Claudiu Zamfir
O echipă de arhitecți, care concurează într-un program de finanțare a startupurilor românești, vrea să monteze în mai multe orașe din țară încărcătoare stradale cu energie solară, fabricate la Brăila, o soluție „salvatoare” pentru românii grăbiți cărora li se descarcă telefonul pe drum.
Echipa de arhitecți Triptic Studio a lansat zilele trecute proiectul Green Spots – Încărcătoare Solare Urbane, a informat luni studioul, într-un comunicat remis StartupCafe.ro
Stațiile de încărcare pentru dispozitive mobile ce transformă energia solară în energie electrică sunt produse într-o fabrică din Brăila și reprezintă o soluție pentru tehnologia durabilă din viitoarele smart cities.
Energia electrică a stațiilor de încărcare este produsă de panouri fotovoltaice, acestea putând alimenta până la 12 dispozitive simultan. Bateria cu litiu-ion încorporată stochează energie pentru un total de 300 de încărcări, iar stațiile pot fi folosite atât pe timp de zi, cât și noaptea.
Încărcătoarele stradale pot fi cumpărate sau închiriate de primării, în proiecte edilitare, dar și de firme private. ”Prin poziționarea instalațiilor în spațiul public, urmărim să oferim soluții atât pietonului, cât și investitorului. Pentru acesta din urmă, existența unui spațiu publicitar poate face atrăgătoare investiția. Însă, principalul aspect de luat în calcul este transformarea spațiului în sine. Crearea unui atractor la nivel urban implică o serie de investiții, precum magazine, cafenele, bistro-uri, toate acestea generând fluxuri de oameni”, a spus Adrian Țuțuianu, cofondator al Green Spots.
Există trei modele standard de încărcătoare Green Spots, de dimensiuni şi capacităţi diferite:
Proiectul este unul din finaliștii Startarium Pitch Day 2018, o competiție românească pentru finanțarea startupurilor.