Claudiu Zamfir

Firma IT UiPath, născută în România, lider mondial în domeniul ei (studiu american)

Thumbnail

Firma UiPath, înființată în București de doi IT-iști români, este liderul mondial în automatizări software, spun americanii de la Gartner, o mare companie de cercetare de piață.

Potrivit unui studiu de piață publicat luni de Gartner, domeniul Robotic process automation (RPA) - automatizări cu roboți software - a generat venituri de 846 de milioane de dolari în anul 2018, în creștere cu 63,1% față de 2017, ceea ce face ca acest domeniu să aibă cea mai rapidă creștere dintre segmentele de softuri pentru firme.

Pentru anul 2019, se estimează că domeniul RPA va ajunge la venituri de 1,3 miliarde de dolari.

Principalii 5 producători de softuri RPA controlează 47% din toată piața acestui domeniu IT, mai arată studiul:

  1. În anul 2018, UiPath a avut încasări de 114,8 milioane de dolari, în creștere cu 629,5% față de anul 2017. Firma înființată la București controlează 13,6% din piața de RPA mondială, fiind liderul domeniului. Practic, într-un singur an, UiPath și-a întrecut principalii competitori, urcând de pe locul al 5-lea pe primul lor, în privința cotei de piață.
  2. Pe locul al doilea este Automation Anywhere, o firmă înființată în anul 2003, la San Hose, statul american California. Compania a avut în anul 2018 venituri de 108,4 milioane de dolari, în creștere cu 46,5% față de anul 2017. Automation Anywhere controlează 12,8% din piața de RPA.
  3. Pe locul al treilea este firma Blue Prism, cu venituri de 71 de milioane de dolari în anul 2018, adică o cotă de piață de 8,4%.
  4. Pe locul al patrulea este NICE, cu 61,5 milioane de dolari în 2018, adică o cotă de piață de 7,3%.
  5. Pe locul al cincilea este Pegasystems, cu venituri de 41 de milioane de dolari în anul 2018, adică 4,8% cotă de piață pe RPA.

Thumbnail
Gartner.com

Povestea UiPath

Pe 30 aprilie 2019, UiPath a confirmat că a finalizat o a patra rundă de finanțare, de 568 de milioane dolari, la o evaluare de 7 miliarde de dolari a companiei.

Compania de softare UiPath a fost înființată în anul 2005, la București, de Daniel Dines (foto) și Marius Tîrcă, doi IT-iști români care au lucrat la mari companii din SUA și s-au întors în țară pentru a face propriile afaceri.

"Povestea UiPath a început la sfarşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizari în procese de business", povestea Daniel Dines, într-un interviu HotNews.

În 2005 a revenit în Romania, a început prin a oferi consultanță software la diverse companii pentru a putea să finanțeze dezvoltarea de produse proprii. "Era foarte greu atunci, practic nu avem nicio idee despre cum se face un produs, ce înseamnă să-l comercializezi. Pur și simplu am sărit în Ocean. Bineînțeles că am făcut toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie început", povestește fondatorul UiPath.

Dines a văzut atunci în viitor - automatizarea avea sa marcheze definitiv modul în care oamenii își desfășoară munca la interfața cu sistemele digitale.

Pentru a finanța proiectul, Dines a pornit prin a oferi consultanță software și a dezvoltat, alături de Marius Tîrcă, actualul director de tehnologie al UiPath, un produs inițial din care o componentă a avut succes și a fost cumparată și integrată de companii mari precum IBM și Microsoft în produsele proprii. O aventură pivotantă, pe care Dines și o mână de programatori prieteni au început-o într-un apartament din Delea Veche și au purtat-o până în 2012, când lucrurile s-au copt cu adevărat pentru RPA.

2013 a fost anul în care UiPath a căpătat tracțiune, ieșind pe piață cu un produs matur, o platformă de automatizare "enterprise", care este folosit astăzi în corporații din întreaga lume.

Timp de trei ani, până în 2015, compania s-a hrănit din fonduri proprii, sprijinită de un flux de numerar pozitiv. Tot atunci business-ul s-a extins cu birouri în SUA. Pentru a susține ritmul de creștere, în august 2015, UiPath a accesat o primă rundă de investiții de tip "seed" de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

Ce înseamnă robotica software

Absolut toate corporațiile au foarte multe procese de business care presupun muncă umană repetitivă. Sau cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini. Noi dezvoltam un software care știe, vede, alte aplicatii software și poate să fie instruit, în același mod ca și un om, să folosească aplicațiile de pe computer. Există echipe de oameni care antrenează acești roboți pentru diverse procese de business - explică Dines, în interviul pentru HotNews.ro.

UiPath este o companie romanească cu sediul central in Statele Unite și birouri în șase țări, specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (ex: Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.

Parallax

Vizualizari
13733
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri