CZ
Un start-up înființat în 2015 de un medic cardiolog a reușit să-i atragă drept investitori pe miliardarii Bill Gates și Richard Branson. Startupul Memphis Meats, de la San Francisco, produce carne pentru consum, prin biotehnologii, fără să fie nevoie de creșerea și sacrificarea animalelor - un nou curent în afacerile alimentare din America.
Potrivit Bloomberg, gigantul american din agricultură și alimentație Cargill este principalul investitor în startupul de la San Francisco și a atras alături, într- o rundă de finanțare recentă, o serie întreagă de mari oameni de afaceri, printre care americanul Bill Gates, fondatorul Microsoft, și britanicul Richard Banson, fondatorul grupului Virgin.
17 milioane de dolari a strâns Memphis Meats, în runda de finanțări coordonată de fondul de investiții DFJ, conform unui comunicat al startupului. În total, startupul a adunat fonduri de 22 de milioane de dolari, în cei doi ani de existență.
”Sunt bucuros că am investit în Memphis Meats. Cred că în aproximativ 30 de ani nu vom mai fi nevoiţi să sacrificăm animale şi că toată carnea va fi ecologică sau obţinută din plante, dar va avea acelaşi gust şi va fi mult mai sănătoasă pentru toți”, a scris Branson într-un email trimis Bloomberg News.
Firma Memphis Meats a fost înființată în anul 2015, la San Francisco, de către medicul cardiolog Uma Valeti, care este și profesor universitar de medicină la Universitatea Minnesota, alături de încă doi oameni de știință: Nicholas Genovese și Will Clem.
Startupul spune că produce carne de vită, pui și rață, direct din celule animale, fără să fie nevoie să crească și să taie animalele. Astfel, antreprenorii americani cred că vor putea produce alimente pentru populație mai ieftin și evitând poluarea generată de agricultură.
”Oamenilor le place să mănânce carne, care stă la baza multor culturi şi tradiţii. Modul în care carnea convenţională este produsă în prezent generează probleme pentru mediu, pentru animale şi pentru sănătatea oamenilor. Toată lumea vrea să rezolve aceste probleme”, a spus Uma Valeti.
Producția neconvențională de alimente a devenit un magnet de investiții în America, în ultima perioadă, marii producători tradiționali de carne fiind interesați să finanțeze startupuri în acest domeniu, văzut ca soluție pentru satisfacerea nevoilor alimentare ale populației Globului, în creștere accelerată.
”Atât producția convențională de carne, cât și carnea de cultură vor juca un rol important în satisfacerea cererii consumatorilor” - crede Sonya Roberts, un oficial din Cargill.
Cel mai mare producător de carne din SUA, Tyson Foods, a constituit un fond de investiţii pentru finanțarea startupurilor de ”hrană sustenabilă”, mai scrie Bloomberg. În decembrie 2016, fondul de invesitiții a anunţat că a preluat o acțiuni de la producătorul de proteine din plante Beyond Meat. Bill Gates a investit și în această firmă.