VIDEO „Clinica” de pe mobil: Aplicație românească pentru gravide

Video: Alexandru Radulescu, Catalin Voicu.
-----

Româncele care așteaptă un copil pot obține sfaturi de la medici direct pe mobil, printr-o aplicație pentru gravide lansată anul trecut de doi tineri antreprenori români. Claudia și Daniel au explicat, într-un interviu video pentru StartupCafe.ro, cum câștigă ei bani din aplicația Femyo, prin care pacientele și medicii comunică rapid și comod.

 
 

Claudia Munteanu și Daniel Stan (ambii, 33 de ani) sunt economiști și au lucrat o perioadă în Thailanda pentru o companie multinațională de telemedicină online. Așa le-a venit ideea să-și deschidă propriul startup medtech în România.

 
 

În octombrie 2018 au urcat pe Google Play aplicația Femyo, dedicată gravidelor, cu o investiție de 150.000 de dolari. Claudia și Daniel au pus 50.000 de dolari, iar restul de 100.000 de dolari au venit de la un business angel, fratele lui Daniel, om de afaceri în domeniul financiar.

Banii intră în principal în partea de dezvoltare a aplicației, realizate de o echipă de 14 programatori români, freelanceri. Investițiile merg și în marketingul online, mai exact în reclame Google Ads și Faceboook.

 
 


Modelul de business: Cum face Femyo bani...

 

- Pe scurt, româncele însărcinate pot lua legătura cu medicii înrolați în aplicație, pentru sfaturi medicale dedicate, pe chat. O sesiune durează 15 minute și este taxată cu un onorariu pe care medicul și-l stabilește singur. În prezent, un sfat de 15 minute variază între 9 lei și 50 de lei sau mai mult.

- Pacienta plătește suma către Femyo, prin sistemul online Netopia. Aplicația medicală oprește un „comision de clinică” de 20% și virează restul de 80% către doctorul respectiv. Momentan, sunt 11 medici înrolați la Femyo, cei mai mulți specializați în obstetrică și ginecologie, startup-ul fiind în plină consolidare a bazei de medici parteneri.

- O altă sursă de bani este publicitatea: diverși furnizori de servicii medicale, cum sunt băncile de celule stem, își fac reclamă pe app.

- Mai departe, Femyo vrea să-și dezvolte și mai mult modelul de business asemănător unor exponenți ai curentului economiei colaborative, ca Uber, în transport, sau Airbnb, în turism. Claudia și Daniel spun că, într-o lună, vor introduce un serviciu de vizite la domiciliu. Pacienta contactează medicul, discută pe chat despre problema de sănătate, iar cei doi decid dacă e nevoie de o vizită a doctorului acasă la pacientă. Pacienta plătește consultația către Femyo, iar la final doctorul își primește onorariul în cont, de la aplicație.

- Planurile Femyo mai cuprind extinderea aplicației în Marea Britanie, cu o variantă în limba engleză, pentru medici și pacienți britanici.

- În viitor, Femyo urmează să devină o aplicație care să se ocupe de problemele de sănătate ale femeii pe tot parcursul vieții active, nu numai în timpul sarcinii. Claudia și Daniel spun că aplicațiile de medicină din lume sunt folosite în proporție de 70% de femei, motiv pentru care nu au de gând să-și extindă serviciile medicale și către bărbați.

Femyo este disponibilă pentru paciente numai pe telefoanele cu sistemul de operare Android, al Google, cum sunt Samsung, Huawei, LG sau alte astfel de mărci de mobile populare în România. În schimb, pentru doctori aplicația este disponibilă și pe Android, și pe iOS, pentru că în rândul medicilor sunt destul de întâlnite și dispozitivele Apple.

Citește și:

​VIDEO Au atras 34 de milioane de dolari cu un site de programari medicale. Unul dintre fondatorii DocPlanner ne-a spus cum face bani