Răzvan Tătaru

Un startup medical românesc permite testarea vederii de acasă, cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Ochelari pe un test de vedere

Un startup românesc inovator în domeniul oftalmologiei anunță o aplicație care permite medicilor să detecteze problemele de vedere prin utilizarea inteligenței artificiale, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, StartupCafe.ro.

Aplicația OptiCare este dezvoltată de o echipă de IT-iști români condusă de Andrei Brodețchi, împreună cu Sînziana Istrate, medic primar oftalmolog.

Testarea vederii prin telemedicină va aduce servicii de calitate în casele oamenilor și va facilita diagnosticarea și intervențiile timpurii, ajutându-ne să ne păstrăm sănătatea ochilor. Este important să ne verificăm periodic sănătatea ochilor chiar dacă nu întâmpinăm probleme de vedere”, a declarat Sînziana Istrate, medic primar oftalmolog, Co-fondator OptiCare.

Viziunea noastră centrală la OptiCare este de a democratiza accesul la servicii oftalmologice de înaltă calitate, disponibile universal și la orice oră. În contextul evoluției rapide a telemedicinei, produsul nostru răspunde unei necesități stringente de pe piață, facilitând o abordare proactivă și preventivă în îngrijirea oculară”, a spus Andrei Brodețchi, CEO și Co-fondator OptiCare.

Aplicația poate fi folosită pentru testarea acuității vizuale, urmând a fi dezvoltate și alte teste pentru o consultație completă. Aplicația poate fi descărcată de pe site-ul oficial sau utilizată direct din browser.

OptiCare funcționează foarte simplu. Persoanele au nevoie doar de laptop și de telefonul mobil. Pe baza unui cod QR pe care îl scanează, acestea pot accesa serviciile de măsurare a acuității vizuale.

Odată accesată aplicația, utilizatorii se așează la distanța indicată și, în doar câteva minute, începe testul, care verifică atât vederea la distanță, cât și la apropiere.

Ulterior, rezultatul poate fi trimis medicului oftalmolog pentru interpretare, care va prescrie tratamentul sau, dacă este cazul, se poate primi recomandare de a merge la medic pentru evaluări suplimentare.

Start-up-ul OptiCare și-a propus ca în următorii 5 ani aplicația să fie folosită de aproximativ 15% dintre medicii oftalmologi din România. 

În România, în anul 2020, peste 3,3 milioane de persoane erau înregistrate cu probleme de acuitate vizuală din care aproximativ 60.000 erau orbi. La nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de oameni au o deficiență de vedere. Dintre aceștia, aproximativ 1 miliard au o problemă oftalmologică care ar fi putut fi prevenită dacă ar fi beneficiat la timp de îngrijiri medicale, potrivit primului raport mondial privind sănătatea ochilor emis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Parallax

Vizualizari
226
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri