Răzvan Tătaru

Timișoara: Festival de cultură sustenabilă, cu producători locali

Festivalul LA PAS

Producătorii locali și artizanii sunt așteptați la un festival de hrană și cultură sustenabilă care se va desfășura la Timișoara, unde vizitatorii vor putea încerca preparate din mai multe regiuni ale României, potrivit unui comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro.

Festivalul LA PAS 2024 va avea loc la Casa Tineretului din Timișoara, în perioada 4-6 octombrie 2024.

Organizatorii pregătesc, printre altele, demonstrații culinare și degustări de produse locale, cum ar fi pâine de casă, plăcinte ca în Țara Zimbrilor, brânzeturi artizanale, mied și miere, ateliere gastronomice și zeci de alte activități.

Festivalul va începe vineri cu o discuție despre alimentație și sănătate, moderată de Dragoș Pătraru, de la Starea Sănătății.

A doua zi, sâmbătă, va fi organizată prima plimbare climatică din Timișoara, acțiune organizată de Asociația REPER21 sub egida Pactului Climatic European. Vizitatorii vor lua orașul LA PAS, cu începere de la ora 11:00, de la Universitatea de Vest, pentru a-l observa și a discuta o serie de provocări ale comunității timișorene în perspectiva adaptării sale la efectele schimbărilor climatice.

La plimbare vor participa: Alexandra Petcu - Universitatea de Vest Timișoara, Alexandra Recășan - activistă de mediu, Ana-Maira Pălăduș - REPER21, Emil Zorilă - ambasador climatic și Oana Răducioiu Farka - producătoare din rețeaua ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești.

La finalul plimbării climatice, la festival, participanții vor fi serviți cu supa anti-risipă, vor primi idei practice de combatere a risipei alimentare și soluții de revalorificare a subproduselor rezultate în procesul de producție al alimentelor, alături de elevi, studenți și profesori de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Duminică, publicul poate asista la o degustare interculturală. Astfel, vizitatorii vor putea încerca bunătăți diverse de la producători locali și puncte gastronomice din diferite regiuni ale țării: pere uscate, ulei de dovleac și nucă, plăcintă cu praz, făcută cu maia, zer din lapte de capră și grâu dur printre altele.

Programul LA PAS mai cuprinde film, carte, o expoziție foto și o instalație artistică în expoziție, Fabrica de Fast Fashion, prezentatǎ de Carina Iasmina Bălan, artist și antreprenor local în domeniul modei sustenabile.

40 de artizani și-au anunțat participarea la ediția LA PAS 2024, cu produse alimentare ecologice și provenite din comerțul echitabil, bijuterii și păpuși handmade, obiecte de decor și obiecte de ceramică lucrate manual, produse cosmetice și de îngrijire naturale, accesorii și articole vestimentare din materiale prietenoase cu mediul sau realizate din resturi de stocuri, din deșeuri textile sau reciclate.

În fiecare seară, de vineri până duminică, Festivalul LA PAS continuă cu Festivalul Time To Rock, organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, la care și-au anunțat participarea artiști precum: byron & Dream Quartet, Ana Coman, Imund, Diana Căldăraru, Gri, The Bandits, Volga ARM, Ribozom și Ioan Popovici.

Participarea la activitățile din Festivalul LA PAS este liberă, cu excepția concertelor. Vor fi acordate reduceri speciale pentru elevi și studenți, iar elevii și studenții bursieri, absolvenții de liceu cu media de bacalaureat peste 9 și persoanele cu dizabilități vor beneficia de gratuitate.

LA PAS este un eveniment care promovează comportamentele responsabile. Astfel, organizatorii încurajează participanții să vină la festival cu mijloace de transport în comun, pe jos sau cu bicicleta și să aibă la ei un recipient pentru apă, care va fi servită de la rețeaua publică, deoarece nu vor găsi apă îmbuteliată în festival și nici veselă din plastic.

Parallax

Vizualizari
93
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri