Claudiu Zamfir

De la job la propria afacere: 3 calități pe care trebuie să le ai dacă vrei să te faci patron

Thumbnail

Dragoș Nicolaescu a trecut prin funcții de conducere în multinaționale până la poziții de contry manager, iar apoi a investit în startupuri, ca business angel. Acum e trainer la Founder Intitute București și a ținut o prelegere despre cum poți face saltul de la angajat la antreprenor. Crezi că ai calitățile necesare? Atenție la defecte!

La 40 de ani am zis: <<Nu mai lucrez, în vecii vecilor, în corporații!>>”, își amintește Dragoș ziua în care s-a săturat de șefi și s-a hotărât să facă propriile afaceri.

După ce au căzut și imobiliarele în criza din 2008-2012, s-a orientat către startupuri. „Din anul 2011, am fost la mai toate evenimentele de antreprenoriat, am văzut cam 300-400 de startupuri și pitch-uri pe an. Am investit în 10, iar 9 au murit”, povestește el la o prezentare cu pentru antreprenori aspiranți, la Founder Institute București.

Singurul care a supraviețuit este Hackajob.co, un marketplace online care ajută firmele de IT să-și găsească angajați care și-au dovedit deja abilitățile în domeniu.  Startupul a fost fondat în noiembrie 2014, de Răzvan Creangă, un român plecat în Marea Britanie încă din timpul liceului.

Singurul antreprenor cu adevărat serios pe care l-am cunoscut e un român plecat în UK deja din timpul liceului, a învățat acolo, a muncit în timpul facultății. Erau 3 oameni și o idee când ne-am văzut și am investit atunci 20.000 de lire sterline și a ajuns în 4 ani la 20 de milioane. El avea 22 de ani și partenerii săi, un englez și un german, 21 de ani”, spune Nicolaescu.

Dragoș Nicolaescu mai încercase cu Răzvan Creangă o afacere cu imprimante 3 D, dar a eșuat. Totuși, noua idee s-a dovedit mai bună, iar serozitatea lui Răzvan și echipa pe care a strâns-o în jurul său l-au făcut pe Nicolaescu să pună jos 20.000 de lire sterline pentru 10% din firmă, din câte povestește acum investitorul.

La fiecare 2 săptămâni îmi trimitea un e-mail cu <<ce mi-am propus să fac, ce am realizat, ce îmi propun să fac>>. Niciunul din România nu a făcut asta. Doar Răzvan din UK”, susține el.

Cum știi că ești bun de afaceri? Nicolaescu spune că „antreprenorii cei mai buni au 3 skill-uri de care sunt obsedați:

  • Este solution oriented. Când toți se plâng și se victimizează, ăla vede soluția. Tot timpul caută soluții.
  • E action oriented. Caută soluții și le și face. Zice <<hai să facem ceva!>>, <<hai să ne întâlnim!>>, <<hai să punem mâna!>>.
  • E learning oriented. E obsedat să învețe. E un om care are nevoia permanentă de a învăța din ceea ce face”.

În schimb, a avut și experiențe neplăcute cu aspiranți la antreprenoriat care i-au propus afaceri în care să investească:

  • „Managementul este sursa a 99% din probleme. Un manager bun nu are piață, nu are produs, nu are oameni, nu are nimic, dar le găsește și face lucrurile să meargă.
  • Lipsa de bun-simț. Am văzut în lumea antreprenoriatului și în management: în toată România, partea asta, a bunului-simț, lipsește.
  • <<Nu am făcut niciodată niciun business, am o idee genială, dar nu ți-o spun, că mi-o furi, că tu ești un hoț. Am 40 de ani, dar n-am niciun ban, niciun asset, nimic. Nu am experiență în domeniul ăsta. Și am nevoie de 100.000 de euro ca să testez dacă sunt în stare să fac ceva, dacă e o idee bună de ceva. Testez pe banii tăi, dar împărțim firma 50%-50%>>. Așa sunt cam două treimi din startupurile wannabe.
  • Să vrei să lucrezi cu prietenii... În 90% din cazuri se termină rău, pierzi și prietenia, și businessul. Iar de familie să nu mai zic. Sunt și excepții, dar în general trebuie să ai o relație foarte puternică și să fiți maturi și profesioniști.
Parallax

Vizualizari
8024
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri