Ovidiu D. Popica

Inovație și idee de afacere: automatul de pizza, inventat de trei italieni, a ajuns și în Romania. VIDEO. Cum funcționează

Thumbnail

Un automat care face pizza în mai puțin de 3 minute și o livrează consumatorului la cutie, precum cafeaua la pahar, e disponibil și pentru antreprenorii din Romania. Aparatul, pentru care au brevet de invenție 3 italieni, e ca un dulap de 2x2 metri și poate face blatul pe loc din apă și făină, adaugă toppingul, coace pizza și o livrează, pe loc, în cutie de carton.

Trei italieni, Marco Pilati, Pierluigi Malfatti și Claudio Torghele depuneau în 2001, la Oficiul American de Patente și Mărci (USPTO) o cerere de acordare a unui brevet de inovație pentru ”Dispozitivul de produs pizza”. Doi ani mai târziu primeau patentul și după alți șase ani, automatul de pizza era deja în subiect de articol în New York Times.

Mașinăria italienilor e atât de ingenioasă – și unică în lume, se pare - încât Discovery Channel a folosit-o ca subiect la celebra emisiune ”How is made” pentru care a filmat un episod în care e dezvăluit cum se fabrică automatul de pizza.

 

Cum a apărut ideea automatului de pizza

Unul dintre deținătorii patentului, Claudio Torghele, fost executiv și partener la o companie de paste mărturisește într-un interviu pentru FastCompany că ideea i-a venit în Statele Unite, pe când se afla în spațiul de restaurante express al unui centru comercial, unde erau și tot felul de automate (vending machines).

Privind stilul de viață și felul de a fi al americanilor, m-am gândit: Cum ar fi să fac o mașină automată de paste? Apoi am zis: De ce să nu fac pizza, pentru că pizza ca un brand. Toată lumea știe pizza.”

S-a gândit apoi la soluții pentru diferitele etape de preparare, care au si devenit cereri de patent pentru inovații: un mod de a face rapid blatul, din făină și apă, coacerea și livrarea automată.

Așa a apărut, după ani de muncă și în colaborare cu alți doi italieni, automatul vândut sub conceptul-brand ”Let`s pizza” – Pizza fierbinte în 3 minute.  

Cum funcționează automatul de pizza

  • Claudio Torghele spune că automatul prepară blatul de pizza în 40 de secunde, amestecând pe loc făina și apa.
  • După ce este porționat aluatul e transferat unei prese hidraulice care dă blatului forma și dimensiunea; un alt dispozitiv distribuie concentric sosul de roșii, apoi peste blat vin brânza și ingredientele (alese de client).
  • Pizza necoaptă ajunge într-un cuptor cu infraroșii care rezolvă coacerea mai rapid decât într-un cuptor obișnuit pentru care o coace de la interior spre exterior.
  • După ce e gata, pizza abia coaptă este transferată într-o cutie de carton și livrată celui care a comandat-o. Totul durează 2 minute și jumătate.

Inventatorii automatului au lăsat la vedere, două zone de preparare: consumatorul poate vedea mixerul in care se pregătește aluatul și cuptorul de coacere.

Italienii au o bună tradiție în ce privește vânzarea produselor prin automate – de la cele de cafea, la cele de băuturi și gustări. Dacă ne gândim și la tradiția în materie de pizza, inventarea automatului de pizza preparată aproape la minut, de către italieni, nu e o supriză.

Ca afacere, automatul a trecut de granițele Italiei și își extinde prezența pe piața europeană prin intermediul unui distribuitor continental aflat la Zagreb, în Croația unde se produc și topping-urile pentru Europa.  

Primul automat de acest fel funcționează deja, de un an, în Timișoara, potrivit publicației locale Renașterea Bănățeană iar o hartă a prezenței afacerii în Europa, publicată pe pagina oficială de Facebook, arată că tot în Timișoara ar fi și un reprezentant pe Romania.

Afacerea cu pizza vândută la automat

Principalul avantaj al automatelor, cum e și automatul de pizza, este că poate vinde singur 24/24.

Cea mai importantă condiție tehnică este să fie conectat la o sursă de curent, destul de puternică însă pentru că, potrivit fișei tehnice, consumul – maxim 7KW - e zdravăn pentru o priză de curent obișnuită.

Odată asigurată conectivitatea, automatul de pizza are nevoie de acces la orice oră pentru a putea fi realimentat cu consumabile (apă, făină, ingrediente, ambalaje).

Clienții pot alege cinci sortimente de pizza: margherita, pepperoni, șuncă, bacon afumat și vegetariană. Dimensiunea produsului final este de 26cm cu o greutate medie de 260 de grame.

Automatul de pizza poate fi amplasat în locații cu trafic intens, unde circulă consumatori grăbiți, în tranzit, în căutarea unei gustări calde, preparate rapid:

  • gări, autogări
  • aeroporturi
  • parcări, benzinării
  • cămine studențești, scoli, licee
  • stadioane, spații de spectacole, concerte

Pizza la automat nu va convinge, probabil, clienții de restaurant, mai pretențioși, pentru care prepararea rapidă a aluatului și coacerea la infraroșu ar însemna compromisuri la gustul final al produsului.

Pentru consumatorii grăbiți însă, aflați în zone de tranzit sau pentru cei care nu pot găsi o gustare rapidă, la ore nocturne de exemplu, soluția preparării automate s-ar putea dovedi acceptabilă.

O analiză startupcafe.ro a identificat, de pildă, că, cel puțin când vine vorba de căutări online, există un interes semnificativ de căutare în orele de noapte.

De exemplu un set interesant de căutări online este, potrivit instrumentului de sugestii pe căutari de la Google:

  • pizza noaptea
  • pizza noaptea bucurești
  • pizza noaptea cluj
  • livrare pizza noaptea bucurești
  • pizza livrare noaptea
  • comandă pizza noaptea
  • pizza după 12 noaptea cluj

Ca să poată onora comenzile de noapte, antreprenorii cu pizzerii ar trebui să plătească angajați pe tura nocturnă, ceea ce ar crește costurile de operare ale afacerii.

Citește și:

Cum folosesti Google Trends ca sa afli cand si unde se cauta mai mult pizza. Si in care parte a zilei...

Știai că:

  • În Europa sunt peste 4 milioane de automate vending, un automat la 190 de europeni, potrivit asociației europene de profil
  • Peste 80% din automatele din Europa sunt în apropierea locurilor de muncă ale consumatorilor
  • Automatele vând în Europa peste 95 de milioane de băuturi și gustări, în fiecare zi
  • Veniturile totale aduse de piața europeană a automatelor vending a depășit, în 2016, 15 miliarde de euro
Parallax

Vizualizari
10531
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri