Ovidiu D. Popica

Cum îți poți deschide o spălătorie de covoare. Mici secrete și un exemplu de buget de la un antreprenor care face afacerea

Thumbnail

”Buna seara ! Ca o alternativă financiară la ceea ce fac acum m-am gândit la o spălătorie de covoare. Îmi puteți spune ce buget de început as avea nevoie ( pt. utilaje, personal si avize)? Cei care aveti aceasta afacere ce piedici întâmpinați ? Multumesc!”

Mesajul a fost postat pe Grupul Antreprenorilor din Romania, unde StartupCafe.ro este unul dintre moderatori și ne-am gândit că ar fi util pentru antreprenori dacă am încerca să găsim răspunsuri la unele dintre întrebări. Să schițăm chiar un buget de start în afacere și să vedem ce cheltuieli, ce venituri s-ar putea realiza și ce probleme ar putea să apară.

Am descoperit, la Cluj-Napoca, un antreprenor cu câțiva ani buni de experiență în domeniu și am luat rapid legătura cu el.

Raul Sestraș, fondatorul afacerii a pornit de la o spălătorie auto pe care a dezvoltat-o ulterior cu utilaje pentru o spălătorie de covoare. Antreprenorul susține că noua orientare l-a salvat, practic, de criza din 2008-2010 și l-a ajutat să devina chiar distribuitor de echipamente pentru alți întreprinzători care au dorit să-și doteze spălătorii de covoare.

Raul spune că, dacă e atent planificată, organizată și condusă, afacerea poate deveni destul de rapid profitabilă, cu investiții de 3-4000 de euro în câteva echipamente, într-un spațiu care poate fi și închiriat, cu 3-4 salariați dintre care unul poate fi chiar antreprenorul.

Ulterior, investiția poate fi extinsă la 25-30.000 de euro în echipamente care reduc costurile cu manopera și îmbunătățesc serviciile.

Antreprenorul explică și cât de importantă este prezența online, ce rol are promovarea și cum a decis, după ce măicuțele de la o mânăstire i-au explicat că au ajuns cu comanda la firma sa după ce au găsit serviciile sale pe internet.

Raul Sestraș ne-a oferit pentru acest articol un exemplu de calcul pentru bugetul lunar de venituri și cheltuieli și un set de sfaturi și informații pentru etapa achiziției de echipamente.    

Ce aflați dacă urmăriți interviul video la distanță:

 • Ce fel de spațiu îți trebuie, cu ce dotări, cum amenajezi spațiul

 • Cu câți bani poți începe

 • Cât de bine s-ar preta la finanțări cu fonduri nerambursabile

 • Cu câți angajați poți începe

 • Cum ar merge o spălătorie de covoare într-un oraș mic: cum estimezi piața potențială

 • Cât face afacerea pe lună (volume de comenzi, prețuri, costuri, marjă de profit)

 • În cât timp recuperează antreprenorul investiția, riscuri

 • Ce alte variante de finanțare există (în afara fondurilor nerambursabile)

 • Cum faci o politică bună de prețuri: exemple din practica altor antreprenori în domeniu

 • Poți începe afacerea dacă ești și angajat?

 • Cum faci marketing și promovare. De ce e important, cu ce bugete, te descurci singur sau cu agenție

Spălătorie covoare: Dotări, investiție (etapa 1)

Dotări de pornire

·        hală sau construcție acoperită, 100-200 mp

·        preferabil cu acces auto și curte sau platformă de acces

·        utilități

o   curent trifazat (380V)

o   apă, canalizare

o   conexiune la internet

Afacerea poate fi pornită mai ușor prin convertirea sau dezvoltarea unei spălătorii auto pentru că poate fi o alternativă la activitatea de spălătorie auto, în perioadele cu activitate redusă.

Hala: Sfaturi practice de la specialist

 • Fie că veți apela la închirierea unui spatiu, fie ca veți dota spatiul aflat în proprietate personală, dotarea cu utilaje si echipamente pentru spălat covoare are o importanță deosebită având în vedere ca munca e relativ greoaie. Se lucreaza cu covoare care atunci când sunt imbibate cu apă își dublează greutatea.

 • De aceea e foarte importantă proiectarea circuitului covoarelor și automatizarea, pe cât posibil, a proceselor de curățare a covoarelor.

 • De regulă, antreprenorii care își construiesc hala fac un efort financiar substanțial și, de cele mai multe ori, nu le mai rămân bani pentru o dotare corespunzătoare. Se fac compromisiuri care se vor a fi provizorii însă, așa cum este o vorba populară foarte adevarată: “Ceea ce e provizoriu, rămâne definitiv!”.

ATENȚIE! Unele spații nu permit introducerea utilajelor în interiorul spațiului. Poate fi o problemă dacă spațiul e închiriat și nu i se pot aduce modificări.

Investiția minimă de pornire

Echipamente de lucru (estimare: 2500 euro + TVA)

 • monoperie (pentru curățare)

 • centrifugă (clătire și eliminarea apei – 95%)

 • rastel de uscare

Auto pentru preluări/livrări covoare (estimare: 3500-4000 euro)

 • dubiță: se poate porni cu o dubiță (autoutilitară) second-hand

 • dubița ar trebui să permită și transportul covoarelor mai lungi 4-5 m

Sfaturi practice de la specialist

Se poate porni din start cu o autoutilitară second-hand, pentru care recomandabil este ca investiția sa nu o depășească pe cea alocată utilajelor pentru activitatea de bază.

Concentrați-vă efortul investitțional în active care ușureaza munca și dau un randament si o calitate mai ridicată a serviciului, cu manopera mult mai puțină!      

Amenajări (estimare: 1000 Euro)

 • birou de lucru

 • computer + monitor + periferice

 • Telefon

Prezență online/promovare (estimare 2000 Euro)

 • realizare website de prezentare

 • campanie promovare servicii (2-3 luni)

Personal

 • 1 Șofer

 • 1 Recepționer (programări, comenzi, coordonare echipă)

 • 1-2 Spalator/Operator utilaj

Spălătorie covoare: Investiții dezvoltare (etapa 2)

Utilaje (estimare: 22000 Euro plus TVA)

 • Mașină automată de spălat covoare

 • Desprăfuitor automat

 • Uscator profesional de covoare

Estimare buget lunar de venituri și cheltuieli. Exemplu de calcul:

Ipoteze de lucru

 • Volum de lucru: 5000mp/lună (suprafață covoare)

 • Preț mediu servicii: 10 lei/mp (preț la clienți)

Break even (punctul din care activitatea e pe profit):

1600 mp/lună (53 mp/zi; o medie de 5-6 comenzi zilnic, covoare de dimensiuni medii, comanda medie 10mp/client)

Atenție: dacă antreprenorul preia activitatea de programare / operare comenzi și coordonare echipa, poate economisi cca. 1180 euro/lună

Afacere spălătorie covoare: Achiziția echipamentelor

Sfaturi practice și informații de la specialist

 • Utilajele pentru spălătorii de covoare se produc cu precădere în țările care au tradiție în fabricarea covoarelor: Turcia, Azerbaijan, Iran, în general, țările musulmane din Orientul Mijlociu sau China.

 • Dintre țările europene cu producție de echipamente sunt Grecia, Spania și, în ultima vreme, și Polonia.

 • Dacă în țările europene putem de vorbi de câte un singur producător, în Turcia am numărat peste 300 de astfel de manufacturi, mai mici sau mai mari, mai ieftine sau mai scumpe, mai prost sau mai bine făcute.

Pe internet nu e foarte greu să găsiți un furnizor. Problema cea mai delicată este calitatea utilajelor, dar mai ales eficiența lor. Mulți se copiază unii pe alții, uneori utilajele doar arată la fel însă nu reușesc să curețe eficient covoarele cu efort minim, consum de energie optim și în timp util. De aceea, riscul este destul de ridicat în achiziționarea echipamentelor pe cont propriu.

 • Nu cumpărați utilajele ca pe niște produse. Priviți achiziția în ansamblu.

 • Contează mult experiența celui care vi le furnizează, serviciile care vin după vânzarea propriu-zisă, capacitatea de rezolvare în timp util a problemelor tehnice ce pot apărea.

 • Asigurați-vă că echipamentele pot să curețe eficient covoarele din gospodăriile românești. Gradul de murdărire este în directă legătură cu modul de întreținere. Și la acest capitol, la noi în țară lucrurile nu stau ca în occident.

Am întâlnit cazuri în care clienți cu bugete considerabile au cumpărat echipamente de spălat covoare automatizate de la producători din țările occidentale dar spălau tot cu monoperia electrică și cu jetul de înaltă presiune.

De ce? Nu pentru că utilajele din Spania, spre exemplu, ar fi prost făcute. Dimpotrivă, cei din Spania folosesc o tehnologie de ultimă generație și componente de la producători renumiți iar utilajele produse de ei sunt foarte bine făcute. Însă gradul de murdărire al covoarelor diferă între cele două țări.

Un client din Iași mi-a mărturisit, odată, că, deși a dat 100.000 de euro pe utilaje din Spania,  el spală covoarele tot cu monoperia și jetul. Clientul întreba neîncrezător:  “Credeți că putem scoate mizeria din covoarele din Iași cu aceste utilaje?”. Așadar, chiar și cu o investiție considerabilă nu e garantată achiziția celei mai potrivite variante de echipare.

Alt exemplu: din lipsă de fonduri, mulți clienți sunt tentați să cumpere desprăfuitoare portabile manuale, pentru a se putea lăuda că desprăfuiesc covoarele. Din păcate acestea sunt doar cu numele desprăfuitoare, în realitate praful rămâne în covoare și după desprăfuire.

Sunt mulți producători în Turcia care fac utilaje de calitate îndoielnică iar după prima săptămâna apar probleme tehnice. Furnizorii care le vând știu acest detaliu însă, în momentul negocierilor, lasă mult din preț pentru a vinde. Când apar problemele, fie nu mai răspund la telefon, fie amână atât de mult rezolvarea încât cei păgubiți sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu.

Un client din Timișoara care a achiziționat o mașină automată de spălat covoare de la un astfel de furnizor a ajuns, până la urmă, să spele cu monodiscul covoarele, lângă utilaj. L-am întrebat de ce face cest lucru. Mi-a răspuns cu ochi în lacrimi că mașina se dezmembrează, deși a luat-o de o lună.

Despre antreprenor:

Raul Sestras este fondatorul spălătoriilor de covoare TipTop Wash si furnizor de echipamente pentru spălătorii de covoare prin intermediul TipTopShop.ro, cu o experiență de minim 12 ani în această industrie.

Parallax

Vizualizari
75042
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri