Raluca Abrihan

O firmă care face echipamente de motoare electrice pentru aeronave primeşte 30.000 Euro într-o competiţie europeană pentru startup-uri din domeniul energiei

Thumbnail

Zubax Robotix din Estonia este câștigătorul ediției din acest an a competiței internaționale PowerUp! dedicată startup-urilor care dezvoltă soluții pentru sectorul energetic sau pentru protecția mediului şi primeşte o finanţare de 30.000 euro. Ce fel de echipamente produce firma estoniană.

Echipa Zubax și-a prezentat proiectul care constă în echipamente cu 10% mai eficiente din punct de vedere energetic pentru motoarele electrice cu utilitate în zona aerospațială.

Tehnologia acestora permite vehiculelor electrice (în special aeronavelor) să parcurgă distanțe mai lungi utilizând mai puțină energie produsă de baterii, reducând astfel unul dintre cele mai importante obstacole în calea electrificării totale a tuturor tipurilor de transport. Zubax a primit 30.000 de euro și oportunitatea de a fi invitat la prestigiosul program de accelerare InnoEnergy Highway.

România, care a participat la ultimele două ediții ale concursului, a fost reprezentată în acest an de start-up-ul care a câștigat finala națională, Craft Bicycle, care produce biciclete din bambus, reinventând astfel industria de profil.

Ne-am înscris în această competiție pentru că părea foarte relevantă având în vedere că acest concurs contribuie la progresul tehnologic al start-up-urilor deoarece oferă finanțare și sprijin pentru idei inovatoare, echipe. Câștigarea competiției este o surpriză foarte motivantă; știam că avem o idee bună și un produs bun care are potențial. Planificăm să folosim premiul nostru și să îl investim în dezvoltarea ulterioară a produsului și să trecem la nivelul următor pe piață - a declarat Pavek Kirienko, șeful Departamentului de Cercetare Tehnică la Zubax.

În cei șapte ani de la lansare, InnoEnergy a investit în proiecte inovatoare, cu o valoare totală de 2 miliarde de euro. Cu sprijinul nostru, optzeci de produse au fost lansate pe piață până acum. Acum echipa Zubax se bucură de această ocazie uimitoare - spune Christo Balinow, Directorul de Dezvoltare a Afacerii din cadrul InnoEnergy Central Europe și președintele juriului.

Locul al doilea și un premiu de 10.000 de euro le-au revenit celor de la WellParko, Lituania. Locul al treilea și suma de 5.000 de euro au fost acordate echipei Neuron Soundware din Cehia.

În cadrul marii finale de la Praga, 15 startup-uri au prezentat soluțiile lor în fața juriului, investitorilor și reprezentanților mass-media. Acestea au fost câștigătoarele finalelor naționale care au avut loc în Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia, Serbia, Turcia, Ucraina, Estonia, România, Bulgaria, Croația și Grecia.

Finaliștii au fost selectați din 299 de echipe din cele 24 de țări din Europa Centrală care au aplicat la concurs. Mizele au fost ridicate, deoarece acceleratorul Highway este unul dintre cele mai bune programe din sectorul de energetic sau pentru protecția mediului din Europa.

Un startup care face biciclete din bambus, câştigător pe România la PowerUp, competiţie cu proiecte din sectorul energetic

Parallax

Vizualizari
340
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri