Raluca Abrihan

Investitorii români şi străini: 5 probleme majore pentru afacerile din România

Thumbnail

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), formată din reprezentanți ai investitorilor români și străini în România şi coordonată de omul de afaceri Dragoș Anastasiu, cere guvernului Guvernului să găsească soluţii pentru cele mai importante probleme ce distrug mediul de afaceri românesc – lipsa forţei de muncă şi imaginea proastă a ţării, în cap de listă.

”În pofida creșterii economice înregistrate anul trecut, suntem îngrijorați de lipsa de sustenabilitate a acesteia și de cifrele macroeconomice care indică multiple puncte slabe. Acestea țin de teme care sunt deja de notorietate precum infrastructura precară, educația deficitară și un sistem medical problematic, dar și de teme care au devenit acute în ultima perioadă”, au declarat reprezentanții CDR.

Problemele prioritare semnalate de Coaliția pentru Dezvoltarea României, în cadrul primei întâlniri cu noul Executiv, sunt:

  • Lipsa forței de muncă, în special a celei calificate, atât din punct de vedere numeric (ca urmare a evoluției demografice dublate de emigrare), cât și din punct de vedere calitativ (sistem educațional neadaptat nevoilor actuale) și al atitudinii față de muncă;
  • Lipsa predictibilității legislative, a transparenței și a dialogului real dintre decidenții de la nivel local și central și mediul de afaceri, lucru care generează, pe termen lung, politici economice neadaptate ritmului de dezvoltare a inițiativei private;
  • Birocrația sufocantă care rezidă în bună parte din lipsa digitalizării serviciilor publice furnizate de autorităților statului (în special de ANAF);
  • Imaginea generală proastă a României în exterior, în discordanță cu potențialul real al țării, ceea ce duce la probleme mari în zona exporturilor, a investițiilor străine și a turismului;
  • Creșterea nesustenabilă (deși necesară și dorită) a salariilor, în special în zona bugetară, care atrage automat creșterea salariilor în zona privată, fără o cuplare însă la productivitate.

În timpul discuțiilor, reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României au solicitat Guvernului României să adopte măsuri concrete de corectare a politicilor în toate aceste domenii esențiale, pentru o dezvoltare economică solidă.

”Avem, în interiorul Coaliției, resurse importante pe care dorim să le punem la dispoziția Executivului și Legislativului. Este vorba, în primul rând, de experți recunoscuți în diferite domenii de activitate, care pot contribui cu expertiza lor la elaborarea unor politici publice coerente. Mai mult, suntem în măsură să furnizăm Executivului expertiză tehnică pentru a ieși din paradigma actuală a lipsei de coerență și de predictibilitate. Planul nostru de revigorare economică a României este un document cu propuneri punctuale, foarte tehnice, deloc politice, pe care suntem gata să le împărtășim actualului Executiv. Ne dorim ca în 2018 să lucrăm împreună cu Guvernul pentru a crea stabilitate”, au susținut cei care asigură coordonarea CDR.

Un alt domeniu în care Coaliția și-a oferit sprijinul prin elaborarea unor soluții punctuale, în cel mai scurt timp posibil, este combaterea evaziunii fiscale prin desființarea muncii la negru.

De asemenea, Coaliția, împreună cu mediul de afaceri, își exprimă dorința de a menține dialogul cu Guvernul României pe marginea principalelor direcții de politică economică și fiscală, făcând apel la transparență decizională și predictibilitate în elaborarea politicilor publice.

CDR reunește reprezentanți ai investitorilor români și străini în România și este condusă de un Consiliu Director
format din președinții și vicepreședinții a șase asociații de business: Asociația Oamenilor de Afaceri din România
(AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL). Coordonarea Coaliției este asigurată prin rotație de către unul din membrii Consiliului Director, pentru o perioadă de șase luni.

În cadrul CDR funcționează 13 grupuri de lucru formate din specialiști cu expertiză în domeniile Agricultură,
Antreprenoriat, Educație, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate,
Servicii Financiare și Turism.

Parallax

Vizualizari
941
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri