Denisa Crăciun

Trei idei românești, câștigătoare la un hackathon național pentru medicina de urgență

Thumbnail

O brățară pentru vârstnici, dotată cu senzori pentru monitorizarea funcțiilor vitale, o soluție de automatizare a introducerii datelor legate de stocuri pentru mediul de lucru din serviciile de urgență și o platformă în care pot fi postate actualizări legate de starea de sănătate a pacienților sunt trei idei românești câștigătoare la un hackathon național pe tema medicinii de urgență, a situațiilor de urgență și rezilienței. 

Hackathonul „Medicină de urgență, situații de urgență și reziliență” este cel de-al șaptelea eveniment din seria de hackathoane organizat de Centrul de Inovare în Sănătate HIVE, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Cinci echipe finaliste au propus soluții pentru rezolvarea a 4 provocări, iar la final au fost alese 3 echipe câștigătoare.

Astfel:

  • Locul 1 - ANPI - solutie propusă pentru provocarea Bătrânul singur. Ideea proiectului: brățară (purtată de vârstnic) dotată cu o serie de senzori pentru monitorizarea diferitelor funcții vitale (senzori folosiți în smartwatch-uri) și conectată prin gsm la o aplicație pt smartphone de monitorizare (la rude/ prieteni etc.). Idee dezvoltată de Bogdan Radu Necula, Alexandru Mihai Morariu, Marian-Alexandru Radu, Maria Vărzaru.
  • Locul 2 - Make IT - solutie propusă pentru provocarea Automatizarea Introducerii Datelor de Evidenta a Stocurilor. Ideea proiectului permite  automatizarea introducerii datelor legate de stocuri (intrări, ieșiri, etc) specific mediului de lucru din serviciile de urgență. Idee dezvoltată de Roland Szabo, Alexandru Oancea, Sebastian Mihalache, Robert Kovacs, Tudor Beleuţă, David Achim și Javier Fernandez.
  • Locul 3 - In-touch  solutie propusă pentru provocarea Comunicarea cu familia pacientului. Ideea proiectului- o platformă, în care să se posteze actualizări cu privire la starea pacienților și informații, platforma pe care aparținătorul poate să acceseze în timp real informațiile pacientului. Idee dezvoltată de Claudiu Felix Micu și Corina Holom.

Temele abordate în cadrul evenimentului au fost: îmbunătățirea sistemului de urgențe, facilitarea răspunsului în situații de criză și monitorizarea grupurilor vulnerabile.

Hackathonul a fost conceput ca un eveniment de 4 zile (în perioada 24 – 27 noiembrie 2021). Primele două zile au fost de training și următoarele două de competiție.

Primele două traininguri au abordat temele inovării în sănătate și a modului de funcționare a sistemului de urgențe iar al treilea a fost conceput pentru a contribui la înțelegerea practică a modului de prezentare a ideii de proiect: de la a spune o poveste într-o manieră creativă până la a convinge publicul și potențialii investitori de valoarea ideii prezentate.

Evenimentul a fost desfășurat exclusiv online, pe platformele Discord și Zoom astfel încât atât participanții, cât și mentorii, să aibă posibilitatea de a se conecta de la distanță, indiferent de locația în care se află. Participanții la hackathon au format  echipe de 2-6 membri care au lucrat  sub îndrumarea mentorilor cu experiență extensivă în domeniul medicinei de urgență, situațiilor de urgență și IT.

Parallax

Vizualizari
322
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri