Cinci companii românești încearcă ”marea cu degetul” în Silicon Valley. Video: cum au fost pitch-urile

Thumbnail

Cinci companii românești, unele de nici un an vechime, altele înființate acum peste 15 ani, și-au prezentat businessul pe scena Startup Grind, una dintre cele mai importante conferințe de gen din Silicon Valley.

California este o regiune unde o companie românească greu poate intra cu business și oamenii de la cele cinci companii sunt perfect conștienți de asta, dar speră să primească un feedback la obiect care să le indice dacă noile produse sunt viabile și, în cel mai fericit caz, ei speră să găsească investitori. Cele cinci companii au urmat programul de accelerare de business BCR InnovX.

DocProcess: automatizarea sistemelor de business 

Compania încearcă să simplifice cât mai mult schimburile de documente dintre companii și diverși furnizori, astfel încât să nu mai existe hârtie, muncă manuală, curier, date eronate sau telefoane inutile

Are 35 de angajați în București, 11 în Grenoble și câțiva angajați în Paris. Fondatorii companiei au trăit 15 ani în Franța și de aceea a fost aleasă această piață. În plus, au fost găsiți IT-iști foarte buni acolo, într-o piață matură, a explicat pentru StartupCafe.ro, Monica Dumitriu, director de marketing.

DocProcess, care în toamna anului trecut a primit o infuzie de capital de la fondul de investiții Morphosis, a deschis în 2018 și centru de R&D la Grenoble (Franța). Compania a fost înființată în 2005.

În 2021 compania vrea să deschidă birouri în Marea Britanie și Germania, iar obiectivul cel mare este ca în trei ani să fie lansate activități comerciale și în SUA.

Compania și-a stabilit în SUA întâlniri în căutarea de investitori pentru a stabili o prezență pe piața americană. Iar până la finalul lunii va deschide un birou la Paris.

 

 

Setrio Soft: soluții software pentru sistemul de sănătate

Peste 2.500 de farmacii folosesc sistemul de gestiune a stocurilor dezvoltat de companie. Setrio are afaceri anuale de 3 milioane euro și numărul de angajați este de 60.

”Compania a decis în 2019 să încerce să lanseze produsele pe piețe din străinătate și a demarat un proiect numit Setrio Chain gândit să rezolve problema non-aderenței medicale, termen ce se referă la momentul când pacientul ”fuge” de tratament (fie nu-l începe, îl întrerupe prea repede sau îl face cum vrea, ceea ce poate duce la agravarea afecţiunii, explică Radu Atanasescu, director de marketing al companie.

Setrio a fost înscrisă la categoria startup-urilor datorită acestui proiect cu care să se lanseze pe piețele externe, iar InnovX a venit cu know-how-ul de internaţionalizare.

”InnovX îți oferă supa de know-how iar tu ți-o personalizezi în funcție de obiectivele tale”, spune Atanasescu.

Setrio a fost înființată în 2004, este o firmă matură, a primit și un grant de cercetare de la UE și vrea să valideze proiectul noului produs și în funcție de specificitatea pieței din SUA.

Compania nu a decis încă în ce țară ar putea lansa soluția, totul este la nivel de studiu și se caută parteneri în funcție de ce oportunități apar.

 

 

iFactor: platformă alternativă de finanțare pentru IMM-uri

Este o soluție prin care investitorii privați și băncile pot finanța IMM-urile pe mai multe tipuri de produse. Compania este înființată în 2016 și a lansat la final de 2018 primul produs, unul de factoring.

”iFactor a primit peste un milion de euro finanțare și va anunța în curând o altă rundă de finanțare, mai mare, care va ajuta compania să se lanseze și în UK”, a explicat Cosmin Curticăpean, fondator iFactor.

Compania are 12 angajați în București, Cluj și Târgu Mureș, dar și-a propus să deschidă în luna mai un mic birou în Marea Britanie, cu trei oameni; în primele luni va evalua piața și concurența și va vedea în ce mod Brexit-ul i-ar putea influența business-ul.

Fondatorul iFactor admite că este extrem de greu să obții finanțare în SUA dacă nu ești prezent pe piața de acolo, dar spune că a venit cu așteptări limitate la InnovX, dar programul s-a dovedit a fi mult mai util.

 

iFactor

 

Allevo: soluții de procesare a tranzacțiilor pentru bănci și companii

Are 45 de angajați, s-a înființat în 1998 și a început prin a conecta băncile din România la sistemul electronic de plăți, soluția de procesare oferindu-le și conformitate cu standardele și reglementările în vigoare.

Allevo a fost selectată în acceleratorul InnovX pentru că a venit cu un produs foarte diferit de cele de bază ale companiei.

Produsul care este pe punctul de a fi lansat este gândit pentru companiile mai mici care nu-și permit soluții mai scumpe de gestionare a proceselor financiare.

”Pentru acest produs compania a întocmit un proiect pentru care a primit fonduri europene - un grant de 750.000 de euro nerambursabili de la MCSI”, explică Ioana Guiman, managing partner la Allevo.

Proiectul se finalizează pe 15 martie și, în cadrul acceleratorului InnovX a fost cristalizat modelul de business și cum va fi aplicația lansată pe piață..

Produsul va fi distribuit în regim open-source și va fi disponibil oricărei companii, iar Allevo vrea să facă parteneriate cu băncile prin care acestea să distribuie acest produs clienților lor companii medii și mici care să folosească această aplicație pentru a-și procesa instrucțiunile de plată.

La conferința Startup Grind cei de la Allevo spun că au venit pentru experiență, atât la capitolul pitch, cât și interacțiune cu investitorii.

”În SUA este foarte greu dacă nu ai un birou local, iar deschiderea unui birou nu este în planurile noastre. Ne interesează zonele Europa și Africa și putem face multe acolo”.

 

 

Credo: soluții de criptografie publică pentru înlocuirea parolelor

Wste un startup înființat în urmă cu șapte luni de Andrei Ene și scopul este ca parolele să fie înlocuite cu soluții de criptografie publică de ultim moment, astfel că este mult mai sigur și mai convenabil pentru user să folosească acest tip de experiență în loc de parolele pe care le uită sau pe care trebuie să le schimbe des. Parolele sunt înlocuite cu scanarea unui cod QR.

Sunt trei oameni la companie, iar lansarea produsului ar trebui să fie în iunie sau în a doua parte a anului. Produsul se adresează companiilor care ar vrea să înlocuiască politica de schimbare a parolelor cu soluția propusă de Credo. Ene admite că piața este foarte aglomerată în segment.

”Credo a fost ajutat de InnovX, mai ales pentru contacte, iar prezența la conferința Startup Grind este importantă în special la capitolul feedback, fiindcă te poți duce la oameni importanți, le prezinți ideea de business și vei primi feedback sincer de la cei mai mulți oameni din industrie. Nu au opinii predefinite și te iau așa cum ești cei cu care discuți”, spune fondatorul Credo.

 

 

Ce este InnovX

InnovX, este un accelerator de business lansat de BCR în martie 2019, programul fiind unul intensiv de educație pe tot ce înseamnă zona de tehnologie.

Cele cinci companii care au susținut pitch-uri la evenimentul din Silicon Valley au fost eligibile să intre în program respectând principala condiție de eligibilitate: să fi avut, în 2018, cifră de afaceri de maxim 2,5 milioane euro.

Dintre cele cinci companii care și-au prezentat business-ul în Silicon Valley sunt și câteva care au peste 10 ani vechime, deci nu s-ar mai încadra la capitolul startup, dar au fost incluse în program pentru că au creat produse noi, diferite de cele pe care le aveau, cu care să încerce să se lanseze pe piețele externe.

InnovX ajută companiile și să obțină grant-uri din banii europeni, asta însemnând că sunt consiliați să depună actele în mod corect.

Ce pot spera companiile să obțină venind în Silicon Valley la conferințe?

”Pot să-și găsească investitori și își pot valida produsul. Feedback-ul este valoros în Silicon Valley. Și numai după un pitch de 60 de secunde pot veni la tine investitorii. Silicon Valley îți oferă șansa de a vedea dacă te poți poziționa pe piața globală sau nu. Este o validare”, a explicat pentru StartupCafe.ro Diana Dumitrescu, director InnovX.

 

Nota redacției: corespondența din Silicon Valley a fost realizată cu sprijinul InnovX. Vlad Barză este senior editor pentru Tech, la HotNews.ro și un colaborator permanent al StartupCafe.ro.

Parallax

Vizualizari
4654
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri