Edtech: 9 startup-uri care fac bani din educație. De la rezumate de cărți la lecții pe blockchain

Era digitală a perturbat cu succes sectorul educației. Dacă înainte foloseam doar manuale, acum o bună parte din studenți folosesc platforme online. Citim cu orele de pe telefoane și Google ne răsăpunde la toate întrebările care ne vin în minte. Când vrem să învățăm o limbă străină, este foarte probabil să descărcăm o aplicație, în loc să căutam un curs.

 
 

În timp ce tehnologia nu poate (sau nu ar trebui) să înlocuiască profesorii, domeniul edtech oferă o serie de instrumente pentru a îmbunătăți educația pentru elevi și studenți. 

Europa găzduiește multe dintre sistemele de învățământ de vârf ale lumii și în același timp, numeroase startup-uri edtech, o industrie despre care specialiștii spun că va fi evaluată la 252 miliarde de dolari până în 2020, scrie Eu-Startups.com.

 
 


Startup-uri edtech

Platformele online precum LessonUp (din Olanda) au apărut pentru a ajuta profesorii să planifice și să ofere lecții, în timp ce Zzish (din Londra) permite profesorilor să creeze teste, teme și să urmărească progresul studenților. Aplicațiile precum Klassroom (din Franța) facilitează comunicarea dintre părinți și profesori. 

Și România apare pe radarul edtech, cu diferite aplicații și platforme, printre care și IziBac, o aplicație de tip quiz în care elevii pot să-și aleagă materiile pe care le dau la bacalaureat și să răspundă într-un mod gamificat la întrebări.
 

Citește și VIDEO Telefon inteligent: Acum te ajută și să iei Bacul

 
 

Un alt exemplu este Code of Talent, un start-up românesc care susține că este prima platformă de educație bazată pe competențe care folosește tehnologia blockchain. Platforma integrează stimulente — token, mini-lecții și comunicare directă între toți utilizatorii săi, fie că sunt profesori sau elevi.

Aceste platforme și aplicații au reușit să pătrundă în domeniul educației și al formării angajaților, schimbând sectorul de educație în afaceri și oferind firmelor instrumente puternice pentru a-și obișnui angajații cu diferite practici și procese. De asemenea, din ce în ce mai mulți studenți au început să urmeze cursuri online prin intermediul unor universități acreditate și platforme de învățare online cum ar fi Futurelearn din Marea Britanie sau OpenClassrooms din Franța.

 
 

Math 42 este un start-up din Germania care se poziționează ca lider mondial în domeniul aplicațiilor pentru învățarea matematicii. Apărută cu zece ani în urmă, aplicația Math 42 utilizează interfețe intuitive pentru a oferi elevilor și studenților un conținut simplu, clar și individualizat. De asemenea, aplicația permite asocierea la idei conexe, susținute de algoritmi de inteligență artificială, pentru a ajuta elevii să găsească legături cu conținuturi care le pot întări înțelegerea.

Math 42 a obținut finanțare pentru prima dată în 2015 și a fost cumpărată de firma Chegg din Statele Unite, în 2017, pentru aproximativ 20 de milioane de euro. Fondatorii Math 42 lucrează acum să dezvolte un motor de căutare pentru a concura cu Google.

Startup-ul Tandem, cu sediul la Berlin, este o aplicație dedicată învățării limbilor străine lansată în 2015. Startup-ul a obținut până acum 2 milioane de euro. Spre deosebire de alte aplicații, Tandem oferă un element uman. În loc să corecteze limba prin intermediul unui software, aplicația leagă cursanții din întreaga lume, astfel încât aceștia să poată face schimb de cunoștiințe pe telefon. Este un mod distractiv de a întâlni oameni și de a practica limbile cu vorbitori nativi. Tandem demnostreană arată că tehnologia încă nu pot concura cu mintea umană atunci când vine vorba de învățarea limbilor străine.

Dacă ești sau ai fost student, știi că manualele sunt scumpe. Cu această idee a apărut și Perlego. Startup-ul londonez a fost lansat în 2016 și oferă acces la peste 200.000 de manuale universitare online printr intermediul unui abonament care costă 12 lire sterline pe lună. Utilizatorii pot accesa manualele de pe computerele sau dispozitive mobile. Platforma permite funcții pentru a ușura procesul de studiu, cum ar fi evidențierea și adnotarea. Perlego a obținut recent investiții de 4,8 milioane de dolari.

Startup-ul Blinkist a condensat peste 2.500 de cărți de non-ficțiune în rezumate text sau audio care durează 15 minute să le citești sau asculți. Practic, produsul startup-ului este rezumatul conceptelelor și perspectivelor de bază din fiecare carte. Blinklist a fost lansat în 2012 și a obținut  18,8 milioane de dolari într-o rundă de finanțare din luna iunie 2018.