Claudiu Zamfir

4,3 milioane Euro pentru un startup IT fondat de o româncă - interviu cu Roxana Porada

Thumbnail

Și-a început cariera IT cu un 4 la info, în liceu, dar pe urmă a prins gustul programării și a intrat la Cibernetică. Până la urmă, românca Roxana Porada a ajuns în Elveția, unde a deschis un startup de inteligență artificială care tocmai a obținut o finanțare de 4,3 milioane de euro.

Roxana Porada, originară din Sinaia, a fondat în anul 2017, la Zurich, alături de 3 cofondatori, startup-ul PXL Vision. Acum două săptămâni, PXL Vision a finalizat cu succes o rundă de finanțare de 4,6 milioane de franci elvețieni (circa 4,3 milioane de euro).

Investiția este condusă de fondul de capital de risc SIX Fintech Ventures, cu participarea ZKB, High-Tech Gründerfonds și Arab Bank.

Startup-ul a dezvoltat soluții de securitate cu ajutorul inteligenței artificiale și, cu banii obținuți, vrea să se extindă internațional.

„PXL oferă identitate digitală. Avem un model B2B în general, dar și B2C. Oferim userilor posibilitatea să-și scaneze documentul de identitate sau pașaportul din care se extrag toate datele, luăm măsuri de securitate să vedem dacă documentul este autentic sau nu. Apoi verificăm dacă persoana care deține documentul de identitate respectiv este aceeași cu cea din fotografie. Deci facem o verificare a feței și detectăm dacă persoana este sau nu reală”, a explicat Roxana Porada, într-un interviu acordat StartupCafe.ro.

În ultima perioadă a devenit aproape o modă în business să te lauzi că folosești tehnologii de inteligență artificială, dar Roxana dă asigurări că la PXL Vision AI este aplicată în mod real.

„Utilizăm inteligența artificială la diferite niveluri - știu că e un cuvânt care se folosește de mute ori ca un buzzword - dar în cazul nostru chiar folosim această tehnologie. Avem modelul de detectare a persoanei - dacă o persoană este sau nu reală. Când faci un selfie, de exemplu, cele mai multe modele sunt bazate pe niște mișcări aleatorii pentru a dovedi că ești o persoană reală și nu încerci să falsifici, să pui o poză în fața camerei.

Noi, la bază având inteligența artificială, am dezvoltat un model de detectare liveness - dacă persoana este reală sau nu - pasiv. Nu trebuie să faci decât un selfie. Și cu tehnologii de machine learning putem să detectăm dacă este o persoană reală, dacă este o fotocopie sau dacă cineva poartă o mască, de exemplu”, a mai explicat antreprenoarea.

Primii clienți ai PXL Vision sunt companii de telecomunocații din Elveția, care pot astfel să încheie contracte de la distanță cu clienții lor.

„Aplicabilitatea este foarte largă - se poate aplica de către orice companie care are nevoie să verifice identitatea reală a persoanelor. Companiile de telecomunicații folosesc tehnologia noastră pentru ca un utilizator normal să-și facă de acasă sau de oriunde un cont, un contract de telefonie, fără să fie nevoie să meargă la un magazin sau la o sucursală”.

Startup-ul a avut clienți și a generat venituri de la bun început. „Presupun că și acest lucru a fost un punct care a dat încredere investitorilor. Nu este singurul lucru important, dar este foarte important să ai clienți, pentru că dovedești că ai un business care atrage clienți”.

Roxana Porada a făcut Cibernetica la ASE București, după care, în 2006, a plecat mai întâi în Germania, iar de aproape 10 ani trăiește în Elveția. Dar primul ei contact cu informatica a fost de fapt „full contact”.

„Am început programarea în liceu, am fost la o clasă de informatică. Prima notă în liceu a fost nota 4 la informatică” - își amintește ea, râzând acum. „Pur și simplu din lipsă de interes la momentul respectiv, dar apoi mi s-au aprins un pic beculețele și a început să îmi placă programarea. Cred că în România sunt multe femei în IT - cel puțin în generația mea la Cibernetică eram jumătate - jumătate. Nu este un lucru comun în alte țări, în Germania, Elveția. Dar în țări est-europene, Armenia, de exemplu, sunt destul de multe femei care urmează acest gen de carieră”.

Firma IT a mers bine și în criza coronavirus COVID-19

Și bogata Elveție a fost afectată de criza coronavirus. De la începutul pandemiei, au fost înregistrate circa 30.000 de cazuri în Țara Cantoanelor, la o populație de 8,5 milioane, o situație mai grea decât în România, unde avem circa 20.000 de cazuri raportate oficial, la o populație de 20 de milioane, potrivit datelor Worldometer.

Și aici s-au închis firme și oamenii au rămas fără joburi. „Sunt persoane care nu reușesc să-și acopere cheltuielile, sunt și aici oameni care nu au economii.  Într-adevăr, veniturile sunt mai ridicate, dar și costurile sunt foarte mari. Dar în Elveția este relativ o mentalitate sănătoasă, sunt financiar stabili” - crede Roxana.

Firmele IT nu sunt, însă, foarte afectate de criză, ba dimpotrivă. „În schimb, pentru PXL Vision, este o situație bună, pentru că oferim servicii digitale și este un lucru necesar - din păcate - pentru foarte multe firme. Pentru că-și închid sucursalele, au nevoie să verifice identitatea persoanelor, trebuie, potrivit regulamentelor. Pentru firmele mici, noi oferim până la sfârșitul acestui an gratuit serviciul nostru”, a mai spus Roxana Porada.

PXL Vision vrea să intre și pe piața din România. „Avem de gând să ne extindem și în România, având în vedere originea mea și faptul că piața în România este foarte potrivită pentru produsele noastre”, spune Roxana. Poate vor deschide și un centru de producție, care să angajeze IT-iști în România, în viitor. „Luăm în considerare lucrul acesta, dar trebuie să o luăm pas cu pas, să vedem care sunt regulile financiare, implicațiile, să vedem dacă este tracțiune”.

PXL Vision a fost fondat în anul 2017, la Zurich, de către Michael Born, Karim Nemr, Nevena Shamoska și Roxana Porada. Românca este chief product manager în firmă.

Compania s-a desprins, ca spin-off, din Institutul Federal Elvețian de Tehnologie (ETH), iar în 2019 a câștigat importante premii pentru firme: Swiss Economic Award, W.A. De Vigier Award și Swisscom Startup Challenge Award.

De asemenea PXL Vision a beneficiat de programe de accelerare de business, ca SAP.iO și F10 Fintech Incubator, conform Startup Ticker.

Parallax

Vizualizari
7812
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri