Raluca Abrihan

10 invenții din domeniul medical au primit finanţări într-o compentiţie internaţională pentru lansarea rapidă pe piață

Thumbnail

Zece noi startup-uri din Europa Centrală, de Est și de Sud au primit finanţări în cadrul EIT Health. Un software pentru analiza datelor clinice ale pacienților diagnosticați pozitiv cu COVID-19, un dispozitiv portabil de monitorizare a tusei sau o soluție care ajută la diagnosticarea precoce a cancerului ovarian au primit sprijin financiar pentru o lansare mai rapidă pe piață.

Startup-urile au fost premiate cu o finanțare suplimentară de 10.000 de euro în cadrul finalei programului EIT Health Innostars Headstart 2020, în plus față de cei 40.000 de euro acordat echipelor semifinaliste. Cele zece echipe care împart podiumul provin din Italia, Portugalia, Ungaria, România și Polonia.

Echipa câștigătoare românească este .LUMEN, startup care produce ochelari ce ajută nevăzătorii să se deplaseze, folosind Inteligența Artificială (AI).

În cadrul ediției de anul acesta a programului de accelerare Headstart, EIT Health a decis să sprijine 89 de proiecte europene inovatoare în domeniul sănătății. 15 startup-uri provin din regiuni considerate modest sau moderat inovatoare din Europa Centrală, de Est și de Sud (potrivit Clasamentului European al Inovatorilor). Toate echipele semifinaliste au primit 40.000 de euro pentru a-și dezvolta proiectele inovatoare și au concurat pentru o finanțare suplimentară în valoare de 10.000 de euro în Marea Finală a unuia dintre cele mai importante programe tech din domeniul sănătății din Europa. Competiția a desemnat 5 echipe câștigătoare din Italia, 2 din Portugalia și câte una din Ungaria, România și Polonia, care s-au remarcat prin proiectele lor ce propun îmbunătățiri ale sistemului medical.

Câștigătorii care împart podiumul

Finala competiției Headstart a avut loc online pe 29 octombrie în cadrul Bio-Europe, eveniment de calibru ce oferă oportunități de parteneriat în domeniul biotehnologiei.

Echipa câștigătoare din România, .lumen produce ochelari ce folosesc tehnologie AI pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze. Compania își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid.

Prin programul Headstart, .lumen a primit o finanțare de 50.000 de euro pentru dezvoltarea produsului, precum și asistența necesară pe măsură ce echipa parcurge etapele de lansare a ochelarilor pe piață, inclusiv verificarea nevoilor clinice, ale pacientului sau ale sistemului medical pentru produsele dezvoltate.

.lumen este un excelent exemplu al afirmației că viitorul domeniului medical este în mâna următoarei generații și că unul dintre atributele lor principale este schimbarea modului tradițional de gândire. Noi, la EIT Health, suntem foarte mândri și bucuroși că putem susține echipa cu finanțare, mentorat și oportunități de networking în demersul lor de a dezvolta acest produs inovator și promițător, care sperăm că va îmbunătăți calitatea vieții persoanelor nevăzătoare”, a declarat Inês Matias, Business Creation Manager la EIT Health InnoStars.

Echipele italiene care au câștigat sunt IMMAGINA BioTechnology, Kyme NanoImaging, SYNDIAG, Mysurable și Allelica. Allelica utilizează un software genomic pentru identificarea persoanelor care pot dezvolta cele mai severe manifestări clinice ale COVID-19, în timp ce IMMAGINA BioTechnology produce instrumente de cercetare pentru analiza expresiei genice la nivel ribozomal. Tehnologia lor CircAID-p-seq oferă o imagine completă, de la un kit de cercetare destinat studiilor privind exprimarea genetică, până la un nou test dezvoltat în laborator pentru companiile de diagnostic in-vitro care cercetează cancerul de sân și de prostată. Kyme NanoImaging îmbunătățește imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) cu produse medicale injectabile care combină biomaterialele cu substanțe de contrast de uz clinic. Produse cu o platformă brevetată de nanotehnologie, acestea cresc capacitatea de contrast pentru a mări vizibilitatea detaliilor anatomice. SYNDIAG oferă medicilor posibilitatea de a diagnostica precoce cancerul ovarian în timpul ecografiilor cu ajutorul unui software de Inteligență Artificială, iar Mysurable produce mioTest®, primul sistem integrat, portabil și automatizat de evaluare a performanței musculare în scopul diagnosticării sarcopeniei, un sindrom caracterizat prin pierderea masei musculare.

Echipele câștigătoare portugheze sunt Bac3Gel, proiect în cadrul căruia se dezvoltă un model de mucus uman pentru a transforma microbiologia și modul în care sunt descoperite medicamentele care modulează bacteriile și C-mo Medical Solutions, proiect care răspunde unei nevoi clinice nesatisfăcute, prin dezvoltarea unui dispozitiv portabil de monitorizare a tusei ce oferă o evaluare cuprinzătoare a diferitelor tipare de tuse ale pacientului. Acesta își propune să faciliteze și să accelereze diagnosticul patologiei asociate tusei și prescrierea unor terapii și tratamente personalizate și precise.

Compania Sineko Global Kft. din Ungaria se află, de asemenea, printre câștigători. Soluția propusă de start-up pentru radiologi este software-ul GRAID, un sistem de raportare structurată pentru teleradiologie transfrontalieră, bazat pe Inteligență Artificială. Soluția permite partajarea simplă și rapidă a rezultatelor radiologice și, prin urmare, își propune să scadă timpul de raportare și să îmbunătățească calitatea diagnosticului. Lorton Investments Sp. z o.o., un start-up câștigător din Polonia produce SenceBand, un senzor portabil pentru electrocardiografie (ECG) purtat la o singură încheietură a mâinii. Acesta este în conformitate cu standardele internaționale de măsurare, interpretare fiziologică și uz clinic pentru monitorizarea constantă a stării sistemului nervos autonom.

“Anul acesta am primit de trei ori mai multe înscrieri din țările europene considerate moderat sau modest inovatoare. În multe cazuri, nivelul de maturitate și pregătire tehnologică a acestor echipe a fost de clasă mondială. Toate cele 15 companii din regiunile emergente se află pe cel mai bun drum spre reușită în misiunea lor de a ajuta medicii în diagnosticarea și tratarea mai bună a pacienților europeni, iar primele zece echipe clasate tocmai au primit un sprijin suplimentar pentru a-și accelera lansarea soluțiilor pe piață”, a declarat Inês Matias, Business Creation Manager la EIT Health InnoStars.

În cadrul programului Headstart, EIT Health acordă finanțare de până la 50.000 euro companiilor care au potențialul de a activa comunitatea și sistemele de sănătate și oferă suport echipelor pe măsură ce parcurg etapele necesare pentru a introduce soluția lor pe piață, inclusiv validarea nevoilor clinice, ale pacienților sau ale sistemului pentru produsul ori serviciul respectiv. De asemenea, li se oferă suportul necesar pentru dezvoltarea competențelor și a contactelor, astfel încât să poată continua să atragă sprijin financiar din partea investitorilor privați.

Programul Headstart va fi reluat în 2021 și este deschis pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, spin-off-uri și start-up-uri care au un prototip în stadiu avansat de dezvoltare și care vizează lansarea unui produs.

Parallax

Vizualizari
667
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri