Claudiu Zamfir

Două firme românești, remarcate în topul Europei Centrale și de Est, pe tehnologie

Thumbnail

Două firme românești se remarcă pe lista afacerilor de tehnologie cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, întocmită de o importantă companie de consultanță internațională.

Firma de software Trencadis și startupul de învățare a limbilor străine Mondly au intrat în Deloitte Fast 50 pentru Europa Centrală și de Est, ediția 2018, a informat compania de consultanță într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Trencadis s-a clasat pe locul al 13-lea la categoria principală, Technology Fast 50, iar Mondly a intrat pe locul al șaptelea la categoria Rising Stars.

Compania Trencadis, specializată în soluții software pentru mediul guvernamental și de afaceri, își desfășoară în prezent activitatea în București, Cluj-Napoca, Baia Mare și Oradea și a avut o cifră de afaceri de 5,96 de milioane de euro în 2017.

La rândul său, startupul brașovean Mondly, care a creat o platformă de învățare de limbi străine ce folosește tehnologii de ultimă oră precum chatbots cu recunoaștere vocală, realitate augmentată și virtuală.  Fondată în 2013, Mondly are o rată de creștere a veniturilor de 854%, conform Deloitte.

Odată cu ediția din acest an, Deloitte CE Technology Fast 50 a atins un nou record al ratei medii de creștere a companiilor din top, de 1.290% între 2014 și 2017. Acesta este al treilea an consecutiv în care rata de creștere a trecut de pragul de 1000%, ceea ce subliniază sustenabilitatea pe termen mediu a boomului tehnologic continuu din Europa Centrală.

Thumbnail

Topul Fast 50 din 2018 începe cu:

  1. Producătorul ceh de imprimante 3D Prusa Research, care are o rată impresionantă de creștere de 17.118%.
  2. Portalul ceh de rezervări de zboruri Kiwi.com, câștigătorul anului trecut, cu o rată de creștere de 14.377%.
  3. Q Software, un furnizor de soluții digitale din Croația.
  4. Slido, platforma din Slovacia care facilitează interacțiunea cu audiența în cadrul evenimentelor, este a patra clasată.
  5. Pilulka, o companie de vânzare cu amănuntul de produse farmaceutice, din Cehia.

Începând de anul acesta, topul include categoria Social Impact Award, care aduce recunoastere companiilor ce contribuie în mod eficient prin produsele și serviciile pe care le oferă la atingerea a cel puțin un obiectiv al Națiunilor Unite pentru dezvoltare sustenabilă pentru 2030 (United Nations’ Sustainable Development Goals 2030, SDGs).Câștigătorul este Saule Technologies, din Polonia, care a dezvoltat o nouă tehnologie de panouri solare ce folosesc o folie subțire, flexibilă, putînd fi astfel înfășurate în jurul clădirilor.

Premiul The Most Disruptive Innovation, oferit de Deloitte Central Europe din 2016, recunoaște companiile a căror inventivitate permite dezvoltarea de soluții care pot schimba în mod dramatic piețe mature și rețele de valori. Brolis Semiconductors, o companie de high-tech din Lituania, a primit premiul pentru dezvoltarea unui senzor non-invaziv de constituenți sangvini, bazat pe laser. În 2017, compania românească UiPath, care produce software de automatizare robotizată a proceselor, a primit o distincție specială la categoria Most Disruptive Innovation.

Pentru a fi eligibile pentru principala categorie Fast 50, companiile care activează în domeniile hardware, software, fintech, telecomunicații, media, tehnologie de mediu și sănătate, trebuie să îndeplinească mai multe criterii financiare, printre care să aibă un venit minim de 50.000 de euro în primii trei ani și un venit operațional în anul curent (2017) de cel puțin 100.000 de euro, să aibă sediul central în Europa Centrală și să dezvolte sau să producă tehnologii patentate sau să dețină proprietate intelectuală patentată. Câștigătorii sunt selectați după criteriul ratei de creștere a veniturilor în perioada 2014-2017.

Parallax

Vizualizari
2532
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri