Redacția StartupCafe.ro

Câți bani poate face un coach în România

Thumbnail

Piața de training și coaching din România este de 30-40 milioane de euro anual, iar câștigul mediu al trainer este de circa 2.000 euro pe lună, a dezvăluit managerul ueni companii de consultanță.  

Madi Rădulescu, executive coach (PCC) și managing partner al companiei MMM Consulting Intl., crede că piața românească de coaching este totuși mică.

“Comparativ cu piața altor țări, precum cele vestice, cea românească este mică. În ceea ce privește potențialul, cred că este destul de matură la ora actuală. Sunt în piață companii care există de de 20-25 ani. Estimarea mea este că e o piață de 30-40 milioane euro pe an. Asta nu reprezintă mare lucru, si este o piață fragmentată. Sunt câteva companii vizibile, pentru că sunt vechi și au un portofoliu solid, dar sunt foarte mulți freelanceri. E o piață care s-a maturizat și nu mai înghite orice”, a spus Rădulescu.

Ea a precizat că a fi un trainer bun înseamnă să ai calendarul ocupat, să fii cerut.

„Nu sunt niște tarife standard în piață. Sunt clienți și programe în care lucrezi mai scump și unele în care ai un tarif mai mic. E o meserie liberală, dar un trainer bun poate face 4000 – 5.000 euro pe lună. Câștigul mediul cred că e în jur de 1.500 – 2000 euro pe lună, bani din care se poate trăi decent, făcând ceea ce îți place, dar trebuie să lucrezi într-un ritm susținut, să te dezvolți tot timpul”, a explicat oficialul MMM Consulting Intl.

Banii aceștia, spune Madi Rădulescu, deși pot părea mulți pentru marea majoritate a oamenilor obișnuiți, nu înseamnă că toți sunt ai trainerului.

“Un trainer bun trebuie să investească câteva mii de euro anual în pregătire, în cursuri, certificări, participări la conferințe. Aparent e o meserie plăcută și cu bani mulți, dar în realitate e o meserie ca oricare alta în care muncești mult și trebuie să te menții sus”, a explicat Rădulescu.

 

Parallax

Vizualizari
2101
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 884
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri