Claudiu Zamfir

O cercetătoare româncă ajută mașinile autonome să „vadă după colț”, pentru a evita accidentele

Thumbnail

O echipă de cercetători de la universitatea americană MIT, printre care și românca Daniela Rus, a realizat un sistem prin care mașinile autonome vor putea „să vadă după colț” pentru a evita mai bine accidentele, a anunțat luni MIT News.

Originară din Cluj, cercetătoarea româno-americană Daniela Rus (55 de ani) este prima femeie la conducerea laboratorului MIT de informatică și inteligență artificială, fiind numită în funcția de director în anul 2012. CSAIL este cel mai mare laborator interdepartamental al universității tehnologie din SUA, cu un personal de 900 de cercetători distribuiți în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligență artificială, sisteme și teorie.

Acum, ea și echipa sa de ingineri de la MIT au „dezvoltat un sistem care poate sesiza mici modificări ale umbrelor”, prin care se „determină dacă există un obiect în mișcare care vine de după colț”, pentru a îmbunătăți siguranța automobilelor sau a roboților autonomi, conform sursei citate.

Mașinile autonome ar putea folosi în viitor sistemul pentru a evita rapid o posibilă coliziune cu o altă mașină sau cu un pieton care iese de după colțului unei clădiri sau dintre mașinile parcate.

O altă posibilă aplicație este în interiorul clădirilor. Astfel, în viitor, roboții vor putea naviga pe holurile spitalului pentru a livra medicamente, fără să lovească lumea.

Într-o lucrare, care va fi prezentată la Conferința Internațională despre Roboți și Sisteme Inteligente (IROS) de săptămâna viitoare, cercetătorii descriu MIT experimente de succes cu o mașină autonomă care circulă într-o parcare, precum și cu un scaun cu rotile autonom care navighează pe holuri.

Noul sistem dezvoltat experimental de MIT este superior celui folosit în prezent de mașinile autonome, LiDAR, care poate detecta doar obiecte vizibile. Astfel, noua soluție este mai rapidă cu mai mult de jumătate de secundă decât sistemul tradițional în a detecta obstacolele.

La vitezele cu care circulă mașinile (autonome), jumătatea aceea de secundă poate face diferența între viață și moarte.

„Pentru roboții care se deplasează în medii cu alte obiecte sau oameni în mișcare, metoda noastră poate oferi robotului un avertisment timpuriu că cineva vine de după colț, astfel încât vehiculul să poată încetini, să își adapteze direcția și să se pregătească în avans pentru a evita o coliziune. Marele vis este să oferim <<viziunea de raze X>> vehiculelor care se deplasează repede pe străzi”, a spus Daniela Rus.

Cercetătorii recunosc însă că sistemul lor a fost testat în laborator, în condiții de interior, unde vitezele de deplasare sunt mai reduse, iar luminozitatea controlată.

Alături de Daniela Rus, alți cercetători implicați în proiect sunt: Felix Naser, Alexander Amini, Igor Gilitschenski, Christina Liao, Guy Rosman și Sertac Karaman.

Pentru experimentul lor, cercetătorii MIT au construit un sistem denumit ShadowCam, care folosește tehnologii de computer vision pentru a detecta și a diferenția umbrele de pe sol.

La această tehnologie au mai colaborat și profesorii MIT William Freeman și Antonio Torralba, într-o versiune de început, care a fost prezentată în anii 2017 și 2018.

Lucrarea Danielei Rus și a echipei sale a fost finanțată de Toyota Research Institute.

Daniela Rus a emigrat cu familia în SUA în anii '80 și și-a dat doctoratul în computer science la Cornell University. Din 2003 activează la MIT, unde a ajutat la dezvoltarea unor roboți.

Despre proiectele ei neobișnuite s-a scris mult în presa internațională, unul dintre cele mai recente subiecte fiind nisipul inteligent și programabil care poate lua diverse forme.

Daniela Rus este adeptă a introducerii educației avansate în domeniul computerelor de la cele mai fragede vârste.

"Alfabetizarea tehnologică este la fel de importantă ca citirea, scrierea și matematica, pentru că este peste tot în jurul nostru. Vrem să-i facem pe copii să fie interesați și atrași de robotica de la o varsta frageda, astfel incat ei sa poata fi inovatorii de mâine. Pe scurt, trebuie sa introducem gândirea computationala ca obiect obligatoriu de studiu la toate clasele, începand cu grădinița. În conditiile in care tot mai multe locuri de muncă necesita utilizarea calculatoarelor într-un mod tot mai complex, avem nevoie disperata sa reducem decalajul de cunoștințe în predarea bazelor programării pe computer” - spunea cercetătoarea clujeană, în anul 2016, într-un interviu acordat revistei americane Forbes.

Parallax

Vizualizari
4008
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri