare weekend, începând din data de 29 septembrie, diferite cursuri, de la programare cu cei mai mici roboți programabili, Minecraft Education și MakeCode, până la cele cu Arduino și Raspberry Pi. 

Cursurile vor fi gratuite pentru copiii care primesc bursă socială și subvenționate pentru copiii care provin din familii cu un venit maxim de 4000 de lei. Înscrierile se pot face online, pe site-ul organizației (AICI). Locurile se vor ocupa în ordinea înscrierilor, existând o listă de așteptare dacă se depășește numărul maxim de copii în fiecare grupă.

 
 


“Vom forma o comunitate a roboticii din România. Vrem să aducem împreună oamenii pasionați de acest domeniu, dar mai ales să învățăm copii cum să activeze în acest domeniu, să înțeleagă despre ce este vorba și să vadă dacă cumva vor o carieră în acest domeniu”, a explicat Ana-Maria Stancu, inițiator și președinte E-Civis.

Fiecare tip de curs va avea maxim 20 de participanți și o durată de 1 lună, permițând astfel unui număr cât mai mare de copii să ia contact direct cu unele dintre cele mai îndrăgite discipline, robotica și programarea, și oferindu-le totodată șansa de a testa platforme de programare și hardware diferite. 

Din 29 septembrie vor începe cursurile de Introducere în programarea roboților și Programarea cu MakeCode și Micro:Bit, iar la sfârșitul lunii octombrie vor mai fi introduse încă 4 tipuri diferite.

“Am ales roboții ca mijloc de învățare din mai multe motive, identificate inclusiv în lucrări academice: atelierele cu roboți sunt activități practice, care presupun o gândire critică și creativă. Dincolo de acest lucru, îi ajută pe copii să reflecte și asupra naturii umane prin analizarea modului complex în care un robot trebuie programat pentru a efectua acțiuni, cum ar fi pășitul sau comunicarea prin cuvinte. De asemenea, investiția Microsoft a deschis calea unei colaborări sustenabile în domeniul educației digitale pentru copiii din București și județele învecinate prin atragerea unor parteneri importanți precum Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului sau Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București, a declarat Ana-Maria Stancu.

RoboHub este parte a programului “Alt Viitor” derulat de Microsoft pentru a susține dezvoltarea de competențe digitale, prin activități de programare, pentru peste 11.000 de elevi. În plus, prin evenimentele de popularizare și resursele online și offline dezvoltate în cadrul fiecăruia dintre cele patru proiecte, va crește nivelul de conștientizare în ceea ce privește noile tehnologii în rândul a peste 160.000 de copii, asigurându-se totodată formări de specialitate pentru mai bine de 4.000 de profesori din întreaga țară, concentrându-se în special pe zone defavorizate.

“Am avut privilegiul de a sta de vorbă câteva minute cu fostul președinte al Estoniei și m-a impresionat în mod particular o idee de-a lui. A spus așa: «când am preluat țara, după atâția ani de comunism, era o diferență atât de mare față de Finlanda cu care noi ne comparam, istoric vorbind, încât am zis ce facem cu țara asta?.. Și ne-am gândit care ar fi domeniile în care lucrurile pot să avanseze mai repede. Și ne-am dat seama că nu putem să sărim peste etape ca să avem industria auto a Germaniei sau știu eu ce alte industrii avansate, pentru că e vorba de o investiție foarte mare..dar în online, toți suntem egali». Iar acum, asistând la ceea ce înseamnă cloud și tehnologia aceasta care practic democratizează accesul la orice resursă informatică cu câteva sute de dolari, îți dai seama că într-adevăr toți suntem egali. Și dacă ne uităm la «unicornul» României (UiPath), acolo e vorba de talentul unor oameni, de faptul că au avut acces la tehnologii foarte avansate și cu această muncă și disciplină, au ajuns unde au ajuns, a menționat Adela Bradu, manager comunicare la Microsoft. 

E-Civis este o asociație activă în România din 2009, membră la nivel local și european a Digital Skills and Jobs Coalition, dar și a Rețelei Europene de Robotică. Prin proiectul Everyone Digital, dezvoltat în cadrul programului Alt Viitor, E-Civis își propune să asigure accesul egal la tehnologie pentru toți copiii și tinerii, concentrându-se pe zone sărace din sudul țării și din Moldova, dar adresându-se și copiilor din București ale căror familii nu își permit un curs de robotică sau programare.