Ovidiu D. Popica

Drumul banilor, o călătorie personală de la patron la antreprenor

Thumbnail

Antreprenoriatul pare a fi despre cum să faci bani. Pentru mine, antreprenoriatul este despre cum să mă re-creez. A învăța cum să fii un bun antreprenor este cel mai bun curs de dezvoltare personală din lume și am să vă povestesc de ce, asumând-mi vulnerabilitatea unei mărturisiri foarte personale.

Sunt convins că viața nu este deloc despre autodescoperire, ci despre creație. Despre a crea acea versiune a ta care te mulțumește, care aliniază ceea ce gândești cu ceea ce spui și ceea ce simți.

Pentru mine, multă vreme, banii au fost singurul și unicul motiv pentru care trăiam. Copilăria mea a fost plină de drame, de alcool și de bătăi. Pe la 13-14 ani am început să trăiesc iluzia că lucrurile se învârt în jurul banilor. Am început să cred că, dacă ai bani, ai și dreptate, ai și control. Pe măsură ce am început să am și bani, aceasta iluzie a devenit convingere. Mi-am trăit primii 30 de ani din viață cu aceasta credință. Sentimentul de putere și succes pe care ți-l dau banii la 20 de ani este foarte greu de descris. Mă simțeam invincibil. Mă simțeam atotputernic. Nu suportam critica și cum ar fi putut cineva să mă contrazică când eu știam cel mai bine?! Eu aveam acces la ceea ce își doresc toți din jurul meu: bani.

Timp de 12 ani nu am citit mai nimic. Ce sens avea sa citesc dacă eu știam? În tot acest timp, nu am ascultat de nimeni și de nimic pentru că aveam sentimentul că nu aveau ce sa mă învețe. De la 29 la 32 de ani s-au scurs cei mai negri ani din viața mea și, cu siguranță, cei mai importanți de până acum. Anii de ”shift”. Au fost anii în care am re-învățat să trăiesc, anii în care mi-am dat seama că, pentru mine, sunt mult mai importanți oamenii decât banii. Că, de fapt, ori de câte ori mă aleg pe mine, conștient că altcuiva îi fac rău, ucid o bucățică din mine. Că mă sinucid pur și simplu pentru că eu, în adâncul ființei mele, nu sunt așa.

„Cine sunt eu?”

M-am căutat multă vreme. M-am întrebat îndelung „Cine sunt eu?” Care este adevăratul meu caracter? Cel de la tinerețe, când aș fi făcut orice pentru bani, fără scrupule, sau cel de după 30 de ani condus de principii și bucuros de liniște? Mă gândeam că oamenii nu pot trece de la o extremă la alta în profunzime, ci doar superficial, că în adâncul nostru avem o singură direcție în viată.

Tot citind și studiind, am învățat că acest conflict pe care îl trăiam se numește „disonanță cognitivă” și că soluția este, de fapt, alinierea a ceea ce gândesc, ce spun și ce simt. Ce gândesc și ce spun au fost mai mereu aliniate, însă nu și ce simțeam, pentru că era foarte greu să îmi dau seama ce simt. Să-mi numesc emoțiile. Așa am conștientizat că, marea mea provocare în business, dar și în viața personală sunt emoțiile mele, cele la care nu aveam acces, cele pe care le blocam pentru că nu voiam să le accept.

Întrebarea cea mai grea pentru mine a fost „Cine sunt eu?” Sunt un om fără scrupule care ar face orice pentru bani? Sunt un om căruia nu îi pasă? Sunt un om căruia îi este frică de oameni și, astfel, ori de câte ori are de ales, alege banii în locul oamenilor, pentru că banii nu îl pot răni? Unde este locul meu în lume? Deasupra oamenilor, egal sau sub ei? De cine îmi este cel mai frică în lumea asta? De oameni sau de mine?

Șocul cel mare a venit când mi-am dat seama că împlinirea în viață nu vine din ceea ce faci, ci vine din ceea ce ești! Toți acei ani în care m-am concentrat pe ceea ce aveam de făcut, nu am făcut altceva decât să supraviețuiesc. Am început să trăiesc cu adevărat în momentul în care am început să fiu atent la ceea ce sunt.

Business-ul este despre oameni

De foarte mare ajutor mi-au fost întâlnirile cu potențiali clienți ai Termene.ro. Timp de aproape doi ani, m-am plimbat degeaba la tot felul de întâlniri cu rezultate aproape nule, sau în cel mai bun caz, nesemnificative pentru business. Mindset-ul meu era de patron, cu ochii după bani clienților. La fel și cu angajații: căutam să îi plătesc cât mai puțin și să obțin cât mai mult de la ei. Timp, implicare, loialitate. Mult timp au fost mai importante aceste aspecte, poate chiar decât competențele lor. Mentalitate tipică de patron: oferă puțin și cere cât mai mult.

Într-o zi însă, am realizat că sunt pe un drum greșit, că nava se scufundă și că singurul care este responsabil sunt eu. Că nu este despre bani! Este despre oameni.

Așa că prima schimbare am făcut-o la nivelul angajaților. Am refuzat să mai mă duc la întâlniri câteva luni bune și m-am concentrat pe oamenii cu care lucrez. Cine sunt, care sunt speranțele lor, ce îi motivează, ce contează pentru ei? Despre ce este viața lor? Cum îi pot ajuta să își facă treaba mai bine? Cum le pot mări salariile, fără să afectez cash flow-ul companiei, astfel încât să aibă o siguranță financiară? Pentru ei este despre bani sau este despre mediul de lucru? Ambele? Dacă da, cum le echilibrez? Am reușit astfel să salvez compania de la un eșec grandios și chiar să descopăr niște prieteni în oamenii cu care lucrez.

Ulterior, cu aceeași atitudine schimbată, mi-am îndreptat atenția către clienți: cum pot efectiv să îmi ajut clienții? Ce pot face altfel pentru ei? Eu nu am întâlniri de vânzare! Întâlnirile mele, astăzi, sunt despre omul sau oamenii din fața mea! Și mă bucur de ele, fără să am ca și obiectiv realizarea unei vânzări, ci, din contră, să ajut dacă acolo există o problemă pe care o pot rezolva. Rezultatul? Creștere cu 400% a cifrei de afaceri în anul 2017, raportat la 2016 și, pentru primele 3 luni ale 2018, raportat la 2017, o creștere cu 500%. Și asta, doar pentru că am înțeles că îmi pasă de oameni!

Astăzi, sunt convins că cel mai ușor lucru in antreprenoriat este să faci bani, iar cel mai greu să știi de ce ii faci.

Parallax

Vizualizari
647
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.876
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 3.06

publishing: 2.43

expertise: 0.71

rating: 1.876

Business
GM at Termene.ro, Co-founder TheStoryTailors Agency, Public Speaker, Trainer ”Arta Memoriei”
Articole publicate : 7
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri