Denisa Crăciun

TOP cele mai mari dificultăți ale startup-urilor de inteligență artificială. Ce finanțări vizează (raport Google for Startups și Techcelerator)

AI 2023

Aproape jumătate dintre startup-urile de inteligență artificială care vor să atragă finanțări în următorii doi ani vizează sume de peste un milion de euro, arată raportul “RO AI MAP 2022/2023”, realizat de Google for Startups și Techcelerator.

Sumele vizate de startup-uri sunt în principal pentru a se extinde internațional, pentru a-și mări echipele și pentru a lansa noi produse și servicii, arată raportul care promovează startup-urile de Inteligență Artificială din România și Europa de Sud-Est.

Printre altele, raportul arată care sunt cele mai mari dificultăți ale startup-urilor AI și ce finanțări au atras până acum.

Raportul a avut două obiective: primul a fost de identificare și cartografiere a startup-urilor de inteligență artificială din regiune, iar cel de-al doilea obiectiv a fost colectarea de informații despre evoluția acestora începând cu anul 2022 (stadiul de dezvoltare, rundele financiare atrase sau vizate și obiectivele viitoare).

Mai bine de jumătate dintre startup-urile de inteligență artificială au fost lansate după anul 2020

În cadrul ediției au fost identificate peste 150 de startup-uri din România, numărul crescând de la 100 la 150 față de anul trecut, și 100 de startup-uri din SEE care folosesc Inteligența Artificială.

Peste jumătate dintre startup-urile identificate au fost lansate după anul 2020. De asemenea, 10% dintre startup-urile din ediția anterioară a raportului au ieșit de pe piață, mai exact, sub zece entități.

O treime dintre respondenții studiului au spus că principalul obiectiv pentru anul acesta este să atragă mai mulți clienți. Alte obiective importante ale fondatorilor sunt:

  • să atragă o nouă rundă de investiții;
  • să își mărească echipa;
  • să intre pe piețe noi;
  • să lanseze servicii și produse.

TOP cele mai mari provocări ale startup-urilor de inteligență artificială

Peste jumătate dintre antreprenorii respondenți au atras deja investiții, iar o treime dintre startup-urile deja finanțate au obținut runde între 500.000 și un milion de euro. Peste 10% au atras sume între 50.000 și 100.000 de euro. Mai puțin de o treime dintre participanți nu au atras investiții.

Cele mai mari provocări cu care se confruntă fondatorii de startup-uri sunt faptul că:

  • nu găsesc angajații potriviți;
  • nu reușesc să atragă finanțările de care au nevoie;
  • nu reușesc să își asigure cash flow-ul necesar pentru a funcționa.

De asemenea, consideră că este dificil să se extindă la nivel internațional și li se pare greu procesul birocratic din România și din alte țări în care sunt prezenți.

„Chiar și în fața adversității, startup-urile românești de AI/ML continuă să atragă runde substanțiale de finanțare. Potrivit unui studiu recent realizat de Activize, din cele 69,2 milioane de euro atrase cumulat de startup-urile românești în primul semestru din 2023, cele mai mari trei contribuții au venit din partea întreprinderilor AI/ML: FlowX cu 35 de milioane de euro atrași printr-o finanțare de tip Seria A, Kubeark cu un pre-seed de 2,7 milioane de euro și Veridion, absolvent al Techcelerator, cu o rundă de tip late seed de 5,5 milioane euro. Acest lucru arată clar cum companiile din acest sector, inclusiv cele înființate nu mai demult de 2020, precum Veridion, își reafirmă cu succes valoarea”, a spus Cristian Dascălu, Managing Partner Techcelerator și Partener GapMinder.

La studiul desfășurat în perioada octombrie 2022 - ianuarie 2023 au răspuns 52 de startup-uri, în jur de 80% dintre ele fiind din România, iar restul din Grecia, Croația, Bulgaria, Macedonia de Nord și Turcia.

Startup-urile care vor să participe la ediția următoare a studiului se pot înscrie AICI

Despre Google for Startups

Google for Startups este o inițiativă care susține startupurile în dezvoltare și scalare prin programele, produsele și resursele oferite. Startup-urile sunt motoare ale creșterii economice, facilitează crearea de locuri de muncă și stimulează inovația. Fie că sunt la început de drum, își măresc afacerea, se extind în noi piețe sau pivotează spre rezolvarea unor noi probleme, Google for Startups îi pune în legătură cu oameni, produse și cele mai bune practici pentru a-i ajuta să scaleze și să se dezvolte.

Despre Techcelerator

Techcelerator este acceleratorul SEED care se adresează startup-urilor de tehnologie avansată din România și Europa de Sud Est. Cu sedii în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este accelerator și partener investițional pentru startup-uri hi-tech de nivel seed, aflate în faza de accelerare și post-accelerare.

Sunt vizate pentru accelerare și investiții companiile tinere inovatoare, cu potențial ridicat de dezvoltare și extindere la nivel internațional, din industrii în creștere precum: inteligență artificială, securitate cibernetică. FinTech, B2B SaaS, eHealth, PropTech, transformare digitală și altele. Techcelerator beneficiază de suportul strategic oferit de GapMinder, Google for Startups și colaborează și cu alți investitori locali și europeni pentru a susține ecosistemul tech din România și Europa de Sud-Est.

Techcelerator a susținut cu succes peste 200 de startup-uri de-a lungul rundelor de accelerare anterioare, dar și prin diferite programe de suport, organizate de acesta sau în parteneriat cu alte entități din ecosistem. De la lansare, companiile din portofoliul Techcelerator au beneficiat de o investiție totală de peste 20 milioane de euro din rundele de investiții atrase până acum.

Despre RO AI Map

RO AI Map este o inițiativă a Techcelerator, cel mai activ program de accelerare pentru startupurile de tehnologie din România, în parteneriat cu Google for Startups, program lansat de Google pentru a susține startup-urile, și are ca scop identificarea și promovarea cât mai multor startup-uri din regiune pentru a putea mapa ecosistemul nu doar din România, cât și din regiune. Primul raport a fost lansat în 2021.

Parallax

Vizualizari
882
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri