Un cercetător român a fost numit arhitect principal pentru proiectul unui start-up blockchain

Un român care cercetează tehnologia din spatele criptomonedelor — blockchain — a fost numit noul arhitect principal pentru proiectul startup-ului Casper Labs. Cercetătorul român care lucrează pentru Ethereum Foundation va conduce o echipă care dezvoltă un algoritm prin care tehnologia blockchain poate deveni mai ecologică, economică și mai sigură.

 
 

Startup-ul dorește să dezvolte "generația următoare de blockchain", complet descentralizat, și scalabil, potrivit unei postări pe blogul companiei. Tehnologia blockchain este folosită în special în contextul criptomonedelor precum bitcoin, dar este aplicabilă în numeroase domenii. Avantajul blockchainului este că poate stoca o bază publică de date, protejate de criptografie. Pe scurt, conceptul de blockchain reprezintă o bază de date distribuită ce păstrează o listă dinamică de înregistrări în mod eficient, verificabil și permanent.

Cercetătorul român va conduce echipa care dezvoltă un algoritm de consens proof-of-stake (PoS) ce urmărește să eficientizeze activitatea de pe blockchain-ul Ethereum. 

 
 

În prezent, rețeaua blockchain a Ethereum folosește sistemul proof-of-work. Acest lucru înseamnă că puterea combinată a minerilor de criptomonede securizează rețeaua. Pentru a o sparge, un atacator ar trebui să folosească o putere de procesare uriașă, cu investiții pe măsură în echipamente tehnice și electricitate. Însă, realitatea este că o rețea ca cea a bitcoin consumă pentru securizare electricitate cât întregul consum al unei țări.

Sistemul pe care Casper Labs dorește să-l dezvolte împreună cu Vlad Zamfir (proof-of-stake) ar urma să aibă un consum de energie mult mai mic față de varianta pe care rulează în prezent. 

“Acesta (algoritmul dezoltat de Casper Labs) va permite mii de tranzacții pe secundă, rezolvând problemele enorme de scalare comune pentru protocoalele existente. Spre deosebire de alte blockchain-uri “gen 2.0″, acest lucru este oferit fără sacrificarea descentralizării. Acest proiect poate servi drept fundație pentru nașterea a milioane de afaceri și aplicații descentralizate și credem că ar putea oferi impulsul de care multe companii mari au nevoie pentru a adopta tehnologia DLT”, explică Mrinal Manohar, CEO-ul Casper Labs, citat de publicația de specialitate The Block Crypto.