Claudiu Zamfir

Tineri antreprenori români și ideile lor de afaceri, în finala competiției de startupuri Bridge to MassChallenge

Thumbnail

Tineri antreprenori români au ajuns în finala unei competiții  care a avut loc la Varșovia, prin care startupuri din Europa primesc șansa de a își prezenta ideile de afaceri în fața marilor investitori din America, la acceleratorul MassChallenge de la Boston. Faza europeană a competiției a fost dură și, deși nu au reușit să se califice pentru SUA, românii au căpătat cu siguranță o experiență utilă.

La competiția est-europeană Bridge to Masschallenge s-au înscris 300 de startupuri, din care doar 23 au ajuns în finala europeană, care a avut loc săptămâna trecută, în Polonia. Printre acestea au fost și două startupuri în care sunt implicați antreprenori români.

Unul dintre ele este IntelFlows, un startup înființat la Tallinn, în Estonia, de 3 tineri din România. Cosmin Pîrvu, cofondator și CEO al startupului eston, este din Râmnicu Sărat, județul Buzău, și a absolvit Politehnica Bucureșteană, după care a studiat inginerie antreprenorială la Aalborg, Danemarca. Tot la Aalborg au studiat și ceilalți doi cofondatori români ai IntelFlows: Răzvan Suta și Andrei Holban.

Pe scurt, IntelFlows este un startup de smart city care oferă un sistem de monitorizare a poluării atmosferice pentru orașe. Folosind cele mai recente evoluții în tehnologiile de detecție și de  internet of things (IoT), IntelFlows creează o hartă hiper-localizată a poluării aerului în orașe, cu senzori instalați pe transportul public. Combinând acest lucru cu alte surse de date, IntelFlows realizează hărți termice (heatmaps), precum și rapoarte și recomandări privind modul de combatere a poluării aerului în localitățile urbane.

Thumbnail
Răzvan Suta, Cosmin Pîrvu și Andrei Holban (Foto: rafaelzajac.com / Facebook/ Cosmin Pirvu)

Tot printre cele 23 de finaliste de la Varșovia a fost și startupul românesc Younify, care are o echipă împărțită între Cluj-Napoca și București. Startupul românesc a fost înființat în anul 2014 de un elvețian, Yousef Hautier. Din echipă mai fac parte românii Alina Vasiloiu, Ionuț Bob,  Ioana Moldovan, Claudiu Cioară.

Pe scurt, Younify vine cu soluții tech în domeniul bancar, care fac viața clienților băncilor mai ușoară și mai simplă prin agregarea tuturor documentelor digitale într-un singur loc, precum și prin stocarea, sortarea și pregătirea actelor. Astfel, clienții băncilor vor putea citi și semna acte și vor putea face plăți prin contul de e-banking.

(Urmărește AICI un scurt interviu video cu fondatorul Younify, realizat de StartupCafe.ro)

Din păcate, juriul nu a putut alege decât 10 startupuri pe care să le trimită la Boston, la competiția MassChallenge:

CertChain (Belarus) - Blockchain Certification Network (Rețeaua de Certificare Blockchain) este prima platformă globală descentralizată în cadrul căreia oricine poate urmări ciclul complet al procesului de confirmare a calității pentru orice produs sau serviciu.

DrOmnibus (Polonia) creează o platformă digitală bazată pe analiză comportamentală aplicată (Applied Behavioral Analysis)în sprijinul terapiei pentru copiii cu autism. Soluția conține sarcini terapeutice interactive care se adaptează automat capabilităților specifice ale fiecărui copil. De asemenea, conține resurse, sistemul de urmărire a progreselor și funcții avansate de cooperare și comunicare online între părinți și terapeuți care permit efectuarea terapiei atât acasă, cât și la cabinet.

Funtronic (Polonia) este o firmă înființată de o echipă de ingineri pasionați de a crea instrumente accesibile care să faciliteze activitatea cadrelor didactice și să ajute elevii și studenții să participe activ la cursuri, la toate nivelurile de învățământ. Tehnologia creată de Funtronic susține educația, reabilitarea și distracția.

KLEAR Lending (Bulgaria) este prima platformă de împrumut peer to peer (P2P - de la persoană la persoană) din Europa Centrală și de Est care concurează direct cu formele tradiționale de creditare. Startupul a creat un mediu care conectează oamenii care au nevoie de bani cu cei care caută un profit mai mare din economiile pe care le dețin. Viziunea startupului bulgăresc este să creeze un loc securizat pentru interacțiunea oamenilor cu banii.

ShelfWise (Polonia) vine cu soluții pentru supermarketuri. Este un soft de recunoaștere instantanee la rafturi, în timp real, care permite companiilor să efectueze auditul execuției planogramelor - modul în care sunt afișate produsele magazinului. Datorită tehnologiei de inteligență artificială, în doar câteva secunde aplicația permite companiilor să evalueze cota raftului, prezența produsului și respectarea planogramei direct în magazin în timpul vizitelor reprezentanților de vânzări. Soluția poate fi utilizată de companiile din domeniul vânzării bunurilor de larg consum (FMCG), de comercianții cu amănuntul și de farmaciile care vând produse care nu necesită rețetă de la medic (OTC).

Skriware (Polonia) a creat un ecosistem de imprimare 3D, adaptat pentru a fi folosit acasă și la școală. Sistemul constă în imprimante 3D intuitive, roboți programabili și o platformă interactivă de e-learning. Misiunea firmei este de a-și ajuta clienții să dezvolte un set de competențe secolului XXI, oferind instrumente care să permită proiectarea, construirea și programarea de drone și personalizați.

Grupul Smart Technology (Polonia) a dezvoltat cititoare care combină mai multe tehnologii-cheie ale IoT într-un singur dispozitiv: RFID, beacon, WiFi, ZigBee și GSM / GPRS). Dispozitivul face detectarea mai ușoară, mai rapidă și mai ieftină. Prin smart RFID poate detecta sute de obiecte conectabile, în câteva secunde, de la distanțe mari și aflate în mișcare.

Spaceflow (Cehia) este o aplicație de mobil comunitară care îmbunătățește confortul în mediul clădirilor prin conectarea tuturor participanților-cheie implicați în viața unei clădiri: proprietarii clădirii, locatarii (chiriașii), vizitatorii și comercianții locali. Amenajările, serviciile, viața comunității - pur și simplu tot ceea ce folosesc oamenii într-o clădire se află într-o singură aplicație de mobil.

Talk-A-Bot (Ungaria) este un furnizor de servicii de chat. Firma a dezvoltat un cadru universal cu suport în peste 50 de limbi și pentru toate platformele populare de chat. Boții săi unici sunt realizați din peste 30 de module funcționale integrabile și pun în valoare know-how-ul de marketing cu chatboți construit din zeci de milioane de conversații.

bNesis (Polonia/Ucraina) ajută la alegerea celor mai bune sisteme de punctare și combinarea acestora într-o platformă de analiză a creditelor, care poate analiza date din conturile clienților, sporind rata de precizie a creditării cu 5-7%. Ideea ar permite băncilor să analizeze datele din conturile de debit și de credit,  de comerț online, precum și din conturile de social media ale solicitantului de credite, cu ajutorul sistemelor de punctare multiplă care funcționează simultan.

MassChallenge - startupuri din toată lumea se luptă pentru a atrage atenția giganților tech

Thumbnail
Unul dintre spațiile de co-working de la MassChallenge, Boston, în 2016

Cele 10 startupuri selectate la Varșovia vor merge în luna februarie la Boston, la competiția MassChallenge de acolo, unde își vor prezenta ideile de afaceri marilor investitori din domeniul tehnologiei.

lansat în urmă cu 7 ani la Boston, SUA, MassChallenge este unul dintre cei mai mari acceleratori de startupuri din lume. Până acum,  1.211 de firme au trecut printr-un program intensiv de accelerare la MassChallenge, și au obținut în total investiții de peste 2 miliarde de dolari .

În acești ani, startupurile au generat venituri de 900 milioane de dolari și au creat peste 65.000 de joburi.

În anul 2016, când reporterul StartupCafe.ro a vizitat sediul-gigant al MassChallenge de pe țărmul Atlanticului, acceleratorul de la Boston avea deja înființate evenimente de selecție în mai toată lumea, dar nu și în Europa de Est. Anul acesta, prin Bridge to MassChallenge, de la Varșovia, startupurile din partea noastră de lume au primit o șansă în plus pentru a ajunge să își prezinte ideile de afaceri la Boston, în fața marilor companii de tehnologie și nu numai.

MassChallenge si-a deschis filiale și la Londra (Marea Britanie), Lausanne (Elvetia), Ierusalim (Israel) și Ciudad de Mexico (Mexic).

"Bridge-programs", cum este cel de la Varșovia, mai sunt în Australia, Maroc, Franța, Coreea de Sud, Spania, Columbia și în  Mexic.

 

Citește și:

FOTO Reportaj din "fabrica americana" de start-­­­­upuri: Corporatii care vor acces legal la demnitari, afaceri pe banda rulanta, investitii de 1,4 miliarde de dolari in firme noi

Parallax

Vizualizari
1000
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri