Claudiu Zamfir

Cluj: O firmă IT a împrumutat 7,5 milioane Euro să aducă inteligența artificială în restaurante

Thumbnail

O firmă IT deschisă de un american la Cluj a obținut un împrumut de 7,5 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), prin așa-numitul Plan Juncker, pentru a crea tehnologii software și hardware, bazate și pe inteligență artificială (AI), care să fie folosite de restaurante să-și gestioneze deșeurile alimentare.

Compania IT Winnow a fost fondată în anul 2013, în Marea Britanie, și este deținută de un antreprenor american, Kevin Duffy, originar din West Jefferson, un oraș din statul Ohio. Din iunie 2018, firma britanică a deschis la Cluj-Napoca un SRL, care în 2018 a avut un număr mediu de 6 angajați, potrivit datelor oficiale colectate de Termene.ro.

SRL-ul clujean este cel care a obținut zilele trecute un împrumut de 7,5 milioane de euro de la BEI, cu sprijinul Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS), parte a Planului de Investiții pentru Europa, cunoscut și sub denumirea de „Planul Juncker”. Prin acest mecanism, inițiat de actualul președinte al Comisiei Eurpene, Jean Claude Juncker, sunt folosite fonduri europene publice și private, pentru a genera investiții în sectorul privat, cu valoare adăugată mare.

Mai exact, acest proiect a fost finanțat din instrumentul European Growth Finance Facility (EGFF), susținut de Planul Juncker. Până acum, nicio firmă din România nu a mai accesat această facilitate EGFF. Iată că a fost nevoie de un om de afaceri din America, cu business în UK, să vină în România să atragă o astfel de investiție europeană.

„Acest proiect inovator, primul din România derulat în cadrul instrumentului European Growth Finance Facility (EGFF) și susținut de Planul de Investiții pentru Europa, va avea un impact semnificativ prin contribuția sa la reducerea deșeurilor alimentare în bucătăriile comerciale. Proiectul stimulează cercetarea și dezvoltarea din România, având avantajul de a consolida competitivitatea acestei țări și de a crea locuri de muncă de înaltă calitate”, a spus vicepreședintele BEI Andrew McDowell, citat de un comunicat de presă al instituției.

Firma Winnow Europe SRL, cu sediul la Cluj-Napoca, va folosi finanțarea „pentru a dezvolta și a introduce soluții software și hardware care să sprijine personalul unităților profesionale de alimentație publică în a monitoriza cantitățile și compoziția deșeurilor alimentare. Obiectivul final este de a furniza utilizatorilor date pentru gestionarea și prevenirea deșeurilor alimentare”, a menționat BEI.

„Prin crearea unor noi oportunități de angajare în cadrul comunității, continuăm să construim la Cluj o echipă de talie mondială, pentru a ne putea pune în practică, în mod eficient, planurile de viitor. De asemenea, avem foarte multă încredere în viitorul comunității tehnologice de la Cluj, iar faptul că ne numărăm printre pionierii din domeniul inteligenței artificiale care vor beneficia de sprijin din partea Băncii Europene de Investiții reflectă în mod real munca asiduă a echipei noastre de aici”, a spus și Kevin Duffy, cofondator al Winnow.

Conform datelor de pe Termene.ro, firma de la Cluj are un capital social de aproape 10.000 de euro și a înregistrat pe anul 2018 pierderi de peste 150.000 de euro.

Compania-mamă, Winnow, fondată în anul 2013, de Marc Zornes și Kevin Duffy, pe lângă sediile de la Londra și Cluj, mai este prezentă în Singapore, China și Dubai.

Înainte de împrumutul de la BEI, startup-ul Winnow a mai obținut, în perioada 2014-2017, investiții de capital de risc de 11,6 milioane de dolari, în 3 runde de finanțare, de la fonduri de venture capital specializate pe economie circulară, conform Crunchbase.com.

Parallax

Vizualizari
3219
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri