Claudiu Zamfir

Startup IT românesc, la ciocnirea cu marii investitori: "A fost un NU atât de direct și de apăsat..."

Thumbnail

Startup-ul IT românesc FintechOS a obținut în decembrie 2019 o finanțare de 14 milioane de dolari de la fonduri de investiții străine, dar drumul a fost greu până acolo. Sergiu Neguț, unul dintre cofondatori, a povestit cum s-a ciocnit de refuzul unor mari fonduri de investiții de capital de risc, Credo Ventures și Accel, în căutarea de finanțări.
 
Până să obțină investiția de 14 milioane de dolari, cofondatorii Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț au umblat pe la vreo 50 de fonduri de investiții care finanțează startup-uri tech din Europa.

„E vorba de call-uri de jumătate de oră cu cineva de acolo care era dispus să ne asculte și care să spună <<OK, poate merită să stăm de vorbă, să ridicăm discuția până la nivelul partenerilor>>”, a povestit Sergiu, zilele trecute, la Tech Hub, în București.

Un important fond de investiții pentru startup-uri din Europa Centrală și de Est este Credo Ventures, din Cehia.

„Ne-am dorit foarte mult să ne întâlnim cu Credo, un simbol în regiune. Au spus <<OK, hai să avem un call, o jumătate de oră, într-o dimineață>>. <<Oooo, un call!”, a povestit Sergiu Neguț.  

Întâlnirea a început promițător, dar a fost dezamăgitoare:

„OK, sărim în avion, ne ducem la Praga, ne facem prezentarea noastră minunată... Ne-am dus acolo, dar era clar că nu erau pregătiți să se întâlnească cu noi.

N-am găsit nici măcar un proiector sau un televizor să putem să ne ținem prezentarea. Ei erau foarte relaxați: <<Ajutați-ne să înțelegem ce faceți!>>”.

„Și după a treia întrebare ne-am dat seama că am dat-o rău în bară, că nu era chip să mergem mai departe cu Credo. A fost un NU atât de direct și de apăsat...”, a povestit antreprenorul român.

FintechOS a încercat și la legendarul fond de venture capital Accel, la Londra, unde activează ca parteneri și doi români: Luciana Lixandru și Andrei Brașoveanu, care se implicaseră și în investițiile Accel la startup-ul româno-american UiPath.

Iarăși, un nume mare, toată lumea vrea să vorbească cu Accel. Aveam cea mai bună intrare posibilă, este fondul cu doi parteneri români.

Dar ghici ce? Andrei nu era încă numit partener atunci și nu am reușit să obținem o întâlnire cu Luciana, oricât de mult am încercat și nu era vorba că eram no name”, a povestit Sergiu.

Românii de la FintechOS și-au învățat, însă, lecția.

„Realist vorbind, dacă propunerea ta nu sună atractiv pentru fond, nu vei ajunge acolo. (...) La un moment dat, la fiecare fond de investiții care ne respingea insistam să ne ofere un feed-back, într-un call de 15 minute.

De ce ne-a respins? Voiam să vedem dacă a fost ceva legat de inabilitatea noastră, ceva ce am făcut greșit, sau era ceva legat de înțelegerea lor asupra pieței, ori de situația lor”, a mai spus Sergiu Neguț.

În cele din urmă, în decembrie 2019, startup-ul românesc de tehnologie financiară a primit o investiţie de serie A în valoare de 14 milioane de dolari, condusă de Digital East Fund din partea Earlybird Venture Capital și OTB Ventures.

La Earlybird Venture Capital, românul Dan Lupu este partener și coordonează investițiile fondului german în Europa de Est.

Prezent și el alături de Sergiu Neguț la Tech Hub, Dan Lupu a explicat că fondul la care activează nu ia niciodată mai mult de 25-30% dintr-o companie pe care o finanțează și nu vrea un control pozitiv în consiliul de administrație al firmei.

„Ne propunem să obținem locuri în consiliile de administrație, dar nu ne dorim control pozitiv.

De obicei încercăm să avem doar control negativ, adică putem să împiedicăm anumite lucruri să se întâmple, dar nu putem să determinăm anumite lucruri să se întâmple.

Nu te putem opri să iei bani de la noi, dar te putem opri să vinzi compania sau să o îndatorezi”, a spus Dan Lupu.

Fondat în august 2017, startup-ul românesc FintechOS are printre acționari antreprenori și investitori activi pe scena startup-urilor din România: Teodor Blidăruș, Adrian Blidăruș (co-fondatori ai companiei Softelligence), Sergiu Neguț (investitor în 2Performant, FruFru etc.), Dan Mihăescu (de la fondul de investiții GapMinder).

Produsul românilor este un sistem de operare prin care băncile și companiile de asigurări pot lansa cu o viteză fără precedent – în săptămâni, în loc de luni sau ani - produse și servicii hiper-personalizate, complet digitale, bazate pe surse complexe de date.

Implementarea tehnologiei FintechOS se poate realiza ca Software-as-a-Service, compania ajutând clienții în procesul lor de migrare către cloud, dar și local (on-premises), platforma integrându-se cu ușurință cu tehnologiile din infrastructura existentă.

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
5227
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri