Raluca Abrihan

Aplicaţia românească ce te ajută să citeşti mai mult

Thumbnail

Bookly este o aplicaţie dezvoltată de un startup românesc care îi ajută pe utilizatori să-şi antreneze mintea şi să-şi îmbunătăţească obiceiurile de citit şi a fost lansată, în urmă cu trei ani, în Statele Unite. Iată cum funcţionează.

Bookly a fost creată de studioul ide jocuri video Twodoor Games, după investiţii de circa 40.000 euro. Startup-ul a fost lansat în 2012 de antreprenorul Tudor Iancu şi este dezvoltatorul a nouă jocuri video care au în total peste 2 milioane de descărcări.

“Deși activitatea noastră principală este crearea de jocuri, am dezvoltat și lansat aplicația Bookly pentru că am observat că există o anumită nevoie pe care tool-urile existente la momentul respectiv nu o îndeplinea”, spune fondatorul Twodoor Games.

Aplicația își propune să ofere atât o metodă de contorizare și gestionare a obiceiurilor cititorilor pasionați, cât și ca motivație pentru aceia care își doresc să își dezvolte un obicei de citit pe termen lung sau să citească mai mult și mai bine.

Proiectul a apărut dintr-o nevoie personală.

"Voiam să citesc mai mult, dar fie nu aveam motivație, fie pur și simplu uitam să o fac. Am început prin a căuta un mod de a-mi antrena mintea și de a-mi îmbunătăți obiceiurile de citit. Am descoperit că, deși există o mulțime de aplicații pentru antrenamentul corpului, chiar și pentru dezvoltarea memoriei, nu am putut găsi nici o aplicație al cărei scop să fie să mă ajute să citesc mai mult. Aplicația Bookly funcționează ca un antrenament zilnic, fie că este vorba de 10, 25 de minute sau de câteva ore. Îți amintește să citești, te menține motivat prin setarea de obiective și îți oferă rapoarte și statistici care, în timp, te ajută să îți îmbunătățești obiceiurile de citit. Secretul e că trebuie să citești zilnic, să îți formezi un obicei din a citi, care să-ți facă plăcere”, a mai spus Tudor Iancu.

Cum funcţionează aplicaţia

Aplicația funcționează cel mai bine cu cărți fizice, însă pot fi adăugate și ebooks sau audiobooks. 

Userul își adaugă cartea în aplicație, fie căutând-o într-o bază de date online, fie scanând codul ISBN, fie manual, adăugând titlul, autorul, numărul de pagini și o poza a coperții. 

În momentul în care utilizatorul începe să citească, pur și simplu pornește un cronometru în aplicație. Pe parcursul sesiunii de citit poate pune pauză, poate adăuga un citat text sau imagine, își poate lua notițe, poate adăuga un cuvânt nou, cu definiție sau poate selecta unul din sunetele ambientale din aplicație, ca zgomot de fundal.

La final, userul oprește timer-ul și introduce pagina la care a ajuns. În felul acesta, aplicația înregistrează o sesiune de citit, exact ca și când ar înregistra o sesiune de fitness sau alergat.
La finalul fiecărei cărți, săptămâni sau luni, aplicația va emite un raport personalizat pentru fiecare utilizator, care descrie numărul total de ore citite, numărul de pagini, viteza de citire, citatele și notițele adăugate. Acest raport se generează sub formă unui infografic și poate fi salvat sau distribuit pe rețele de socializare sau în grupuri de citit (book clubs).

“Utilizatorilor noștri le place să se folosească de rapoarte ca o motivație personală sau pentru cei apropiați”, spune dezvoltatorii aplicaţiei.

Se pot seta obiective lunare sau anuale, în funcție de numărul de pagini sau ore pe care utilizatorul dorește să îl atingă într-o anumită perioadă. În plus, fiecare utilizator își poate seta un reminder care să îi aducă aminte într-o anumită zi sau oră să înceapă o nouă sesiune de citit. Am observat că această funcţionalitate este deosebit de utilizată și folositoare în timpul diferitelor “read-a-thons” care au loc de-a lungul anului.

Cu cât citesc sau folosesc aplicația mai mult, utilizatorii pot debloca “achievements” (“realizările”), pentru a menține cititul interesant și distractiv.

O altă funcţionalitate este dedicată celor care împrumută des cărți prietenilor, care oferă posibilitatea de a înregistra dacă, unde sau de unde a fost împrumutată fiecare carte, direct în aplicație.

Aplicația este gratuită, disponibilă pentru a fi descărcată pentru iOS, cât și pentru Android, cu unele limitări. 

Pentru versiunea completă, utilizatorii pot opta pentru mai multe tipuri de subscripții, care le permit să adauge mai multe cărți, accesul la un asistent personal de citit și alte funcționalități.

Lansarea în Statele Unite

“Am dezvoltat aplicația în România deoarece aici lucrăm, trăim și aici are locația studioul Twodoor Games. Lansarea s-a făcut în decembrie 2016 la nivel mondial, însă cel mai bine am rezonat cu useri din Statele Unite, China și UK, unde există o cultură a cititului mai bine definitivată. Acum avem peste 30,000 de useri activi la nivel global”, explică fondatorul startup-ului.

După lansare, aplicația Bookly a primit distincția de una din cele mai bune aplicații ale anului 2017 din partea Apple. Ea a fost de asemenea promovată intens în Appstore la nivel mondial, fiind aleasă aplicația zilei atât în SUA cât și în multe alte țări.

“Știm că acum există și alte aplicații de tracking, însă Bookly îți analizează performanța și îți face recomandări, tocmai pentru a ști unde și la ce trebuie să lucrezi pentru a-ți îmbunătăți cititul în timp. Totul într-o singură aplicație, fără un aspect social care să influențeze sau să distragă de la obiective. E un proces în derulare, lucrăm continuu la îmbunătățirea experienței userilor pe toate platformele și pregătim câteva lansări în acest sens”, mai spune Tudor Iancu.

Parallax

Vizualizari
5457
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri